CERMIN

Setiap kali enkau bukak paper, enkau tengok gambar Najib Tun Razak ape enkau rase? Pastu enkau selak, ade pulak gamba dr. rozmey ape pulak enkau rase? [aku rasa nak pintal jambul rambut die] pastu enkau selak pulak ade lagi - gamba Maria Ozawa. Ape pulak enkau rase?

Macam mana pulak kalau muka surat seterusnya ade pulak muke enkau sendiri? malu dan rasa tak layak di papar di situ? atau enkau rasa 'wah best gile aku hahaha aku memang best nak buat macam mane..'

Kemudian enkau tutup jurnalmurahan, bangun dari PC dan berlalu ke cermin. Enkau pandang muke enkau sendiri sekali lagi. Ape enkau fikir dan rasa?

Bayangkan mamat/minah dalam cermin tu adalah individu lain. Fikirkan balik sejauh mana enkau dapat terima dia. Fikirkan balik tentang salah silap dia yg dulu. Mungkin dia pernah curik duit mak ayah dia? menfitnah sahabat baik sendiri? atau menindas yg lemah dengan penuh angkuh?





abe, always calm..
There's something wonderful about Abe, he always calm





Manusia normal akan sering menyampah diri sendiri. Bila enkau pandang wajah enkau di cermin, enkau tak mampu tentang matanya lama-lama. Enkau rasa marah dengan habit buruk enkau yg tak buleh dikikis, rasa putus asa dengan impian sepanjang hayat yg tak pernah berhasil, dan malu dengan ke-kejian yg enkau terlanjur.

Perlu enkau maklum bahawa itu adalah NORMAL. Kerana memang begitulah sikap manusia. Manusia lebih tertumpu kepada satu titik 'hitam' dalam satu kertas yg 'putih', dan rasa keji kepada taik lebih besar dari selesa kepada minyak wangi.




Mulai sekarang mari kita ubah semua itu. Semua itu hanya membunuh enkau, melambatkan perjalanan enkau dan memalapkan semangat enkau. Dan semua ini buleh dibantu dengan penggunaan cermin yg betul.



Cermin adalah satu alat untuk enkau berurusan secara direct dengan konflik dalaman diri enkau. Apa yg enkau perlu buat adalah membayangkan orang di dalam cermin bila enkau di situ adalah - orang yg paling enkau hormat, kagum dan patuh.

Kalau enkau dilanda malas, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu ketua yg paling tegas yg enkau pernah kenal, orang yg enkau paling takut. Buat 'dia' push enkau untuk terus siapkan keja. Timbulkan perasaan enkau tak mahu dah dia hampa dan fed-up dengan enkau.

Kalau enkau dilanda sedih, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu orang yg paling sayangkan enkau, paling pedulikan enkau, paling perihatin tentang enkau. Luahkan dekat dia hati ke hati, bukan mulut ke mulut. Aku tak nak enkau nampak gile cakap sensorang.

Kalau enkau di-hanyut seronok dan selesa, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu sebagai orang yg me-nyemak realiti sebenar enkau sekarang. Tanya dia adakah enkau sebenarnya sudah berjaya merubah nasib diri/keluarga? adakah enkau telah capai segala idaman enkau? adakah enkau telah bentuk sikap yg enkau nak?

Kalau enkau dilanda putus asa, pandang dicermin dan bayangkan mamat/minah didalam tu ketua yg paling berjaya yg enkau pernah kenal, orang yg enkau paling hormat. Tak ada orang lain dah yg enkau perlu paut pertolongan selain dari dia yg didalam cermin tu, dan pandanglah dia sebagai orang yg memberi inspirasi kepada enkau.



Jadi mulai sekarang start maafkan diri enkau dan jadikan 'dia' pembantu enkau. Pastikan dia adalah ketua enkau, perihatin dekat enkau, sedarkan situasi sebenar enkau, tegas dengan enkau, semangatkan enkau, percaya dan tak pandang rendah dekat enkau.

Celik mata bangun tidur terus semak keadaan 'dia'. Set matlamat hari ini, biar dia tengok mata enkau dengan tegas, dan terus bekerja selesaikan matlamat yg di-set tadi.



Semoga kita lebih tumbuh berdikari dan perolehi 'diri' yg kita idam-idam kan.



.

TANGGUNGJAWAB

Jadi sekarang aku ada 2 ekor kucing dan sekor kala jengking. Yang kucing - yeop and yeong, yg kalajenking - cha namanya [bermaksud 'abang' dalam longhat perak]

Bela haiwan ni memang feeling habis dow. Rasa macam lepas ni aku nak jadi aktivis haiwan pun ada ahahaha tapi kena hati-hati la dengan haiwan.

Kala jenkin enkau tau la bisa-nye cane, tapi bebaloi sebab exotic dan malunya sangat menarik. Kucing pulak bahayanye jangan sampai dia berak dalam almari enkau dah la, lahanat gile camtu dow. Tapi once kucing tu da jinak dengan enkau memang best.

Jadi satu hari akupun nak la cari makan untuk si cha ni. Makanan dia tak susah, dia pun bukan kekwat sangat [adoi terbapok la pulak]. Makan cengkerik, labah-labah, belalang dan serangga lain.

Tapi malam tu aku main gile sikit sebab nak tangkap sekumpulan lebah yg hurung lampu. Memang suicide dow tapi nak buat cane aku tak banyak pilihan.

Amik plastik hitam, pastu serkup sekumpulan lebah yg tertumpu dekat lampu. Pastu aku hold diam, bagi lebah-lebah tu hilang panik. Tengah-tengah hold tiba-tiba ada pulak lebah dari mana ntah bagi airborn dekat jari aku, baik punya...

Tekinje aku lari masuk dalam rumah. Cek balik tengok-tengok melekat cakok sengat tu kat jari telunjuk aku. Pastu kontrol macho ah tahan sakit. Ala ala nak terkucil jugak dow ahahaha. Sampai 2 3 hari jugak la mengatal tangan aku, bise.



Pastu aku terfikir, kenapa aku sangup main gila macam tu untuk se-ekor haiwan?



Kemudian satu hari tu aku bawak family aku jalan-jalan pergi kenduri. Ayah aku tak boleh drive, tak berapa kuat untuk drive jauh, baru 4 5 bulan recover dari pembedahan tulang belakang.

Tu juga adalah sebab kenapa aku tak stay di KL dan keja disana, at least buat masa ni. Aku nak support bapak aku, tinggalkan kejap segala impian peribadi, sampai dia betul-betul stabil. Konon-konon korban anak soleh la - cirit je lebih.

Jadi masa drive tu bapak aku memulakan cenkadak-cenkadaknya. Aku yg tengah drive rasa macam diperkulikan la pulak sebab banyak sangat arahan suruh ikut sana ikut sini. Sampai la tetiba suara dia tinggi, akupun hangin dan menjawab.

panas beb...

Tapi bapak aku relaks je, takde masam muka dengan aku. Dia memang tau perangai aku, aku tak suke terima arahan sangat. Semua orang pun tak suke.


lovely lovely yasara odah
my lovely lovely lovely yasara odah



Bila dah tenang aku duduk berfikir. Dalam 2 situasi ni, aku mem-bela manusia dan haiwan. Tapi adakah dengan niat murni sahaja sudah cukup untuk teruskan kita terus berbakti? Adakah dengan kemahuan sendiri sahaja mampu beri kekuatan kepada kita untuk terus bertanggungjawab?

Aku rasa inilah kos-lepas untuk niat murni kita. Aku rasa aku masih belajar untuk bertanggungjawab. Dan semua tu memerlukan masa. Walaupun ditengking, disengat, itu semua hanyalah sebab untuk aku berhenti bertanggungjawab.

Aku rasa aku sama sahaja dengan orang lain, apa yg aku lalui sama sahaja dengan orang yg terdahulu. Tapi dalam setiap manusia ada sesuatu yg sangat hebat - kemahuan sendiri. Dan aku percaya kemahuan sendiri sahaja yg mampu buat kita survive di dunia ni walau apa pun cabaran.




Kita sudah tua, kita sudah ber-usia, sepatutnya kita sudah bersedia. Adakah enkau sudah bersedia memikul tanggungjawab?

Ambillah tanggungjawab, hanya dengan tanggungjawab kita dapat mengasuh kemahuan sendiri.




.

AWEK CUN TIADA PENGHUJUNGNYA

[Di harapkan jurnal kali ini menjawab persoalan semua yg bertanya kepada aku hint cane nak dapat awek, yg aku tau deme semua nak yg cun je, yg tak cun tu... aku tak nak teruskan ayat ni]



Adakah enkau betul-betul memerlukan awek cun?

Cuba duduk santai di tv, tengok iklan dan drama. Tengok setiap gadis dalam iklan tu. Pergh cun gile dowh. Pastu enkau tengok awek iklan seterusnya - Pergh lagi cun. Pastu enkau bukak drama pulak, Pergh ada lagi cun. Pastu esok enkau bukak tv lagi, pergh ade lagi cun..

Pencarian kepada awek cun tiada penghujungnya. Jika enkau mencari yg cun, jujur aku cakap enkau buang mase ajelah. Sentiasa ada lagi cun dan lebih cun, yg membuatkan enkau rase awek enkau sedia ada [yang dah cun] menjadi kurang cun.

Jadi apa yg enkau nak sebenarnya?



cant help it, my girl always awesome
Cant help it, awek aku memang best




Jadi ini ada kisah seorang lelaki. Dia sangat suke awek ni, sebab dia cun, pandai, rajin, baik dan sebagainya. Lelaki ini berusaha sehabis mati untuk dapatkan awek tu.

Sehinggalah satu masa dia berjaya, segala penat lelah terbayar. Hubungan mereka harmoni. Kadang-kadang awek dia terkentut, dia terus cium-cium macam hidu kokain ikut straw, 'wangi yang' - begitu harmoninya mereka.

Bertahun belalu pergi. Lama-kelamaan dia sedar rupanya awek dia ni kurang keyakinan, tak buleh buat keputusan. Baginya ini masalah yg dia tak buleh handle, sebab dia pun ada kelemahan yg sama - kurang keyakinan.

Akhirnya hubungan terputus dan lelaki ini terus mencari pengganti. Begitulah hidupnya sepanjang hayat melompat-lompat dari satu ke satu, atas sebab kelemahan yg dia sendiri tak nampak.



Enkau nak jadi macam tu? Jadi start kenal pasti kelemahan enkau, kenali diri enkau. Cari masa dan usaha untuk kenal-pasti kelemahan peribadi, kemudian baru cari gadis yg:

Melengkapi kelemahan enkau.


Kalau enkau pemalas, cari yg rajin. Kalau enkau jenis moody, cari yg fun happy go-lucky. Kalau enkau penakut, cari yg berani. Begitulah seterusnya...Perlu enkau tahu bahawa ke-cun-nan seseorang tu sangat menipu enkau.

Kerana gadis yg betul-betul sesuai dengan enkau tak semestinya cun, bukan itu sebenarnya yg enkau perlukan. Percayalah, bukan cun sebenarnya yg kita betul-betul perlukan, sebaliknya orang yg kutip stokin kita bila kita malas, orang happy-go-lucky yg ceriakan kita bila kita moody dan orang yg bijak bila kita bodoh.

Macamana sekalipun awek yg kurang cun akan nampak cun bila enkau dah selesa dan sayang, nampak sangat menenangkan dan melengkapi enkau. Sebab memang itulah cara semulajadi sesuatu itu terhasil.



At least carila yg sederhana cun. Kecuali kalau enkau tak kisah bangun setiap pagi dan tengok ada perempuan muke pecah gile sebelah enkau setiap pagi sepanjang hidup enkau, ikut enkau la.




.

BERMAKNA BAGIMU

Jadi aku ada seorang kawan. Sudah berusia, bercucu pun. Hari tu member aku yg mude-mude semua takde. Takde pilihan aku pun boraklah dengan dia. Sebab selalu aku tak borak lame sangat dengan 'orang lama' ni, deme selalu sembang blue dengan orang bujang.

Jadi kami pun duduk dibawah pokok, ditiup angin tengah hari di suatu sudut yg terpencil. Bukan seperti yg enkau terdetik dalam hati - kami bukan gay.

Perbualan melalut dari sukan, keluarga, teknik memancing dan menghala terus ke peribadi. Tau pengalaman berharga yg bakal aku dengar dari 'orang lama', mau timba apa yg bernilai - akupun tekun mendengar, terutama teknik-teknik dahsyat membuat anak.

Dia terus cerita panjang apa yg bersarang dalam hati, tentang perjalanan hidup. Akupun nyaris terhanyut dengan ke-emo-annya. Tapi ayat terakhirnya buat aku termenung panjang:

"Aku muda, aku kerja, buat rumah dan kereta, kawin, dapat anak, kerja, bela anak, kerja, dapat cucu, pergi haji, tau-tau aku dah tua. Aku pun tak tau ape bende aku buat dalam hidup aku..."

....

Di sebalik kesibukan mengejar impian dan segala itu ini, di tengah-tengah seronok mengengam sesuatu yg kita rasa itu yg sebenarnya kita 'nak' padahal itu sebenarnya bukan, adakah kita akan end-up macam dia?



malin i know ur gona hop in, this is for u
malin i know ur gona hop in here, this is for u







apa yg paling bermakna bagi diri enkau?

Yg paling "bermakna' merujuk kepada apa yg paling membuatkan jiwa enkau ter'isi' , bukannya kepuasan sementara tetapi bila enkau dapat/buat sesuatu tu jiwa enkau rasa lengkap dan tenang.

Contoh, janda cun [i preferred rozita che wan] yg penyayang, yg lapar, yg sedang memasak - buleh saja makan lauk-nye untuk hilangkan lapar. Tapi dia melakukan sesuatu yg lebih bermakna iaitu bagi semua lauk tu anak-anaknya makan, lalu dia pun hilang laparnya kerana bahagia melihat anak-anaknya terisi.




apa yg paling bermakna bagi diri enkau?




Hanya dengan pengalaman dan kematangan sahaja yg buleh tentukan jawapan tepat untuk tu. Sebab dengan mengetahui apa yg paling bermakna dalam diri kita sahaja baru kita boleh tentukan apa yg kita mahu dalam hidup ini.

Yg paling bermakna tentu berbeza-beza disetiap individu. Orang yg bertanggungjawab, keluarga lah paling bermakna baginya. Orang yg penyayang, mungkin aktiviti sukarelawan-lah paling bermakna untuknya. Si pemalas, mungkin tido adalah paling ber-erti untuknya.

Berjuang melakukan sesuatu yg bermakna dalam diri enkau boleh mengelakkan hidup enkau dari berlalu begitu sahaja mengikut norma atau budaya kita. Yg kadang-kadang mungkin norma/budaya itu kurang kena dengan diri kita.

Kerana memang itulah cara kita dibesarkan dalam dunia yg mengelirukan ini. Iklan dan hiburan sekarang hanya membuatkan enkau tergilakan pakaian cantik-cantik, kereta kuat-kuat dan lense kamera gedabak-gedabak. Persepsi orang lain dan kurang keyakinan mematikan semangat untuk buat apa yg kita 'betul-betul' mahu.



Kadang-kadang aku rasa hidup aku nak berjalan kaki seluruh dunia, tengok kehidupan orang lain dan abadikan semua tu dalam lukisan/tulisan aku. Kadang-kadang aku nak stay dengan family sahaja dan usaha berjayakan semua ahli keluargaku. Kadang-kadang aku nak...ok sekarang rasa macam nak terberak.


Haihhhhh susah juga nak tau kan apa yg paling bermakna...


.

IMPIAN

1] Aku ada impian. Sehinggalah umur aku sekian-sekian, aku dah hafiz al-quran dan solat sharp on time. Supaya mati beroleh rahmat dan buleh syafaatkan orang lain. Untuk itu aku mesti hafal quran setiap hari

2] Aku ada impian. Aku nak jadi skateboarder terbaik untuk diri sendiri. Setiap hari aku belatih. Injured pun main jugak. Tergeliat pun practice jugak.

3] Aku ada impian. Aku nak bentuk sikap baru. Aku nak jadi lebih tenang, tak mengelabah ayam macam selalu. Aku nak jadi lebih bijak, tak pelupa bengap macam selalu. Untuk itu aku peruntukkan tabiat tarik nafas dalam [supaya bertenang] dan baca buku setiap hari.

4] Aku ada impian. Aku nak jadi pemuzik paling terbaik. Aku nak lagu yg aku cipta mampu merubah emosi dan sikap orang, bantu orang menjadi lebih baik. Untuk itu aku mesti belatih gitar setiap hari.

5] Aku ada impian. Aku nak jadi graphic designer paling dahsyat. Aku nak cipta poster dan raster art paling cantik. Untuk itu aku mesti belatih photoshop & illustrator setiap hari.

6] Aku ada impian. Aku nak power macam Bruce Lee, stamina macam Bruce Lee, cutting macam Bruce Lee. Untuk itu aku berusaha disiplinkan lari setiap hari, sit-up sampai sakit perut.

7] Aku ada impian. Aku nak jadi pelukis potret pensil paling dahsyat. Aku nak lukis muke sume orang yg penting, yg aku suke. Untuk itu, aku mesti belatih setiap hari lukis satu muke.

8] Aku ada impian. Lepas dah pandai main gitar, aku nak main snare pulak. Aku pun belatih setiap hari, tapi alamak latihan dia sangat bosan...

9] Aku ada impian. Aku nak menulis. Aku menulis tentang dunia, tentang kehidupan. Supaya aku dapat membantu suluhkan sikit perjalanan orang-orang. Untuk itu aku rangka blog, & usaha ilmiahkan tulisan.

10] Aku ada impian. Aku nak merubah bangsaku. Melihat rempit,sumbang mahram, bergaduh berbunuh, aku sedih. Untuk itu aku berusaha merubah diri sendiri, setiap hari cuba untuk lebih berdisiplin dan berilmu.

Aku ada impian, dan belambak-lambak lagi impian


-7517
Dahsyatla adik aku, mude-mude dah ade Doctor

Pada umur 24 tahun, hanya 2 dari belambak-belambak impian aku yg tercapai. For shame...

Pada umur 24 tahun, aku terhantuk dan tersedar, impian yg banyak sebenarnya buat aku tak mampu berlatihan atau praktis semua DALAM SEHARI. Tak cukup masa untuk semua itu. Akhirnya yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran.

Pada umur 24 tahun, aku rasa agak terlewat untuk sedar kepentingan FOKUS kepada satu usaha. Fokus kepada satu, bila dah power, baru masuk hala lain.

Pada umur 24 tahun, aku rasa agak terlewat untuk sedar bahawa kita bukanlah apa yg kita idamkan, fikirkan, angankan, tapi apa yg kita buat sehari-hari.



Pada umur 24 tahun, aku pandang muke di cermin "it's ok dude, do not stop dreaming, do not stop chasing, I wish you best of luck!"

Lepas tu aku rasa macam mamat dekat cermin tu mula tersenyum...



.

KEMATANGAN

Satu malam aku duduk dan fikir, definisi kematangan. Matang dalam perhubungan sesama manusia. Tak kira la dengan bos ke, kenkawan ke, pasangan ke.
Aku amik paper dan rangka beberapa ceklist.

Mungkin ini membantu:


-0961-2
Jalan-jalan kehidupan [picture taken at sentul park]




1] Jangan harap pasangan / orang lain berubah. BELAJAR menerima dan macam mana nak hidup dengan dia. Kalau tak buleh itu, blah cari orang lain.


2] Jangan jauhi pergaduhan atau salah faham. Hanya kerana nak jaga hati, enkau makan hati. Itu tak baik untuk jangka masa panjang.


Bersemuka dengan masalah bersama, bincang dan capai solusi tanpa libatkan segala bentuk emosi pada masa tu. Pastikan perbincangan berasaskan pemahaman dan rasional sahaja, bukan respon emosi seperti marah, merajuk, sayang, happy dan sebagainya.


3] Bertanggungjawab terhadap kebahagiaan enkau. Jangan harap ibu ayah/ pakwe makwe/ orang lain akan tolong fikirkan tentang tu untuk enkau.


4] Belajar kuasai emosi sendiri. Enkau bertanggungjawab terhadap emosi enkau, dan jangan biarkan orang lain yg kontrol emosi enkau.


Walaupun yg kontrol emosi itu adalah pengalaman buruk lepas, jangan benarkan ia kuasai enkau pada masa sekarang.


5] Buang perasaan untuk selalu betul. Mengaku salah untuk kebodohan kecil tanda enkau mahu belajar dan sentiasa tumbuh matang.


6] Bagi pendapat yg TAK menunjukkan dia salah dan enkau betul. Kalau masih nak tunjuk yg dia tak best dan enkau best, walaupun bagi-tahu dengan sopan & lemah lembut, itu masih tetap tak best.


Kerana semua orang boleh berfikir sendiri, dan perlukan masa untuk berubah. Jadilah neutral dalam pendapat enkau.








Ternyata ceklist aku menunjukkan aku masih belum matang...hampeh




.

RINGKASAN APPROACH

Aku fikir balik cane nak ringkaskan semua jurnal tentang approach dan seumpamanya, sebab banyak sangat. Akhirnya kita mengelabah ayam bila in-action dan lupe semua. Untuk itu aku dah ringkaskan kepada yg perlu dan terpaling kick-ass sahaja. Ini di susun mengikut TURUTAN. Harap ini berhasil dekat enkau:

1] Jangan tenung. Memang dia cun / hensem, tapi relaxla, jangan tunjuk enkau minat. Sebaliknya, keep eye contact selama 3 saat lebih kurang dan pandang bahagian lain, aku pilih dagu atau mulut. Sebab gerak mulut kalau tengah bercakap selalu nampak kelakar.


2] Senyum dan hanguk ke depan. Senyum yg sederhana [bukan extra lebar sampai telinga] sangat penting walaupun nampak macam remeh. Untuk perempuan, seriously, enkau kena berani untuk senyum.


3] Bukak dada dan kedepan sikit badan enkau. Tu tanda enkau yakin, friendly dan fikiran clear. kuak bahu dan kepam ketiak, kalau tak kantoi ketiak enkau basah.



-5105
Tempat belajar lame, tinggal kenangan...

4] Jangan biar mate enkau melarat ke tempat lain di tubuh orang tu. Save tu untuk kemudian. Ini pem-bunuh momentum approach enkau paling berkesan. Kalau desperate sangat, jangan sampai terkantoi.


5] Cakap sikit sahaja dengan tenang dan kuat sikit. Cakap sikit sahaja dengan bagi soalan yg meng-hala dia buat huraian. Kalau dia pasif, baru soal dan cerita banyak [sebab kita kene buat banyak lawak].


Kebanyakan orang lebih rapat bila banyak bercerita tentang dirinya kepada orang tu. Itu matlamat enkau, bukan bebel-bebel pasal diri enkau. Biar dia cerita dan pastikan enkau yg banyak mendengar.



6] Bagi pujian yg JUJUR, bukan pujian yg menjilat bontot. Walaupun tentang benda kecik seperti gigi kapak dia yg enkau suke. Ingat, perempuan sangat hargai perkara kecil, itu cara deme berfikir. Jadi, identify perkara kecil dan hargai perkara kecil tu.

Untuk perempuan pun same jugak. Tapi bagi pujian yg men-konfomkan kekuasaan, maskulin dan dominansi dia. "wah tough gile enkau" atau "enkau hensem" adalah picisan. Tapi gune ni, "wah buleh tahan eh enkau, aku tengok laki lain semua tak buleh buat bende tu" mesti die terkemut-kemut rasa best.


Kalau enkau buleh kontrol dia dari awal, enkau londeh seluar dia pastu terajang je bontot mamat tu cari orang lain. Sebab dia akan susahkan hidup enkau masa depan nanti.


Itu sahaja untuk approach. Remeh tapi berkesan dan terbukti di ladang.



Goodluck

.

PEMOTONGAN

Jurnal kali ini tentang kucing aku sahaja..



Rumah aku ada kucing. Jantan dan betina, yeop dan yong namenye. Yang jantan-nye yeop. Dema kecik lagi, adela dalam setahun. Aku tak minat bela kucing, bapak aku la beria suke sangat kucing, ntah ape bende yg best aku pun tak tau.

Yeop ni aku rasa nak hentak je tiap-tiap hari. Sebab dia ada satu tabiat - hyperaktif & suke potong jalan aku.

Asal aku jalan je, yeop datang pintas kaki depan aku, macam kereta lepas potong enkau, terus cilok masuk lorong tak bagi signal.

Sakit hati beb, mane aku jalan mesti dia potong. Segala hormon hyperaktif dia tiap hari habis dekat potong jalan aku je. Aku sampai susah nak jalan takut terpijak.

Pulak tu tengah malam suke naik katil aku himpit tido sekali. Terkejut beruk aku malam tu, apebende gesel-gesel ingat hantu ke ape. Pang aku ter-tampar, terus dia tido kat sofa.

Satu hari aku tengah dok hati-hati jalan tu takut tiba-tiba dia potong jalan aku. Elok aku jalan je, tup dia potong tak bagi signal, dah terpijak.

Terjenket-jenket dia sebab aku pijak kaki dia, kuat pulak tu. Dah aku rasa kesian pulak. Tapi dalam hati best jugak rase SIKIT, padan muke enkau ahahaha tu la, tegedik-gedik lagi.

Satu hari yeop jatuh sakit. Makan tak nak, tak aktif dah. Duduk tersadai, terbaring sepanjang hari.

Akupun rasa lapang la sikit, sebab tak de dah kucing nak kacau aku jalan. Aku pun jalan dengan tenang berlari riang dalam rumah.



-0184-2
Aku dan saudara izwan misai. Agak bestpren



Tapi lama-lama, aku rindu pulak potong-potong tu. Rindu pulak hyperaktif dia main kat kaki. Akupun mula risau, bila la nak baik kucing ni.

2 hari, 3 hari, tak baik-baik lagi..

Aishhh mengelabah ayam aku jadi. Kucing ni nak mati ke. Alamak aku tak boleh handle stress kalau dia mati gini.

Tapi atas nasihat orang lama, aku mandikan kucing tu. Deme cakap buleh sembuh. Akupun mandikan dia dengan, haishhh lain sikit la perasaan dan gayanya - mandikan dia dengan harapan tinggi semoga dia cepat sembuh.

Esok tu dia semakin sehat dan terus sehat, meng-gila balik potong jalan aku. Aku happy pulak, tak marah dah, siap main aci ligan pulak dengan dia.

Malam tu dia naik tilam tidor kat kaki. Terkejut beruk aku, tapi aku tak lempang macam dulu, malah tarik dia letak kat perut, kasi haba sikit.

Pastu aku rasa tenang...





Jelaslah di sini kadang-kadang aku sangat emo dengan kucingku.



.


LAWAK CELAKA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
guru gitar ku, saudari muis al-palat



Amaran tegas : Adik-adik jangan meniru lagak celaka begini ye. Jangan jangan jangan, abang babap nanti.



Cerita satu


Masa aku sekolah rendah dulu kami sangat alim. Habis je merayau dekat sawah padi tengah hari rembang, kami singah surau solat. Setiap hari kami berebut-rebut nak azan di surau. Selalunya waktu asar sebab masa tu orang tak ramai sangat di surau dan selepas sekolah.

Macam biase aku dengan geng-geng aku kelam kabut pasang mice dan on amplifier bila nak dekat masuk waktu. Sambil-sambil tu bertekak siapa patut azan. Tapi pada minggu tu nasib aku baik sebab berjaya memonopoli carta tok bilal asar. Member aku yg lain dah rasa tak best sebab asyik-asyik aku je.

Petang tu, elok aku dah standby depan mic deme tolak-tolak aku. Rusdi namanya, arwah dah pun. Ha amik la takpe kome pulak azan, bukan ape bagus bekerjasama dalam surau. Baik kan aku ahaha

Bengkek punya pasal, aku lari keluar pegi ke tingkap surau. Tingkap surau tu pulak betul-betul mengadap Rusdi tengah azan. Hahaha ni lah peluang aku.

Tengah-tengah baik punya dia layan alun azan aku bantai buat lawak bodo kat tingkap tu. Buatla tarik-tarik bibir, hidung kembang, beruk mak ye, korek hidung sambil korek telinge ape sume. Tapi arwah Rusdi dahsyat, tengah azan pejam mata tak nak tengok aku, tekemut-kemut tahan gelak.

Tapi apa nak buat, dekat last-last tu..

"ALLAHU AKBAR ALLAHUU... HA HA HA HAHA HA WEI PA HANG NI KACAU AKU"

Ketawa arwah Rusdi tengah azan satu kampung dengar. Adoi aku beguling-guling atas tanah ketawa. 2 3 hari jugak la isu 'azan main-main anak sape la punye kerja ni' riuh di kampung. 2 3 hari jugak la jadi bahan arwah Rusdi ahahaha

Arwah Rusdi ade jugak buat serangan balas tapi seringkali gagal.





Cerita dua


2] Adik beradik aku ramai jugak 8 orang semua. Tapi kecik-kecik dulu yg paling aku bebulu dengan nombor 2, bawah aku. Buleh kate hari-hari melawak pastu berakhir dengan pergaduhan.

Tapi satu hari tu minda kreatif aku membangun. Tu pun sebab aku desperate sangat sebab mak aku dah banned lawak aci kentut kat muke. Mak aku bilang 'apa ni kentut kat muka dengan adik beradik. Sapa buat kentut kat muka lagi umi akan.. ha hampa tau la'

Aci kentut kat muke tu aku yg pelopori dulu, pastu adik aku cipta jentik ludah ke muke pulak. Care die senang aje, enkau keluarkan air liur sikit kat bibir, pastu kaut dengan jari. Pastu ko jentik macam peluru.

Asal aku paling muke je kat dia, sampai la peluru air liur kat dahi. Asal dia pulak paling muka tengah duduk atau tidur aku pulak bantai kentut kat mulut dia ahaha

adoi jap, sambung gelak ahahahaha

baik punyaaaaaa

Jadi macam biasa sampai waktu sembahyang kami pun sembahyang atas rumah. Aku semayang awal dulu sebab aku baik. Aku tunggu je adik aku semayang pulak kat tepi sejadah sambil pura-pura zikir ahahaha

Dia start je takbir ratul ihram aku pun buat lawak tepi dia. Buat la macam-macam merapu - berenang meniarap macam dugong, pakai spender kat muke, berenang baring, jadi badut ape sume.

Adoi muke die time tu pejam mate rapat, bibir ketap tekemut-kemut tahan gelak. Adoi lagi suke aku buat. Tapi bagusla dia tak gelak kuat, gelak sikit-sikit je, memang kebal betul.

Menyampah aku dia tak gelak kuat. Sampai tahiyat akhir je, elok die paling muke ke kiri bagi salam, BOM BOM BOM sampai la berdas-berdas bom kentut kat mulut dia.
Masa tu dia tak tahan gelak dah. ahahaha berjaya


Tapi tu dulu la, kenangan masa kecik-kecik. Sekarang dah tue-tue ni, haihhhh...

* alfatihah untuk arwah Rusdi b. Saidin. Semoga beliau dicucuri rahmat di sana

EMOSI

-7520
tahniah la adik aku, kecik-kecik dah pandai ahahah




Emosi mempengaruhi keputusan, dan emosi seterusnya. Aku akan explain melalui contoh-contoh real-life:


Emosi 'sebelum' mempengaruhi pengalaman selepasnya.

katakan anak enkau merengek-rengek nak pergi main jongkang jongkit. Sedangkan enkau memang dah bajet kalau ikut sekali, mesti bosan gile tunggu die main situ. Baik enkau pegi main bola lagi best.

Untuk membuat dia tak suke / seronok bermain jongkang-jongkit, setiap kali dia nak pergi main - enkau kena calarkan emosinya dulu.
Cilok dan sorokkan anak patung dia, bagi dia tengok cerita hantu, atau bagi dia bergaduh dengan adik dia.

Ini perlu supaya bila dia pergi main jongkang-jongkit selepas tu, dia tak berasa seronok sangat - kerana emosi terdahulu mempengaruhi emosi selepasnya, bergantung kepada besar kecilnya pengaruh emosi terdahulu.

Lama kelamaan dia tak main jongkang-jongkit dah sebab, dia dah 'ter-biasa' bahawa bila main mende tu je tak seronok mana [kesan emosi sedih/marah nya terbawa-bawa & merosakkan mood happy jongkang-jongkit]


Emosi buruk membuatkan kita buat apa sahaja untuk melenyapkan perasaan buruk itu.

Katakan enkau dengan bini enkau bersetuju nak beli mesin alat senaman.
Bini enkau nak beli mesin senaman joging yg cap ayam aje. Tapi enkau nak eksen lari jauh, jadi enkau nak mesin joging takasima F1 tu. Sedangkan enkau tau takasima mahal dan cap ayam murah.

Macamana nak pengaruh bini enkau beli yg mahal? Mesti die tanak kan. Perempuan kan cermat

Gugat emosi bini enkau. Fokus dekat kesedihan. Cerita apa sahaja yg sedih. Tengok je drama rosham nor & pauziah nawi 'pondok buruk' tu, mesti sedih. Atau tunjuk gamba nenek-nenek, pastu 'kite ni kalau dah tua habis hilang kecantikan semua'

Sebelum emosinya kembali normal, cepat-cepat bawak dia pergi kedai alat senaman. Percayalah, dia akan belasah beli Takasima jugak.

Perempuan akan melenyapkan kesedihan melalui shopping [walaupun orang tu bukan kaki shopping, dia akan lebih puas / terisi emosi selepas shopping].
Maka peluang untuk dia tidak menghiraukan jurang harga antara cap ayam vs takasima F1 adalah tinggi.


Emosi mengelirukan kita tentang nilai sebenar sesuatu.

Katakan enkau nak jual color pencil enkau pada harga 10 ringgit. Sedangkan member enkau tu [yg enkau nak jual tu] ada RM20.Sekarang enkau tak buleh naikkan harga, dan tak boleh jual 2 set color pencil sebab enkau takde stok.

Macam mana nak ganti tak cukup lagi RM10 supaya dia tetap beli dengan harga RM20?

Mula pengaruhi emosinya dengan bagi dia happy. Bilang enkau akan bagi extra 5 batang pen [yg tak sampai harga RM10 pun]. Tapi sebelum tu, kuatkan lagi emosi happy dia dengan betapa terhutang budinya enkau dekat dia sebab dia pernah bantu enkau dulu.

"Jadi amikla extra 5 batang pen [pen cap ayam je pun] dengan color pencil ni, tanda aku ganti balik jasa enkau dulu. Terima kasih bantu aku dulu"
Terharu, dia akan beli pada harga RM 20.


****


Selalu-lah kenal pasti emosi kita sebelum membuat keputusan. Amik masa dahulu, kenal pasti keadaan emosi kita sebelum respon terhadap apa-apa pun.

Jika perlu, bawa selalu kalkulator dalam poket masa beli barang supaya kita SENTIASA jelas perbezaan harga, bukan terpengaruh dengan perasaan 'nak jugak' pada harga tinggi.

Walaupun pada masa tu enkau rase enkau rasional dan tak-kan dipengaruhi emosi, berwuduk dan duduklah dengan tenang sebelum buat apa-apa keputusan muktamad atau rundingan. Bayangkan cawan yg kosong, KOSONGKAN FIKIRAN dahulu dari segala takut, rugi, akibat dan sebagainya.

Supaya kita bertindak atas rational dan tidak di-manipulasi keadaan atau orang lain.

BUAH

Minah datang dari keluarga yg bermoral. Ibu bapa-nya orang baik-baik, minah orang baik-baik. Mendapat didikan moral dan tatasusila, minah tau macam mana menghormati manusia, tau adab sopan dan batas sempadan kemanusiaan.

Tapi minah jahil agama. Ibu bapanya tak kesah solat, minah tak kesah aurat. Hukum hakam sama sahaja dengan moral. Tapi minah tak pernah mengasari orang lain, malah sering membantu. Minah buat semua amal murni atas batas logik, moral dan kemanusiaan. Bagi minah, asal hati baik, buat baik sesama manusia, hidup ini pasti bermakna.

Munah datang dari keluarga yg beragama. Ibu bapa-nya orang bertakwa, munah pula ikut semua tuntutan agama. Mendapat didikan syariat dan hukum hakam secukupnya, munah tau macam mana menjalankan ibadah menurut fiqah, tau kewajipan menutup aurat dan sunat makruh.

Tapi suatu hari, minah marahkan munah. Minah berang munah mengumpatnya tak pakai tudung, tak disiplin solat. Minah kecewa dengan munah, nampak aje kuat agama, tapi mengumpat. Baik bukak aje tudung tu, buat malu orang bertudung aje.

-1473
Memancing di tasik kenyir. Beria je lebih haram tak dapat

Munah memang mengumpat minah. Munah rasa sedikit kecewa melihat gadis melayu islam tidak menutup aurat, tak menjage sembahyang. Islam ape ke bende nye. Memang la minah baik, tapi jahil. Nak buat apa.

Lalu asmara keliru [asmara adalah watak tiba-tiba]. Siapa yg betul? adakah berilmu agama tapi mulut jahat lebih baik? atau adakah bermoral tapi jahil lebih baik?.

apesal budak sekolah agame sesetengah tu perangai ntah ape-ape. Ada ilmu agama tapi akhlak cam haram. Macam tu baik tak payah sekolah agama.
Kalau dah beragama mesti hati baik, mestilah agama pada dirinya membentuk hati yg baik. Bukan jijik memandang manusia jahil lain. Ini yang tak tau agama pulak lagi elok perangai. Apa guna agama? [kata asmara]

............

Syariat itu umpama pokok. Hukum hakam, kewajipan, sunat wajib dan lain-lain, semuanya umpama akar, dahan, daun dan ranting. Tanpa salah satunya, tak kan ada pokok, tak kan menjadi pokok.

Hakikat adalah segala sifat-sifat terpuji, hasil dari hati yg bersih. Hakikat itu umpama buah. Buah adalah hasil dari pokok. Tak kan sempurna buah jika salah satu bahagian pokok yg tak baik.

Tak manis buah jika hampir keseluruhan daun dimakan ulat.

Matlamat hidup pokok adalah mengeluarkan buah yg baik, manis, sempurna, supaya dapat berjasa pada semua. Kerana, itulah tujuan adanya pokok berbuah, supaya ia boleh berbuah.

Soalnya - tanpa akar, batang dan daun yang baik, TAK kan menjadi pokok yg sempurna. Tapi kalau takde pokok, JANGAN HARAP nak ada buah. Kalau ada pokok dan berbuah pun, belum tentu lagi manis.

jadi pokok atau buah?

Berlapang dada-lah, kerana walaupun sudah ber-pokok, belum tentu boleh mengeluarkan buah. Jadilah pokok dan sentiasa-lah berusaha mengeluarkan buah yg terbaik.


MENDENGAR

Ramai orang tahu tentang kelebihan mendengar dalam perbualan. Telinga kita umpama gelas yg di isi, penghilang dahaga orang lain. Tapi kalau telinga enkau capang, telinga enkau umpama kuali - bukan gelas.

Katakan pasangan enkau stress, pastu enkau pun simpati, enkau nak membantu. Kemudian enkau pun dengar ape di ceritenye, masalahnya, tak puas hatinya.

Kemudian esok cerita lagi, tapi cerita meleret tentang lain pulak, enkau dengar jugak. Kemudian luse stress lagi, enkau tadah telinga lagi. Dan hari-hari berlalu sebegitu...

Selalu, kita akan akhirnya m-e-n-y-a-m-p-a-h.

Itu normal. Kita mengeluh dalam hati "ape benda la bende kecik-kecik pun nak kecoh" ataupun "Semua bende nak buat laporan ke" ataupun "buatla keputusan sendiri" dan sebagainya. Akupun macam tu jugak, jadi aku faham.

Untuk selesaikan itu, pertamanya kita kena faham satu fakta :


PEREMPUAN KETAGIH MEMBEBEL


Deme akan bercakap tak henti-henti, sukenye bercakap. Sebab memang fitrah macam tu. Lelaki bukan macam tu, sebab tu kita tak pernah faham.

Bile pasangan kita begitu, dia akan cakap apa sahaja untuk melepaskan KEPERLUANNYA untuk bercakap, tak kira la topik tu tak puas hati tentang sesuatu ke, suke gile ke, pilih barang ke, ape sahaje - asalkan melunaskan KEPERLUAN bercakap deme.

Tolong semak KEPERLUAN yg aku huruf besarkan. Ini keperluan mereka, bukan kita. Keperluan kita adalah pergi main bola, mancing, atau apa sahaja yg fizikal.

Bile enkau dah jadi pasangan dia - orang yg paling dia percayai, enkau adalah pusat tumpahnya keperluan deme. Jadi, nak tak nak kita takde pilihan selain dari kene mendengar.

Memahami konsep KEPERLUAN MEMBEBEL ini sangat penting supaya kita tak menyalahkan pasangan kita dan menukarkan diri kita menjadi gay.

Inilah realiti. Jadi, tugas kita adalah macam mana nak hidup harmoni dengan realiti.


Langkah pertama : Faham

Seperti biasa setiap hari dia akan membebel baik atau buruk. Sebelum dia start, wajib setiap hari kita datang kepada dia dan tanya, "macam mana hari awak, awak ok?"

Sila tahan telinga enkau, bukak hati enkau, kosongkan fikiran enkau, dan dengar. Dengar dan faham. Tak payah reply banyak-banyak, ulas itu ini konon kite pandai membimbing, membantu. Dengar je.

Pastikan kita faham apa yg dia nak cerita.


Langkah ke-dua : Perasaan tak best.

Perasaan tak best akan menyulubungi enkau selepas 5-10 minit bebelan-nya. Perasaannya sama seolah-seolah enkau diceramah diajak member enkau masuk multi-level marketing. Enkau rasa nak blahhhh je

Jadi, bersedia.

Kita akan tetap berasa tak best walaupun dia sedang cerita benda yg happy : betapa hepinya dia beli baju cantik, peristiwa kelakar dengan kawan dia etc.

Sebab, sejujurnya, bagi kita benda tu tak best mana tak seronok manepun. Lawak-lawak perempuan, enkau tau jelah, tak lawak mane pun tapi gelak macam nak pecah rumah.

Kita akan tetap berasa tak best walaupun dia sedang cerita benda yg TAK best : Samada dia mengeluh, geram dekat sape-sape, penat dengan itu ini etc.

Sebab, bagi kita benda tu tak penat mane, tak teruk mana, tak leceh mana. Kita bukan perempuan, masalah yg kita alami tak sama dengan deme.



Di fasa yg pertama kita akan berasa seperti kita di tuduh atas segala yg tak best berlaku dekat dia, seolah-olah kita yg bertanggungjawab separuh atau sepenuhnya.

Lebih hebat kita akan berasa seperti di-brainwash atau di-ceramah motivasi-kan oleh pasangan sendiri, seolah-olah kita ni medan tumpahnya lebihan seronok / semangat / benci berkobar-kobar dia.


Langkah ke-tiga : Bertahan dan Faham

BERTAHAN dalam bentuk menggunakan koleksi penanda wacana peribadi enkau. Seperti "pastu?", "o gitu rupenye, tapi cane ek kalau..", "abih tu kalau.." dan sebagainya.

Matlamat kita adalah supaya dia melunaskan KEPERLUAN membebelnya sebanyak mungkin, kemudian dia akan berhenti sendiri kepuasan.

FAHAM dalam bentuk penerimaan enkau bahawa lelaki dan wanita menyampaikan maksud dan berkomunikasi dengan cara yg berbeza.

Contoh, lelaki akan beri rumusan untuk semua bende, seperti "mamat tu pemalas. Saya benci dia". Fullstop. Ini kerana lelaki berfikir secara menyeluruh, bukan terperinci.

Perempuan pulak dia akan bagi penerangan yg lebih detail tanpa kesedaran murni untuk meringkaskan ceramahnya. Dia akan explain "kerja tu tak buat, ni tak siap, aritu tak datang, bla bla bla" untuk kata kunci "mamat tu pemalas". Perempuan nalurinya menilai secara terperinci, bukan menyeluruh macam lelaki.



Selesai langkah ke-tiga, dia akan pancit untuk membebel. Dan enkau buleh menikmati pembalasan yg baik. Dia akan nampak enkau lelaki yg paling memahami, walaupun separuh dari bebelan die tu enkau rase macam salah enkau belake. Walaupun seluruh bebelan tu tentang betapa tak bestnya hidup dia hari ini.

Dia akan rasa bersyukur dapat enkau dan lebih sayang dekat enkau.

Sekarang aku tau enkau mesti fikir "tak logik ah, macam mengarut je". Memang tak logik, sebab lelaki menilai melalui logik, perempuan menilai melalui emosi. Kalau keperluan emosinya dipenuhi [melepaskan beban emosi melalui bebelan], dia akan hargai enkau lebih baik.

Lama kelamaan, enkau akan bina persefahaman lebih mendalam tentang pasangan masing-masing, persefahaman yg memakan masa lama, yg kita tak boleh skip dengan mengabaikan bebelannya.

Ya tuan-tuan, itulah buah kepada kesabaran.


Warning

Tapi, jika masa tu enkau tak bersedia, atau stress kusut fikiran, JANGAN lakukan penadahan telinga. Walaupun enkau lapangkan fikiran enkau, enkau mungkin hilang pertimbangan kerana dipengaruhi emosi. Lalu enkau akan rasa seolah-olah bebelan-nya itu menuding kesalahan & kelemahan enkau.

Sesunggunya perempuan selalunya tak bermaksud begitu, dia cuma nak ada seseorang yg mendengar.

Jadi, jawab dengan tenang & jujur "awak, saya betul-betul nak faham apapun cerita awak, tapi buat masa ni saya tak boleh fokus. Jomlah kita buat benda lain dulu sementara fikiran saya nak lapang & betul-betul bersedia".

Dengan ini dia akan lebih hormat dekat enkau, sebab enkau menguasai marah / kecewa enkau dengan betul.


Kemahiran ni perlukan praktis. Praktis praktis praktis. Ini bukan cuba terus jaye. Wajib praktis. Setiap hari latih diri untuk mendengar pasangan enkau. Sehinggalah sampai pada masanya, pendengaran enkau semakin matang dan ke-tidak best-an bebelannya beransur kurang dalam diri kita.

.

ALAM PERCINTAAN.. CEEWAH

Kali ini kita akan bercakap tentang alam percintaan. Bersedia, aku akan bertukar dari lelaki yg berwajah ganas kepada bapok yg paling comel pernah enkau jumpe.

Aku tengah pasang lagu M2M untuk menaikkan mood romantis.

Ok honestly, sedikit geli juga nak tulis. Belasah saja. Mari kita bersemuka dengan salah satu realiti hidup ni dengan berani.

-078
Aku syak tupai ni merendek dulu sebelum bergambar.


Di dalam kembara percintaan yg indah, cewah,,, kita akan melalui beberapa fasa yg tak buleh dielakkan. Jadi para pencinta-pencinta semua, beri perhatian anda.

Enkau dan awek / bini enkau akan mengalami ke-gampang-an yg berulang-berulang. Ini adalah tindak balas alam semulajadi iaitu setiap satu itu bermusim. Contoh, jika dulu enkau seorang bayi comel yg terberak dalam pampers, satu hari nanti enkau akan jadi nenek comel yg terberak dalam pampers jugak.

Kebanyakan pasangan tercirit-cirit di tengah-tengah perjalanan percintaan deme. Ada yg berpisah dengan baik, ataupun teruskan jugak walaupun hubungan dah hambar.

Kekecewaan juga buleh membawa kepada pandangan kepada dunia yg salah, seperti:

1] Manusia tak kan pernah saling memahami
2] Jantan semuanya sama aje, benci!
3] Semua salah aku, aku memang looser
4] Oh tuhan, ini tak adil [seriously, ini buleh membawa kepada syirik]

Berbalik, setiap sesuatu itu bermusim. Enkau tak kan buleh masukkan balik susu ke tetek ibunye, masukkan bayi kedalam rahim ibu semula, atau kembali ayu setelah tua. Maka, norma musim & fasa kehidupan tak kan buleh dielakkan.

Persediaan kepada musim-musim tersebut amat penting supaya kita tak mengelabah ayam bila masanya tiba. Kita mahu jadi matang dalam hubungan. Kecualilah kalau enkau budak form 3 baru nak-up cinta monyet, itu lantak enkau.

Musim pertama : Segalanya indah

Aku rasa tak perlu ulas kat sini. Kebanyakan enkau pernah rase kan, kan, kan, haaa aku tau la enkau gatal. Akupun gatal jugak, sikit je hahaha

Musim ini selalu bertahan 1-2 tahun [untuk couple] dan 2-3 bulan [pasangan berkahwin masa baru nak belajar exercise pingang]

Musim ke-dua : Tak boleh blah

Setelah beberapa sekian, enkau mula tak buleh elak beberapa tak kesefahaman. Ada bende yg enkau mula tak suke, enkau dah tak boleh simpan. Mungkin perangai suke korek hidung die buat enkau tak buleh blah dah. Ataupun cara dia gelak mengekek atau kentut merata dah buat enkau tak selesa.

Kita mula perasan yg pasangan kita bukan 100% gadis / jejaka idaman kita. Dia yg hensem macam Brad pit buat enkau jatuh cinta dulu, dah jadi tak hensem sebab dari dulu mulut dia bau longkang. Pada tahap ini , ramai yg tumpas.

Masa akan bunuh atau bina kita. Masa akan buat kita bosan dengan pasangan kita. Dan mulut longkangnya itu akan bina bosan tu kepada benci kecil. Sekumpulan benci kecil akan menyebabkan enkau menarik muka masam & mengutuknya.

Kebanyakan pasangan sedar bahawa tak kan selamanya semuanya indah, tapi tak ambil apa-apa persedian untuk menghadapi saat itu. Sebaliknya, amik jalan pintas dan putuskan hubungan. Cari orang lain untuk dapatkan balik musim pertama, putus pulak, dan begitulah ia berulang-ulang.

Di tahap ini kita perlu usaha untuk perbaiki hubungan, bukan lari dari masalah [kecuali kalau dia ada talasemia atau HIV]. Pada tahap ini kena bertahan, tak de lain selain dari bertahan.

Belajarlah untuk bagi kasih sayang tanpa sebab dan syarat. Pandang dia sebagai tanggungjawab wajib, takde pilihan - enkau kena sayang jugak dia. Walaupun semalam dia maki enkau, pagi esok call jugak tanya kabar sehat ke tak macam biasa.

Belajarlah pula satu yg baru iaitu untuk minta kasih sayang. Masa musim pertama kita tak perlu minta, sebab semua tengah best. Tapi sekarang kita diperingkat lain, jadi kena tak malu minta kasih sayang, perhatian, belaian, urutan bahu, gigitan manje, pastu...[ok biar otak lucah kita sambung ayat tu dengan kreatif]

Musim ke-tiga: Kedewasaan

Jika kita berjaya tahan dalam musim ke-2, kita akan dapat keuntungan dalam musim ke-3, iaitu kematangan dalam hubungan. Ini senang dikesan bila enkau dan dia dah malas nak bergaduh, sebaliknya sentiasa cari penyelesaian dan saling memahami.

Pada tahap ini enkau dan dia bersatu akal dan fikiran. Apa dia rasa, fikir, akan buat - enkau dah tahu. Tabiatnya bukan sahaja enkau boleh terima, malah terikut-ikut sekali.

Contohnye, dulu enkau menyampah dengan perangai tak malu dia kentut merata tapi sekarang, enkau siap main aci battle kentut lagi dengan dia sebelum tidur.

Yg buruk semua enkau tak peduli dah, tapi yg ada hanyalah rasa wajar untuk terus menerus bersama dia.

Musim ke-empat: Rehat & rawat.

Konflik yg lalu akan muncul kembali, tapi bukan satu, malah datang dalam kumpulan. Segala apa yg enkau tak suke satu masa nanti akan meledak juga. Ini ditambah dengan konflik dalam diri yg normal berlaku pada peringkat umur tertentu.

Contoh, suami dapat kasih sayang sepenuhnya selepas kawin. Lepas dapat anak, perhatian isteri beralih ke anak. Suami sangap tapi tetap kontrol macho. Lepas anak besar, perhatian isteri kembali ke suami. Suami lega & selesa semula. Tapi bila dapat cucu, suami dah rasa di abaikan sedikit sebab cucu dah tido dengan nenek dekat celah ketiak.

Akibatnya, suami mungkin akan mencederakan ketiak isterinya.

Pada masa ini yg ada cuma fed-up, tak larat dah, tak boleh pergi dah, menyampah dah. Lebih hebat lagi kita tersepit, nak blah dah terlambat. Tak tau nak buat apa, enkau makan hati hari demi hari.

Pada masa ini kita perlu me'rehat'kan diri kita dari semua pengejaran-pengejaran kasih sayang. Gelas yg terus menerus di isi akan penuh, tumpah airnya, jadi kita perlu kosongkan gelas semula & baru sesuai/sedia untuk di isi balik setakat yg perlu.

Pada masa ini juga fokuskan kepada diri sendiri, bukan pasangan kita. Beri perhatian sepenuhnya kepada diri kita, kasih sayang sepenuhnya kepada diri kita. Bina ketenangan individu dalam diri sendiri melalui ibadat, renungan dan berfikir.

Sebab percaya atau tidak, kalau kita tengok diri kita lama-lama dekat cermin, kita akan timbul rasa kesian pada diri sendiri. Dengan perut dah boroi, muka sembab sana sini, bulu hidung tekeluar-keluar, pikiran pun dah slow.

Kita mula sedar diri kita selama ni tak terurus dengan sempurna, keperluan peribadi terabai, hari ke hari makin bengap & sebagainya.



Kalau berjaya di musim ke-empat, maka kita berulang semula ke musim pertama. Insyallah. Segalanya kembali indah, ketiak awek / bini enkau wangi semula. Enkau kemudian nampak banyak kemungkinan menarik & potensi yg baru untuk di cube bersama pasangan enkau.

Tetapi jangan hanyut sebab kita perlu bersedia untuk tempuh musim-musim seterusnya.



ok sekarang aku rasa macam nak kahwin...


takpelah, rilek dulu ahahahaha



.

TIDUR


[berbaring nak tidur]


Malam hari tu aku termenung lama tak buleh tidur. Mungkin aku terlampau memikirkan tentang perihal anak bangsa , kemajuan akhlak yg merudum akhir-akhir ini, kebejatan sosial dan segala yg berbaur intelektual.

Takdelah,aku dah overdose tido sampai 3 jam siang tadi, tu pasal tak boleh tido.

Pastu aku teringat satu ayat yg orang selalu cakap "kita adalah apa yg kita fikirkan". Jadi, kalau aku fikir aku selalu sedang tidur nyenyak, lama-lama aku lena la.

Dengan solusi kreatif, akupun amik nafas dalam-dalam, berzanji dalam hati..

"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"

.....

[bangun esok pagi]

wah jadi jugak teori ni. Dahsyatnye kuasa minda. Tertaksub, akupun cuba teori ni kepada bende-bende lain.

lepas makan macam biase nak cucuh rokok. Kemudian terfikir, "baik angan-angan aku da merokok"

"aku dah merokok"
"aku dah merokok"
"aku dah merokok"
"aku dah merokok"
"aku dah merokok"
"aku dah merokok"

.....

arghh tak boleh tahan, cucuh jugak sebatang hahahaha


[berbaring nak tidur]

Macam biase aktiviti "susah nak lena" aku bermula. Kepala sibuk fikir itu ini, fikir yg tak perlu, berangan separa lucah dan sebagainya. Kemudian tersedar aku dah terlajak jauh, aku pun cepat-cepat "aku tengah tidur"kan diri aku

"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"
"aku tengah tidur"

.....

ceist tak boleh tido jugak, ape ke jadah




kita bukanlah apa yg kita fikirkan, tetapi apa yg kita buat.

HARTA

-091
Kawan-kawan, terima kasih untuk semua penat lelah bersama


1] Malam ni meraban surf web ke hulu ke hilir pasal invesment & stock market sahaja. Pening kepala sampai pinau.

2] Aku tengah cari side-income yg stabil untuk support pekerjaan utama. Aku fikir nak buat sesuatu yg berasaskan pelaburan, sebab nanti pekerjaan utama akan makan hari aku sepenuhnya, jadi aku takde mase nak buat side income.

Contohnye, kalau side income aku meniaga kerepek, mesti aku takde mase untuk semua tu sebab sepanjang hari duduk supervise site atau buat design aje.

3] Aku terfikir nanti nak buat loan, beli rumah kedai, & sewakan. Rumah teres atau buat sewa tempat tinggal tak berapa untung sangat. Nak nak pulak dapat penyewa orang bujang atau budak-budak muda, hancor rumah sewa aku.

4] Ataupun beli tanah yg ada hasil macam sawit, getah etc. Tanah tu kasi orang pajak. Duit pajak pulak roll-balik untuk bayar loan bank. Cukup tahun utang bank setel, tanah tu 100% aku punye.

5] Forex trading dengan stock market - masyuk jugak. Tapi bila dah buat survey, nampak macam hukum buat mende-mende ni tak tentu lagi la. Akupun tak tau la, kalau bisnes currency orang islam yg monopoli, dah tentu orang Islam terkaya kat dunia.

Tapi takpe, apa yg aku tau tentang currency sekurang-kurangnya buleh jadi ilmu yg berguna. Satu hari nanti kalau ada islamic broker, baru aku invest.

Pastu aku nak beli duit US banyak-banyak nak sell pada harga murah, biar mampos ekonomi deme macam george soros buat kat duit malaysia dulu. baru kecut telor deme dengan orang Islam hahahahaha

6] Aku fikir nak beli tanah lereng bukit kat kampung-kampung. Tanah bukit murah, buleh gajikan orang buat pertanian makanan asas. Tanam serai bawang ke amende.

7] Ataupun, kalau nak cepat, amik lesen kontraktor & jilat bontot sume YB kat tempat aku untuk monopoli projek. Pasti kaya ahahaha

8] Satu hari nanti aku nak beli tanah untuk semua adik beradik aku, buat rumah untuk orang tua aku, baru aku boleh mati dengan aman. Aku tak nak deme merempat menyewa sana sini sampai ke-tua.



Banyak sangat impian. Nak susah memang senang, nak senang memang susah. Tuhan, bimbing kami kejalan kejayaan mu yg lurus



SIAPA AKU

Ramzi dan Khalid adalah sahabat baik. Mereka gemar berfesyen yg ringkas mengikut trend semasa. Suatu hari Ramzi sekodeng Khalid tengah tukar pakaian lepas mandi. Ramzi terkejut!

Sebabnye sekarang baru dia tahu rupanya khalid pakai boxer. Ramzi ingat selama ni Khalid pakai spender macam dia jugak.


Ramzi rasa terpinggir kerana sekarang baru dia tahu remaja sebayanya semua pakai boxer, dia malu ketinggalan dalam trend semasa. Ramzi mula mengenakan boxer, dia bahagia.

Tapi bahagia dalam derita, kerana dia tak selesa. Sedihnya dia tak faham kenapa dia tak selesa, sedangkan semua orang lain boleh pakai boxer.


Berlainan dengan Ramzi, Khalid seorang yg dominan & nak menang dalam segala benda. Jiwanya bebas, mahu tubuhnya bebas bagai mat-rempit, maka boxer sesuai dengan personaliti-nya. Ramzi pula ayu pemalu dan lebih suke mengikut. Dia tak perlukan lebih kebebasan berbanding Khalid, adiknya mahu dilindungi bagai bunga di taman larangan.

Sebab itu Ramzi lebih selesa pakai spender dari boxer berbanding Khalid. Tapi kini Ramzi terseksa tak selesa hanya kerana terpaksa mengikut trend semasa, dia gagal mengesan faktor ketakselesaan-nya itu lebih mendalam kerana dia GAGAL memahami dirinya sendiri.

Bagaimana memahami diri sendiri? kita selalu fikir kita faham diri kita, tau batas kemampuan kita, tau kelebihan kita, faham personaliti kita. Tapi adakah itu benar?

-319
Pulau pangkor. Gadis itu gagal mengesan dia sedang di ngorat

Mengenal diri sendiri adalah pengembaraan sepanjang hayat. Kita sentiasa mencari diri kita. Wali Allah & orang yg sempurna, mereka menemui diri mereka, sebab itu mereka kenal & cintakan Tuhan sepenuh hati, berjaya dalam hidup.

Sebab tu SESETENGAH orang soleh & budak tahfiz hidup sederhana, anak ramai naik van buruk & menyara hidup meniaga pasar malam. Kita fikir mereka tak berjaya, sebab ukuran kita kebendaan.

Kita lupa hakikat kebendaan itu untuk bagi ketenangan/kepuasan diri, sedangkan orang soleh sudah ambil jalan pintas & jumpa ketenangan lebih awal dari kita, mereka bahagia walaupun tak kaya.


Jurnal kali ini tentang jalan-jalan mengenal diri. Supaya kita ada matlamat hidup yg BENAR-BENAR memenuhi jiwa kita yg berbeza / unik dari orang lain.


1] CUBA PIKUL SATU TANGGUNGJAWAB YG BERAT

Uji diri kita untuk memimpin satu organisasi / kumpulan / keluarga atau apa-apa sahaja aktiviti yg memaksa kita membuat keputusan untuk kenuntungan semua, bukan kebaikan individu. Contohnya jadi ketua kelas, ketua unit, kepala keluarga & sebagainya. Ambil kepimpinan tu sungguh-sungguh, cabar diri sendiri sejauh mana kita boleh pergi.

Kemudian SETELAH BERUSAHA SEHABIS BOLEH, semak samada adakah kita sebenarnya dilahirkan untuk jadi pemimpin atau pengikut.

Sesetengah orang mahu jadi pemimpin teratas atas nama tanggungjawab & niat yg murni. Tetapi alasan itu telah mengelirukannya lalu tugasnya sebagai pemimpin tak mencapai KESEMPURNAAN, kerana sifat semulajadinya bukan seorang pemimpin, tetapi pengikut yg baik.


Contoh, orang yg pandai bercakap, dia fikir dia layak menjadi pemimpin sebab ramai yg terpengaruh dengan pidatonya. Sedangkan, pemimpin sebenar adalah orang yg paling pandai buat keputusan bijak untuk kebaikan semua, pandai bercakap hanyalah asset sampingan sahaja.

Tetapi, semua orang wajib menjadi pemimpin kepada DIRI sendiri.Ini tiada pilihan, kita wajib menguasai minda, semangat & perilaku kita. Orang yg paling kita perlu hormat & kuasai adalah orang di depan kita bila kite berdiri di depan cermin.


2] KAJI & TEROKA

Luangkan masa untuk kaji diri sendiri daripada kaji awek cun yg lalu lalang. Cari buku tentang personaliti individu melalui warna & personaliti mengikut tarikh lahir.

Ada ciri-ciri yg bila kita semak di situ kita tak setuju, walhal itulah diri kita. Kalau di situ kita TAK setuju yg fakta mengatakan kite ni kedekut, cube try jadi kedekut / jimat dalam seminggu. Adakah kita rasa lebih 'terhubung' dengan diri kita atau tidak.


Ada masa terluang cube buat hobi yg baru; yg tak pernah, tak berminat, & hobi yg berbunyi sia-sia [contohnya berjalan kaki].

Mungkin setelah seminggu kita berjalan kaki sebagai hobi, kita rasa sangat 'penuh' & memenuhi jiwa, baru kita faham yg sebenarnya kita dilahirkan untuk menjadi pengembara / journalis, bukan pekerjaan yg popular seperti doktor, engineer etc.


Aku malah pernah try pakai lipstick & make-up hanya cuma nak test dengan jujur adakah aku happy buat benda tu. Malangnya tak. Ia hanyalah experiment yg perlu, tapi memalukan.


3] MENDENGAR UNTUK MEMAHAMI

Banyak kebaikan bila bergaul dengan semua orang. Bersembang hati ke hati dengan pelbagai jenis manusia. Ia membantu kita mengenal diri kita kerana ia membantu kita faham karakter setiap orang yg unik. Orang dari pelbagai tingkat umur, latar belakang, pekerjaan, orang baik orang jahat, semua itu PERLU.

Kita bercakap untuk mendengar, mendengar untuk faham, sebijik macam proses kita dalam kelas. Cuba faham orang macam mana depan kita ni. Konflik dalaman apa yang dia alami, apa sebab dia bertindak begitu etc. Ini kerana semua orang ada sebab kukuh yg unik.

Dengar untuk faham, persoal untuk faham, pastikan semua respon kita bila borak untuk meningkatkan kefahaman kita SAHAJA. Bukan untuk menilai 'eh enkau buat ni salah' atau bagi cadangan 'ada jalan lain enkau boleh buat, contoh bla bla bla'.

Contohnya, orang yg pentingkan diri sendiri, dia ada sebab yg kukuh / murni untuk dia bersikap begitu, sebab sifatnya memang semulajadi pentingkan tekak sendiri.

Di mata kita die memang celaka habis, tapi di pandangan-nya, DIA PERCAYA DIA BUAT BENDA YG BETUL. Sebab itu dia rasa tak salah dan terus menerus menjadi orang yg mementingkan diri sendiri.


Aku suka bagi perhatian & faham bila mak aku cakap 'hang ni dari kecik bla bla bla' sebab dia akan huraikan sikap semulajadi kita yg kita terlampau ego untuk mengaku. Dah die bela kita dari kecik, dia lagi tahu.

Tapi aku serik nak dengar penjelasan dari bapok tentang apa sebab dia patut jadi bapok. Dulu aku meluat gila tengok, tapi aku amik peluang tu untuk faham sebenar-benar sebab kenapa aku meluat dengan bapok, jadi aku cuba fahami deme. Tapi deme brainwash aku sampai aku rasa macam ok je jadi bapok. Hampir-hampir di situ.




Memahami diri sendiri adalah penting lagi perlu, supaya kita tahu apa kita nak dalam hidup & set hala tuju yg betul. Kerana asset kita yg terhebat adalah diri kita sendiri. Kata orang lama, kenal diri maka kenal lah tuhan, kenal tuhan maka kenal ketenangan. Maka, sebelum kita nak 'be yourself' tu, kita kene 'understand yourself' dahulu.


RENUNGAN II

Sepatutnya aku men-update jurnal sebelumnya, tetapi kemalasan melanda & aku pulak belum bersedia. Lalu yg tak perlu pun terhasil...


-129
Sahabatku yg tiba-tiba diresap semangat mat komando


Bersempena bulan baik ini, ingin aku kongsikan beberapa nukilan hikmah & kata-kata berguna dari bijaksana. Sama-samalah kita menuju kebaikan.



1] Untuk nampak professional, enkau hanya perlu jelek orang lain "hey enkau ni professional la sikit"

2] Untuk nampak cantik enkau hanya perlu "apsal deme semua cakap aku cantik ha?"

3] Usah ditipu perut sendiri. Selalunya sakit perut memulas yg amat sangat hanyalah beberapa das kentut dalam tandas

4] kalau deodorant hilang, lupakan dressing cantik-cantik

5] Basikal & lembu tak kan pernah saling memahami / mencintai antara satu sama lain.

6] Buah dada kecil lebih baik dari buah dada besar. Ini kerana apabila usia tua, buah dada besar buleh dibaling ke belakang bahu. Maaf, sedikit gatal di sini

7] Nasi sudah jadi bubur, bubur sudah jadi bubur lambok, bubur lambok sudah jadi juadah berbuka, & so on & so on... tak kan pernah terlambat untuk berubah jadi lebih baik

8] Hidup ini bagai lampu dinding, beringat-ingatlah sebelum mati.



Malangnya hanya 7 & 8 sahaja sehat untuk diguna pakai. Selamat beramal

PENGUMUMAN HARI BAHAGIA

-1568


jurnal murahan akan mengalami siaran gangguan buat sementara waktu. Sila tinggalkan komen / cadangan bernas anda

penulis akan pulang ke desa sementara untuk mencari ketenangan.

Selamat beramal di bulan ramadhan

SEKALI MELEPAS DA...III

-1426
Our night joy in Melaka

Ini adalah lanjutan dari sekali melepas daaa, jadi ambil masa tuan-tuan / puan-puan untuk memahami yg pertama dulu. Jurnal di bawah topik ini sesuai di amalkan lelaki & wanita. Tiada diskriminasi / manipulasi gender di sini. Jangan risau, telah di aplikasikan & berjaya di ladang.









Setelah aku semak silibus pengajaran & pembelajaran aku ni, ternyata ada tunggang tebalik sikit. Aku terpaksa skip sekejap bahagian Pembuka Kata kerana perlu diselang dengan tajuk yg lebih utama, supaya lebih senang di faham.


Here we go..




Sebelum kita mengenakan Pembuka Kata, kita perlu mengetahui beberapa faktor-faktor penting yg menentukan kejayaan atau kegampangan cubaan mengatal kita:


1] Pencelahan & Tak sempat
2] Terus buat
3] Vokal
4} Gaya


1.1] Pencelahan


Matlamat kita adalah untuk MENCELAH dengan jayanya. Kita kan sedang mencelah. Ini bermakna orang tu sedang ada urusan. Walaupun dia duduk termenung situ boring tengok jam, itu juga di kira urusan. Walaupun dia duduk dekat tempat open tunggu ntah sape-sape try approach dia, itu juga di kira urusan.


Dalam pencelahan jangan sopan-sopan sangat. Kena mencelah dengan TEGAS & TIBA-TIBA. Kalau kita mencelah dengan penuh kesopanan & lemah lembut, nampak sangat kita nak approach. Ingat pesan aku, JANGAN tunjukkan minat. Jadikan ia normal & seolah-olah TANPA dirancang.


Gunakan perkataan:


Hey : Ini gesaan yg tegas, tapi dengan tone suare yg betul. Hey buleh digunakan dengan kepada semua, kurang formal tapi berkesan.


Eh jap.. : Aku sarankan penggunaan 'eh jap..' kerana ia lebih sesuai & berkuasa.

Eh jap adalah kata lembut untuk 'berhenti!', yg mana sesuai untuk hentikan abang comel yg tengah jalan atau khusyuk buat sesuatu. Eh jap akan buat enkau nampak innocent, ikhlas, serious, dan yakin lebih dari 'Hey'.

Tapi, kalau buleh abaikan penggunaan ini:



'Excuse me' atau 'nak tanya sikit boleh' atau 'maafkan saya': Perlakuan sopan begini kurang kick-ass sebenarnya. Memanglah ia betul dari sudut tata-norma budaya, tapi bila kita lancarkan perkataan sebegitu, kita MEMINTA IZIN dia untuk respon.


Bila meminta, kebarangkalian untuk TAK bagi izin tu tinggi, jadi tak payahlah minta. Lagipun bila sopan, mamat/minah cun tu akan kesan MINAT kita dekat dia, hal itu sangatlah tak awesome.


1.2] Tak sempat


Bayangkan enkau mamat hensem. Enkau dah la nak tekucil, mengelabah ayam enkau cari toilet. Tiba-tiba ada minah mane pulak balun 'eh jap' dekat enkau. Mau je tekucil jugak dalam handbag minah ni.


Point aku adalah, semua orang ada urusan. Penting ke tak penting urusan dia, itu bagi kita - NOMBOR DUA. Kita penyerang sekarang, kena agresif, TAPI, bijak.


Bagi dia keselesaan awal sebelum enkau serang. Dengan itu, keluarkan ayat yg merujuk kepada enkau PUN TAK SEMPAT jugak nak borak dengan dia, enkau pun nak cepat, nak SEKEJAP sahaja.


Dengan itu dia akan FOKUS dekat ayat awal enkau & tak rasa terancam nak melayan enkau lama-lama, sebab enkau cakap enkau nak cepat. Kalau tak, dah la dia nak terberak, enkau pulak gaya nak borak LAMA dengan dia, mau handbag enkau jadi bekas dia _________ [isi tempat kosong]


contoh:
"eh sekejap, saya pun tak buleh lama ni tapi.."
"stop, kejap eh, cane ek kalau.."
"Nanti, sy cuma nak tanya..."

Lepas tu kasi la lawak bodoh enkau bagi dia seronok, bagi dia hanyut, bagi dia terlupa SEKEJAP matlamat asal dia. Yg penting PENERIMAAN AWAL dia dekat enkau tu dalam keadaan dia RELA, sebab enkau dah bagi tau dia enkau nak sekejap saja.


2] Terus Buat.


Wajib tanamkan sikap terus buat tanpa fikir-fikir dah. Kalau enkau lengah-lengah nak terus pergi 'Pembuka kata' dia LEBIH dari 5 saat, selalunya enkau TAK kan buat.


aku ulang, TAK kan buat.


Lebih dari 5 saat, segala kemungkinan negatif akan muncul dalam kepala enkau. Seram sejuk telur kecut semua datang. Mula fikir dua tiga kali, yg akhirnya, menjurus kepada "Sekali Melepas Daaa..."


3] Vokal


Yang lelaki sila Jalaluddin Hassan-kan suare enkau se-Jalaluddin Hasan mungkin. Tak susah, enkau kena banyak praktis aja.


Ok sekarang, amik tapak tangan enkau, tekapkan di bontot enkau. Keluarkan suare bass enkau. Ok mula sekarang aku nak dengar..


Dah buat?


Apa ke-biol-nya enkau, HAHHAHA dekat bontot nak buat ape bang. Ni, sini, letak dekat dada enkau. Bila enkau cakap dalam Bass, check dada enkau ada vibrate tak. Suara bass punca dari dalam dada bawah anak tekak. Kalau enkau buat dengan betul, dekat situ enkau rasa vibrate sikit dengan tapak tangan enkau.


Yg perempuan, aku tak tau nak buat cane. Aku selalu cuba perempuankan suare aku, tapi jadi macam bapok. Enkau eksperimen la sendirik. Cakap aje lah lemah lembut, laki mana pun selesa. Senang.


Sila bercakap dengan KUAT. Kuat bukan menempik, kuat tu jelas. Cakap kuat simbol enkau yakin, easy-going & FUN person. Kalau cara enkau betul pun tapi vokal enkau terkemut-kemut sape pun susah nak bagi perhatian dekat enkau.


Selalunya kita TAK perasan sebab kita nervous masa tu, jadi ingat, CAKAP KUAT.


4] Gaya


Datang dari arah sisi atau mana-mana arah BUKAN dari depan dia. Selalunya kita akan mula ber'sedia' kepada negatif bila ada orang yg tak dikenali datang terus dari depan.


Macam tu jugak bila borak, dada enkau menghadap ke lain, atau senget sikit. JANGAN direct terus dada ke dada. Ini penting supaya pandangan dia terhadap enkau sebagai orang asing lebih selesa. Jadi ingat:


Mata direct ke mata tapi dada menghala lain.


Berdiri santai, tegapkan dada enkau. Laki perempuan tak kira, tegapkan dada. Point-out dada enkau. Bukan enkau nak mengatal tayang dada leper enkau tu, tapi enkau perlu nampak kuat & confident, BUKAN si tua yg bongkok sabut.


Jaga JARAK enkau dengan dia. Berdiri di jarak sederhana, jangan ceroboh ruang privasi orang tu. Ini sangat penting aku tekan tekan tekan tekan tekankan. Sebab selalu kita ter-over confident. Aku dah kena dah, orang tu siap peluk handbag dia takut ingat aku nak peluk dia.


Pasal jarak nak rapat tu jangan risau. Bila dia dah seronok dengan enkau, tengah-tengah gelak tu dia TAK sedar dia dah melangkah selangkah dua makin dekat kepada enkau.

SENYUM lah. Kita mesti nampak FUN & EASY GOING. Jadi mesti senyum. Langkah kita yg agresif wajib di alas dengan senyum. Kalau tak senyum, kita nampak tawar & tak cukup praktis. Senyum dalam setiap borak kita, jangan stresskan dia dengan keadaan kita yg skrg tengah stress nak approach dia.



Last sekali, JANGAN TONGGEK-kan bontot. Bila dada tegap, selalu bontot ter-tonggek. Kalau enkau ter-toggek, orang lain dari belakang geram pulak nak sepak bontot enkau. Adoi nak tergelak aku. Tapi betul, tak caya enkau test kat cermin.

Kecuali kalau enkau memang tonggek, beta maafkan.





bersambung ke 'pembuka bicara' ...

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK