GELAK

Jikalau enkau banyak berjalan, jikalau enkau banyak berkawan, enkau pasti dapat mengesan beberapa jenis ketawa yg bermaksud tersendiri.

Berkat pergaulan aku dengan staff-staff aku yg terdiri dari orang-orang 'lama', aku berjaya me-retrive beberapa jenis gelak yg sangat bermanfaat untuk kita nilaikan.

Kalau enkau tak percaya, bulatkan mata, luaskan lubang telinga, dan tajamkan pengamatan enkau. Pasti enkau jumpe jenis-jenis gelak dibawah dalam dialog harian.



Gelak Orang Kaya

Ini enkau biasa dengar. Tapi dapatkan enkau mengesan bagaimana rupe-nye gelak macam ini ?

Gelak Orang Kaya tak semestinya merujuk kepada pakcik berokok pipe yg baru balik main golf sedang gelak di Starbuck. Hal itu sangat typical. Ia sebenarnya merujuk kepada situasi selepas mendapat 'monetary return'.

Contoh, gelak orang yg baru dapat claim OT atau medical claim. Makcik-makcik yg bergelak sakan giliran dia dapat duit kutu, itu juga termasuk. Ejen insuran atau mamat MLM suke baru dapat downline baru, itu juga termasuk.

Gayanya pula berbeza. Gelaknya kuat semacam, disambut dengan tampar-tampar peha sendiri atau muka meja berhampiran. Bahu member juga di tepuk-tepuk, seolah-olah friendshit mereka akan kekal abadi.

Pendek kata segala projek atau aktiviti yg makan modal mesti on. Mancing kolam, on. Tengok wayang, on. Lepak-lepak dekat Midvalley, on. Bantai shisha sampai 4 5 pagi, on. Pergi jemaah maghrib di masjid...

Tak berapa on. Tapi kalau ada jamuan lepas yaasin, on.



Gelak Orang 'Mendapat'

Penjelasan untuk gelak sebegini sedikit kurang manis, tapi realiti-nya memang wujud. Perhatikan sendiri.

Gelak jenis ini dapat jelas dilihat di kalangan orang yg dah kawin. Namun begitu, ia tidak tertakluk kepada kepuasan fizikal sahaja, ia juga termasuk gelak seronok mencuci mata, mengatal-gatal dan sebagainya .

Contohnya, gelak pakcik-pakcik tuan kedai yg baru dapat bibik assistant baru, mamat yg baru lepas tengok amoi-amoi joging & gadis-gadis selepas tengok movie hero korea yg bajet comel.

Gayanya pula, kalau semalam dia sugul, tapi hari ni dia happy semacam. Kalau tanya, sipu-sipu malu dan disambut 'ada laaaaa...'. Ia dilengkapi dengan gaya jalan riang-ria & secara asasnya nampak gembira tanpa sebab.

Ia juga cepat respond & rasa terlebih kelakar kepada lawak-lawak yg berunsur ehem ehem. Kata kunci seperti 'bentuk botol coca cola' & 'bersenam' boleh buat dia senyum meleret-leret & terkekeh-kekeh siput sedut.

Aku mahu enkau tahu memang ini sedikit ehem ehem, tapi ia memang ada dan kita tiada pilihan selain daripada menyesuaikan diri.



Gelak 'Rasa Macam Nak Lempang Aje Muke Enkau'

Samada enkau suke atau tidak, enkau memang tak boleh lari dari budaya orang Melayu iaitu sindir menyindir. Ia popular dikalangan orang lama kerana mereka tidak gemarkan pertelingkahan.

Disebabkan enkau cool dan matang, setiap kali orang menyindir enkau, enkau sambut dengan ketawa untuk menjauhi situasi tegang. Tetapi pada masa itu semua orang nampak enkau bagai gelak sambil tertelan sebijik mengkudu. Di sorotan mata enkau sambil ketawa jelas terpampang 'aku lempang jugak laju-laju kang'

Situasinya berlalu begini, contoh :

Penyindir : 'Yelah enkau tu memang rajin & pandailah sangaatttt' [mata roll ke-atas, jari point ke dada]

Penonton : [Tutup mulut, angkat kening jeling-jeling member signal 'dia sedang kena basuh']

Di sindir : 'hahahaha enkau ni kelakarlah' [gelak kuat tapi tangan mengetar-ngetar atau capai objek keras]


.

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK