HARTA

-091
Kawan-kawan, terima kasih untuk semua penat lelah bersama


1] Malam ni meraban surf web ke hulu ke hilir pasal invesment & stock market sahaja. Pening kepala sampai pinau.

2] Aku tengah cari side-income yg stabil untuk support pekerjaan utama. Aku fikir nak buat sesuatu yg berasaskan pelaburan, sebab nanti pekerjaan utama akan makan hari aku sepenuhnya, jadi aku takde mase nak buat side income.

Contohnye, kalau side income aku meniaga kerepek, mesti aku takde mase untuk semua tu sebab sepanjang hari duduk supervise site atau buat design aje.

3] Aku terfikir nanti nak buat loan, beli rumah kedai, & sewakan. Rumah teres atau buat sewa tempat tinggal tak berapa untung sangat. Nak nak pulak dapat penyewa orang bujang atau budak-budak muda, hancor rumah sewa aku.

4] Ataupun beli tanah yg ada hasil macam sawit, getah etc. Tanah tu kasi orang pajak. Duit pajak pulak roll-balik untuk bayar loan bank. Cukup tahun utang bank setel, tanah tu 100% aku punye.

5] Forex trading dengan stock market - masyuk jugak. Tapi bila dah buat survey, nampak macam hukum buat mende-mende ni tak tentu lagi la. Akupun tak tau la, kalau bisnes currency orang islam yg monopoli, dah tentu orang Islam terkaya kat dunia.

Tapi takpe, apa yg aku tau tentang currency sekurang-kurangnya buleh jadi ilmu yg berguna. Satu hari nanti kalau ada islamic broker, baru aku invest.

Pastu aku nak beli duit US banyak-banyak nak sell pada harga murah, biar mampos ekonomi deme macam george soros buat kat duit malaysia dulu. baru kecut telor deme dengan orang Islam hahahahaha

6] Aku fikir nak beli tanah lereng bukit kat kampung-kampung. Tanah bukit murah, buleh gajikan orang buat pertanian makanan asas. Tanam serai bawang ke amende.

7] Ataupun, kalau nak cepat, amik lesen kontraktor & jilat bontot sume YB kat tempat aku untuk monopoli projek. Pasti kaya ahahaha

8] Satu hari nanti aku nak beli tanah untuk semua adik beradik aku, buat rumah untuk orang tua aku, baru aku boleh mati dengan aman. Aku tak nak deme merempat menyewa sana sini sampai ke-tua.



Banyak sangat impian. Nak susah memang senang, nak senang memang susah. Tuhan, bimbing kami kejalan kejayaan mu yg lurus



SIAPA AKU

Ramzi dan Khalid adalah sahabat baik. Mereka gemar berfesyen yg ringkas mengikut trend semasa. Suatu hari Ramzi sekodeng Khalid tengah tukar pakaian lepas mandi. Ramzi terkejut!

Sebabnye sekarang baru dia tahu rupanya khalid pakai boxer. Ramzi ingat selama ni Khalid pakai spender macam dia jugak.


Ramzi rasa terpinggir kerana sekarang baru dia tahu remaja sebayanya semua pakai boxer, dia malu ketinggalan dalam trend semasa. Ramzi mula mengenakan boxer, dia bahagia.

Tapi bahagia dalam derita, kerana dia tak selesa. Sedihnya dia tak faham kenapa dia tak selesa, sedangkan semua orang lain boleh pakai boxer.


Berlainan dengan Ramzi, Khalid seorang yg dominan & nak menang dalam segala benda. Jiwanya bebas, mahu tubuhnya bebas bagai mat-rempit, maka boxer sesuai dengan personaliti-nya. Ramzi pula ayu pemalu dan lebih suke mengikut. Dia tak perlukan lebih kebebasan berbanding Khalid, adiknya mahu dilindungi bagai bunga di taman larangan.

Sebab itu Ramzi lebih selesa pakai spender dari boxer berbanding Khalid. Tapi kini Ramzi terseksa tak selesa hanya kerana terpaksa mengikut trend semasa, dia gagal mengesan faktor ketakselesaan-nya itu lebih mendalam kerana dia GAGAL memahami dirinya sendiri.

Bagaimana memahami diri sendiri? kita selalu fikir kita faham diri kita, tau batas kemampuan kita, tau kelebihan kita, faham personaliti kita. Tapi adakah itu benar?

-319
Pulau pangkor. Gadis itu gagal mengesan dia sedang di ngorat

Mengenal diri sendiri adalah pengembaraan sepanjang hayat. Kita sentiasa mencari diri kita. Wali Allah & orang yg sempurna, mereka menemui diri mereka, sebab itu mereka kenal & cintakan Tuhan sepenuh hati, berjaya dalam hidup.

Sebab tu SESETENGAH orang soleh & budak tahfiz hidup sederhana, anak ramai naik van buruk & menyara hidup meniaga pasar malam. Kita fikir mereka tak berjaya, sebab ukuran kita kebendaan.

Kita lupa hakikat kebendaan itu untuk bagi ketenangan/kepuasan diri, sedangkan orang soleh sudah ambil jalan pintas & jumpa ketenangan lebih awal dari kita, mereka bahagia walaupun tak kaya.


Jurnal kali ini tentang jalan-jalan mengenal diri. Supaya kita ada matlamat hidup yg BENAR-BENAR memenuhi jiwa kita yg berbeza / unik dari orang lain.


1] CUBA PIKUL SATU TANGGUNGJAWAB YG BERAT

Uji diri kita untuk memimpin satu organisasi / kumpulan / keluarga atau apa-apa sahaja aktiviti yg memaksa kita membuat keputusan untuk kenuntungan semua, bukan kebaikan individu. Contohnya jadi ketua kelas, ketua unit, kepala keluarga & sebagainya. Ambil kepimpinan tu sungguh-sungguh, cabar diri sendiri sejauh mana kita boleh pergi.

Kemudian SETELAH BERUSAHA SEHABIS BOLEH, semak samada adakah kita sebenarnya dilahirkan untuk jadi pemimpin atau pengikut.

Sesetengah orang mahu jadi pemimpin teratas atas nama tanggungjawab & niat yg murni. Tetapi alasan itu telah mengelirukannya lalu tugasnya sebagai pemimpin tak mencapai KESEMPURNAAN, kerana sifat semulajadinya bukan seorang pemimpin, tetapi pengikut yg baik.


Contoh, orang yg pandai bercakap, dia fikir dia layak menjadi pemimpin sebab ramai yg terpengaruh dengan pidatonya. Sedangkan, pemimpin sebenar adalah orang yg paling pandai buat keputusan bijak untuk kebaikan semua, pandai bercakap hanyalah asset sampingan sahaja.

Tetapi, semua orang wajib menjadi pemimpin kepada DIRI sendiri.Ini tiada pilihan, kita wajib menguasai minda, semangat & perilaku kita. Orang yg paling kita perlu hormat & kuasai adalah orang di depan kita bila kite berdiri di depan cermin.


2] KAJI & TEROKA

Luangkan masa untuk kaji diri sendiri daripada kaji awek cun yg lalu lalang. Cari buku tentang personaliti individu melalui warna & personaliti mengikut tarikh lahir.

Ada ciri-ciri yg bila kita semak di situ kita tak setuju, walhal itulah diri kita. Kalau di situ kita TAK setuju yg fakta mengatakan kite ni kedekut, cube try jadi kedekut / jimat dalam seminggu. Adakah kita rasa lebih 'terhubung' dengan diri kita atau tidak.


Ada masa terluang cube buat hobi yg baru; yg tak pernah, tak berminat, & hobi yg berbunyi sia-sia [contohnya berjalan kaki].

Mungkin setelah seminggu kita berjalan kaki sebagai hobi, kita rasa sangat 'penuh' & memenuhi jiwa, baru kita faham yg sebenarnya kita dilahirkan untuk menjadi pengembara / journalis, bukan pekerjaan yg popular seperti doktor, engineer etc.


Aku malah pernah try pakai lipstick & make-up hanya cuma nak test dengan jujur adakah aku happy buat benda tu. Malangnya tak. Ia hanyalah experiment yg perlu, tapi memalukan.


3] MENDENGAR UNTUK MEMAHAMI

Banyak kebaikan bila bergaul dengan semua orang. Bersembang hati ke hati dengan pelbagai jenis manusia. Ia membantu kita mengenal diri kita kerana ia membantu kita faham karakter setiap orang yg unik. Orang dari pelbagai tingkat umur, latar belakang, pekerjaan, orang baik orang jahat, semua itu PERLU.

Kita bercakap untuk mendengar, mendengar untuk faham, sebijik macam proses kita dalam kelas. Cuba faham orang macam mana depan kita ni. Konflik dalaman apa yang dia alami, apa sebab dia bertindak begitu etc. Ini kerana semua orang ada sebab kukuh yg unik.

Dengar untuk faham, persoal untuk faham, pastikan semua respon kita bila borak untuk meningkatkan kefahaman kita SAHAJA. Bukan untuk menilai 'eh enkau buat ni salah' atau bagi cadangan 'ada jalan lain enkau boleh buat, contoh bla bla bla'.

Contohnya, orang yg pentingkan diri sendiri, dia ada sebab yg kukuh / murni untuk dia bersikap begitu, sebab sifatnya memang semulajadi pentingkan tekak sendiri.

Di mata kita die memang celaka habis, tapi di pandangan-nya, DIA PERCAYA DIA BUAT BENDA YG BETUL. Sebab itu dia rasa tak salah dan terus menerus menjadi orang yg mementingkan diri sendiri.


Aku suka bagi perhatian & faham bila mak aku cakap 'hang ni dari kecik bla bla bla' sebab dia akan huraikan sikap semulajadi kita yg kita terlampau ego untuk mengaku. Dah die bela kita dari kecik, dia lagi tahu.

Tapi aku serik nak dengar penjelasan dari bapok tentang apa sebab dia patut jadi bapok. Dulu aku meluat gila tengok, tapi aku amik peluang tu untuk faham sebenar-benar sebab kenapa aku meluat dengan bapok, jadi aku cuba fahami deme. Tapi deme brainwash aku sampai aku rasa macam ok je jadi bapok. Hampir-hampir di situ.




Memahami diri sendiri adalah penting lagi perlu, supaya kita tahu apa kita nak dalam hidup & set hala tuju yg betul. Kerana asset kita yg terhebat adalah diri kita sendiri. Kata orang lama, kenal diri maka kenal lah tuhan, kenal tuhan maka kenal ketenangan. Maka, sebelum kita nak 'be yourself' tu, kita kene 'understand yourself' dahulu.


RENUNGAN II

Sepatutnya aku men-update jurnal sebelumnya, tetapi kemalasan melanda & aku pulak belum bersedia. Lalu yg tak perlu pun terhasil...


-129
Sahabatku yg tiba-tiba diresap semangat mat komando


Bersempena bulan baik ini, ingin aku kongsikan beberapa nukilan hikmah & kata-kata berguna dari bijaksana. Sama-samalah kita menuju kebaikan.



1] Untuk nampak professional, enkau hanya perlu jelek orang lain "hey enkau ni professional la sikit"

2] Untuk nampak cantik enkau hanya perlu "apsal deme semua cakap aku cantik ha?"

3] Usah ditipu perut sendiri. Selalunya sakit perut memulas yg amat sangat hanyalah beberapa das kentut dalam tandas

4] kalau deodorant hilang, lupakan dressing cantik-cantik

5] Basikal & lembu tak kan pernah saling memahami / mencintai antara satu sama lain.

6] Buah dada kecil lebih baik dari buah dada besar. Ini kerana apabila usia tua, buah dada besar buleh dibaling ke belakang bahu. Maaf, sedikit gatal di sini

7] Nasi sudah jadi bubur, bubur sudah jadi bubur lambok, bubur lambok sudah jadi juadah berbuka, & so on & so on... tak kan pernah terlambat untuk berubah jadi lebih baik

8] Hidup ini bagai lampu dinding, beringat-ingatlah sebelum mati.



Malangnya hanya 7 & 8 sahaja sehat untuk diguna pakai. Selamat beramal

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK