CERMIN

Setiap kali enkau bukak paper, enkau tengok gambar Najib Tun Razak ape enkau rase? Pastu enkau selak, ade pulak gamba dr. rozmey ape pulak enkau rase? [aku rasa nak pintal jambul rambut die] pastu enkau selak pulak ade lagi - gamba Maria Ozawa. Ape pulak enkau rase?

Macam mana pulak kalau muka surat seterusnya ade pulak muke enkau sendiri? malu dan rasa tak layak di papar di situ? atau enkau rasa 'wah best gile aku hahaha aku memang best nak buat macam mane..'

Kemudian enkau tutup jurnalmurahan, bangun dari PC dan berlalu ke cermin. Enkau pandang muke enkau sendiri sekali lagi. Ape enkau fikir dan rasa?

Bayangkan mamat/minah dalam cermin tu adalah individu lain. Fikirkan balik sejauh mana enkau dapat terima dia. Fikirkan balik tentang salah silap dia yg dulu. Mungkin dia pernah curik duit mak ayah dia? menfitnah sahabat baik sendiri? atau menindas yg lemah dengan penuh angkuh?





abe, always calm..
There's something wonderful about Abe, he always calm





Manusia normal akan sering menyampah diri sendiri. Bila enkau pandang wajah enkau di cermin, enkau tak mampu tentang matanya lama-lama. Enkau rasa marah dengan habit buruk enkau yg tak buleh dikikis, rasa putus asa dengan impian sepanjang hayat yg tak pernah berhasil, dan malu dengan ke-kejian yg enkau terlanjur.

Perlu enkau maklum bahawa itu adalah NORMAL. Kerana memang begitulah sikap manusia. Manusia lebih tertumpu kepada satu titik 'hitam' dalam satu kertas yg 'putih', dan rasa keji kepada taik lebih besar dari selesa kepada minyak wangi.




Mulai sekarang mari kita ubah semua itu. Semua itu hanya membunuh enkau, melambatkan perjalanan enkau dan memalapkan semangat enkau. Dan semua ini buleh dibantu dengan penggunaan cermin yg betul.



Cermin adalah satu alat untuk enkau berurusan secara direct dengan konflik dalaman diri enkau. Apa yg enkau perlu buat adalah membayangkan orang di dalam cermin bila enkau di situ adalah - orang yg paling enkau hormat, kagum dan patuh.

Kalau enkau dilanda malas, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu ketua yg paling tegas yg enkau pernah kenal, orang yg enkau paling takut. Buat 'dia' push enkau untuk terus siapkan keja. Timbulkan perasaan enkau tak mahu dah dia hampa dan fed-up dengan enkau.

Kalau enkau dilanda sedih, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu orang yg paling sayangkan enkau, paling pedulikan enkau, paling perihatin tentang enkau. Luahkan dekat dia hati ke hati, bukan mulut ke mulut. Aku tak nak enkau nampak gile cakap sensorang.

Kalau enkau di-hanyut seronok dan selesa, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu sebagai orang yg me-nyemak realiti sebenar enkau sekarang. Tanya dia adakah enkau sebenarnya sudah berjaya merubah nasib diri/keluarga? adakah enkau telah capai segala idaman enkau? adakah enkau telah bentuk sikap yg enkau nak?

Kalau enkau dilanda putus asa, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu ketua yg paling berjaya yg enkau pernah kenal, orang yg enkau paling hormat. Tak ada orang lain dah yg enkau perlu paut pertolongan selain dari dia yg didalam cermin tu, dan pandanglah dia sebagai orang yg memberi inspirasi kepada enkau.



Jadi mulai sekarang start maafkan diri enkau dan jadikan 'dia' pembantu enkau. Pastikan dia adalah ketua enkau, perihatin dekat enkau, sedarkan situasi sebenar enkau, tegas dengan enkau, semangatkan enkau, percaya dan tak pandang rendah dekat enkau.

Celik mata bangun tidur terus semak keadaan 'dia'. Set matlamat hari ini, biar dia tengok mata enkau dengan tegas, dan terus bekerja selesaikan matlamat yg di-set tadi.



Semoga kita lebih tumbuh berdikari dan perolehi 'diri' yg kita idam-idam kan.



.

TANGGUNGJAWAB

Jadi sekarang aku ada 2 ekor kucing dan sekor kala jengking. Yang kucing - yeop and yeong, yg kalajenking - cha namanya [bermaksud 'abang' dalam longhat perak]

Bela haiwan ni memang feeling habis dow. Rasa macam lepas ni aku nak jadi aktivis haiwan pun ada ahahaha tapi kena hati-hati la dengan haiwan.

Kala jenkin enkau tau la bisa-nye cane, tapi bebaloi sebab exotic dan malunya sangat menarik. Kucing pulak bahayanye jangan sampai dia berak dalam almari enkau dah la, lahanat gile camtu dow. Tapi once kucing tu da jinak dengan enkau memang best.

Jadi satu hari akupun nak la cari makan untuk si cha ni. Makanan dia tak susah, dia pun bukan kekwat sangat [adoi terbapok la pulak]. Makan cengkerik, labah-labah, belalang dan serangga lain.

Tapi malam tu aku main gile sikit sebab nak tangkap sekumpulan lebah yg hurung lampu. Memang suicide dow tapi nak buat cane aku tak banyak pilihan.

Amik plastik hitam, pastu serkup sekumpulan lebah yg tertumpu dekat lampu. Pastu aku hold diam, bagi lebah-lebah tu hilang panik. Tengah-tengah hold tiba-tiba ada pulak lebah dari mana ntah bagi airborn dekat jari aku, baik punya...

Tekinje aku lari masuk dalam rumah. Cek balik tengok-tengok melekat cakok sengat tu kat jari telunjuk aku. Pastu kontrol macho ah tahan sakit. Ala ala nak terkucil jugak dow ahahaha. Sampai 2 3 hari jugak la mengatal tangan aku, bise.



Pastu aku terfikir, kenapa aku sangup main gila macam tu untuk se-ekor haiwan?



Kemudian satu hari tu aku bawak family aku jalan-jalan pergi kenduri. Ayah aku tak boleh drive, tak berapa kuat untuk drive jauh, baru 4 5 bulan recover dari pembedahan tulang belakang.

Tu juga adalah sebab kenapa aku tak stay di KL dan keja disana, at least buat masa ni. Aku nak support bapak aku, tinggalkan kejap segala impian peribadi, sampai dia betul-betul stabil. Konon-konon korban anak soleh la - cirit je lebih.

Jadi masa drive tu bapak aku memulakan cenkadak-cenkadaknya. Aku yg tengah drive rasa macam diperkulikan la pulak sebab banyak sangat arahan suruh ikut sana ikut sini. Sampai la tetiba suara dia tinggi, akupun hangin dan menjawab.

panas beb...

Tapi bapak aku relaks je, takde masam muka dengan aku. Dia memang tau perangai aku, aku tak suke terima arahan sangat. Semua orang pun tak suke.


lovely lovely yasara odah
my lovely lovely lovely yasara odah



Bila dah tenang aku duduk berfikir. Dalam 2 situasi ni, aku mem-bela manusia dan haiwan. Tapi adakah dengan niat murni sahaja sudah cukup untuk teruskan kita terus berbakti? Adakah dengan kemahuan sendiri sahaja mampu beri kekuatan kepada kita untuk terus bertanggungjawab?

Aku rasa inilah kos-lepas untuk niat murni kita. Aku rasa aku masih belajar untuk bertanggungjawab. Dan semua tu memerlukan masa. Walaupun ditengking, disengat, itu semua hanyalah sebab untuk aku berhenti bertanggungjawab.

Aku rasa aku sama sahaja dengan orang lain, apa yg aku lalui sama sahaja dengan orang yg terdahulu. Tapi dalam setiap manusia ada sesuatu yg sangat hebat - kemahuan sendiri. Dan aku percaya kemahuan sendiri sahaja yg mampu buat kita survive di dunia ni walau apa pun cabaran.




Kita sudah tua, kita sudah ber-usia, sepatutnya kita sudah bersedia. Adakah enkau sudah bersedia memikul tanggungjawab?

Ambillah tanggungjawab, hanya dengan tanggungjawab kita dapat mengasuh kemahuan sendiri.




.

AWEK CUN TIADA PENGHUJUNGNYA

[Di harapkan jurnal kali ini menjawab persoalan semua yg bertanya kepada aku hint cane nak dapat awek, yg aku tau deme semua nak yg cun je, yg tak cun tu... aku tak nak teruskan ayat ni]



Adakah enkau betul-betul memerlukan awek cun?

Cuba duduk santai di tv, tengok iklan dan drama. Tengok setiap gadis dalam iklan tu. Pergh cun gile dowh. Pastu enkau tengok awek iklan seterusnya - Pergh lagi cun. Pastu enkau bukak drama pulak, Pergh ada lagi cun. Pastu esok enkau bukak tv lagi, pergh ade lagi cun..

Pencarian kepada awek cun tiada penghujungnya. Jika enkau mencari yg cun, jujur aku cakap enkau buang mase ajelah. Sentiasa ada lagi cun dan lebih cun, yg membuatkan enkau rase awek enkau sedia ada [yang dah cun] menjadi kurang cun.

Jadi apa yg enkau nak sebenarnya?



cant help it, my girl always awesome
Cant help it, awek aku memang best




Jadi ini ada kisah seorang lelaki. Dia sangat suke awek ni, sebab dia cun, pandai, rajin, baik dan sebagainya. Lelaki ini berusaha sehabis mati untuk dapatkan awek tu.

Sehinggalah satu masa dia berjaya, segala penat lelah terbayar. Hubungan mereka harmoni. Kadang-kadang awek dia terkentut, dia terus cium-cium macam hidu kokain ikut straw, 'wangi yang' - begitu harmoninya mereka.

Bertahun belalu pergi. Lama-kelamaan dia sedar rupanya awek dia ni kurang keyakinan, tak buleh buat keputusan. Baginya ini masalah yg dia tak buleh handle, sebab dia pun ada kelemahan yg sama - kurang keyakinan.

Akhirnya hubungan terputus dan lelaki ini terus mencari pengganti. Begitulah hidupnya sepanjang hayat melompat-lompat dari satu ke satu, atas sebab kelemahan yg dia sendiri tak nampak.



Enkau nak jadi macam tu? Jadi start kenal pasti kelemahan enkau, kenali diri enkau. Cari masa dan usaha untuk kenal-pasti kelemahan peribadi, kemudian baru cari gadis yg:

Melengkapi kelemahan enkau.


Kalau enkau pemalas, cari yg rajin. Kalau enkau jenis moody, cari yg fun happy go-lucky. Kalau enkau penakut, cari yg berani. Begitulah seterusnya...Perlu enkau tahu bahawa ke-cun-nan seseorang tu sangat menipu enkau.

Kerana gadis yg betul-betul sesuai dengan enkau tak semestinya cun, bukan itu sebenarnya yg enkau perlukan. Percayalah, bukan cun sebenarnya yg kita betul-betul perlukan, sebaliknya orang yg kutip stokin kita bila kita malas, orang happy-go-lucky yg ceriakan kita bila kita moody dan orang yg bijak bila kita bodoh.

Macamana sekalipun awek yg kurang cun akan nampak cun bila enkau dah selesa dan sayang, nampak sangat menenangkan dan melengkapi enkau. Sebab memang itulah cara semulajadi sesuatu itu terhasil.



At least carila yg sederhana cun. Kecuali kalau enkau tak kisah bangun setiap pagi dan tengok ada perempuan muke pecah gile sebelah enkau setiap pagi sepanjang hidup enkau, ikut enkau la.




.

BERMAKNA BAGIMU

Jadi aku ada seorang kawan. Sudah berusia, bercucu pun. Hari tu member aku yg mude-mude semua takde. Takde pilihan aku pun boraklah dengan dia. Sebab selalu aku tak borak lame sangat dengan 'orang lama' ni, deme selalu sembang blue dengan orang bujang.

Jadi kami pun duduk dibawah pokok, ditiup angin tengah hari di suatu sudut yg terpencil. Bukan seperti yg enkau terdetik dalam hati - kami bukan gay.

Perbualan melalut dari sukan, keluarga, teknik memancing dan menghala terus ke peribadi. Tau pengalaman berharga yg bakal aku dengar dari 'orang lama', mau timba apa yg bernilai - akupun tekun mendengar, terutama teknik-teknik dahsyat membuat anak.

Dia terus cerita panjang apa yg bersarang dalam hati, tentang perjalanan hidup. Akupun nyaris terhanyut dengan ke-emo-annya. Tapi ayat terakhirnya buat aku termenung panjang:

"Aku muda, aku kerja, buat rumah dan kereta, kawin, dapat anak, kerja, bela anak, kerja, dapat cucu, pergi haji, tau-tau aku dah tua. Aku pun tak tau ape bende aku buat dalam hidup aku..."

....

Di sebalik kesibukan mengejar impian dan segala itu ini, di tengah-tengah seronok mengengam sesuatu yg kita rasa itu yg sebenarnya kita 'nak' padahal itu sebenarnya bukan, adakah kita akan end-up macam dia?



malin i know ur gona hop in, this is for u
malin i know ur gona hop in here, this is for u







apa yg paling bermakna bagi diri enkau?

Yg paling "bermakna' merujuk kepada apa yg paling membuatkan jiwa enkau ter'isi' , bukannya kepuasan sementara tetapi bila enkau dapat/buat sesuatu tu jiwa enkau rasa lengkap dan tenang.

Contoh, janda cun [i preferred rozita che wan] yg penyayang, yg lapar, yg sedang memasak - buleh saja makan lauk-nye untuk hilangkan lapar. Tapi dia melakukan sesuatu yg lebih bermakna iaitu bagi semua lauk tu anak-anaknya makan, lalu dia pun hilang laparnya kerana bahagia melihat anak-anaknya terisi.




apa yg paling bermakna bagi diri enkau?




Hanya dengan pengalaman dan kematangan sahaja yg buleh tentukan jawapan tepat untuk tu. Sebab dengan mengetahui apa yg paling bermakna dalam diri kita sahaja baru kita boleh tentukan apa yg kita mahu dalam hidup ini.

Yg paling bermakna tentu berbeza-beza disetiap individu. Orang yg bertanggungjawab, keluarga lah paling bermakna baginya. Orang yg penyayang, mungkin aktiviti sukarelawan-lah paling bermakna untuknya. Si pemalas, mungkin tido adalah paling ber-erti untuknya.

Berjuang melakukan sesuatu yg bermakna dalam diri enkau boleh mengelakkan hidup enkau dari berlalu begitu sahaja mengikut norma atau budaya kita. Yg kadang-kadang mungkin norma/budaya itu kurang kena dengan diri kita.

Kerana memang itulah cara kita dibesarkan dalam dunia yg mengelirukan ini. Iklan dan hiburan sekarang hanya membuatkan enkau tergilakan pakaian cantik-cantik, kereta kuat-kuat dan lense kamera gedabak-gedabak. Persepsi orang lain dan kurang keyakinan mematikan semangat untuk buat apa yg kita 'betul-betul' mahu.



Kadang-kadang aku rasa hidup aku nak berjalan kaki seluruh dunia, tengok kehidupan orang lain dan abadikan semua tu dalam lukisan/tulisan aku. Kadang-kadang aku nak stay dengan family sahaja dan usaha berjayakan semua ahli keluargaku. Kadang-kadang aku nak...ok sekarang rasa macam nak terberak.


Haihhhhh susah juga nak tau kan apa yg paling bermakna...


.

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK