EDISI RAYA

oh yeah semangat membara nak balik kampung, cuma semangat itu kurang jelas bila nak kemas barang nak balik, hampeh.

hahaha

aku sangat happy nak balik kampung, secara asasnya kalau enkau tumbuk rahim aku pun aku akan bagi sebarapa banyak ringgit yg ada dalam poket.


HOW TO SAY I LOVE YOU

Dude, enkau tak tau kan cane nak luahkan hati dekat orang yg enkau suke kan ? aku tau, memang tough. Rasa nak terkucil, telur jadi kecut semua ade kan ? biase dude, biase suma tu...

Sini aku bagi tips sikit untuk bantu enkau eh.



1]    Cari lilin & ajak dia ke satu tempat. Cari satu tempat gelap, tak kesahlah dalam hutan, kelas atau lorong. Tengah enkau bawa dia ke tempat gelap tu, cuba hilangkan diri enkau. Pastikan dia panik seketika & bersedia untuk buat kejutan.

Munculkan diri enkau dengan sebatang lilin yg menyala, mencerahi gelap pekat itu. Laksanakan 'harap saya datang dalam hidup awak sebagai cahaya, saya cintakan awak'


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'Seriously, enkau tahu tak aku dah terkencing kain ni! hah? seriously enkau tau tak?!'



2]    Ajak dia pergi pasar malam, tapi jangan enkau berdua aje, pergi dengan kawan-kawan. Sampai sana jangan layan sangat dia. Pura-pura sibuk borak dengan kawan enkau & cari-cari orang jual baju bundle.

Sedang dia nak mula ngelamun sorang sebab enkau asyik layan member enkau aje, pergi dekat telinga dia & bisik 'Saya tak boleh tanggung lagi dalam hati saya, saya cintakan awak' & terus pandang depan senyum malu.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'boleh tak kite fokus dekat nak cari handbag yg saya nak beli ni? hah? tolonglaahh!!'



3]    Cari satu setting kawasan yg nyaman, pantai atau taman. Cari satu kerusi bawah pokok rendang dan borak panjang. Gunakan senjata paling hebat, HUMOR. Buat lawak paling bangsat yg enkau tahu, gelak sama-sama sekuat mungkin sampai dua-dua keluar air mata.

Tengah gelak kesat air mata, enkau tiba-tiba stop! Senyum & laksanakan 'saya cintakan awak' & terus tatap matanya dalam-dalam.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'hah ? apa dia ? WAHAHAHA HAHA HAHAHA apesal la awak ni lawak sangat ! [guling gelak atas rumput]'



.............



Haha Seriously dude, aku tak tau lah cane nak bantu enkau.

Apa yg aku tau, tak semestinya dengan ungkapan. Engkau hanya perlu ambil berat pasal dia SETIAP HARI, tanda enkau peduli, tanda enkau sayang & bertanggungjawab.

Bila sampai masa, enkau cuma perlu 'man up', dan terus cakap terus terang. Selepas itu jelaskan kenapa enkau mahukan dia. Perempuan bukan peduli sangat pun 'saya sayangkan awak' tu, tapi kasih sayang enkau terhadapnya sehari-hari.



Semoga berjaya dude.



.

HUJAN

Hujan datang, hujan turun lebat. Hujan datang bawak ketakutan. Hujan datang bawak harapan. Hujan datang bawak rahmat.

Dari jauh hujan datang bawak bau, bau tar yg basah. Hujan datang bawak angin, angin yg sejuk, buat dada rasa sejuk & selesa. Dari jauh hujan datang bawak bunyi, bunyi rintik yg semakin & semakin kuat.

Orang nak joging tension kalau time nak hujan. Rosak projek nak skodeng amoi-amoi cun joging. Penoreh getah mengeluh kalau hujan, tanda tak boleh menoreh esok pagi, tanda mungkin putus rezki.

Setengah orang selesa ditempias hujan. Setengah orang rasa jijik dengan hujan, berlari selamatkan diri seolah-olah hujan bawak badi.

Anak kampung suka ditempias hujan. Katanya selesa, buat ia teringat zaman kecil-kecil yg bebas dari tanggungjawab. Buat ia teringat berlari di tengah bendang bermandi lumpur, dan melompat mengelak lopak selepas itu.

Kalau enkau rajin ke taman, enkau dapat lihat ada 2 jenis orang. Orang yg suka pakai stokin masa cuba batu reflexology dekat situ, dan orang yg tak suka pakai.

Yang jelas, orang yg tak suka pakai stokin tentu rasa lebih selesa memijak rumput di padang, rasa lebih dekat & terhubung dengan alam. Sudah pasti tempias hujan di mukanya buat ia selesa juga.

Walaupun bontot Noh Hujan besar, jangan salahkan kumpulan hujan. Kumpulan hujan memang best, satu-satunya band rock & roll yg gunakan jazz progression. Enkau tak boleh suka-suka tab lagu Hujan kalau tak tau chord major minor 7.

Jurnal kali ini tiada hala tuju. Ia buat enkau tak tahu apa nak comment. Tapi aku rasa selesa & terisi, kerana tulisan ini penghargaan buat hujan.

Terima kasih kepada hujan. Sekurang-kurangnya hujan telah buat aku menulis tentang sesuatu.


.

'GIRLFRIEND'

Girlfriend enkau bukanlah awek enkau yg sebenar. Girlfriend kepada seorang lelaki itu adalah kawan lelaki yg enkau curahkan bencana emosi enkau kepadanya. Dia adalah lelaki yg layan emosi & concern lebih masa pillow-talk dengan enkau.

Dah kenal pasti siapa 'girlfriend' enkau ? Enkau patut rasa bangga sebab at least enkau ada 'girlfriend', sebab kebanyakan lelaki susah nak mengaku yg dia ada bestfriend.

Mengaku yg sekian-sekian adalah 'bestfriend aku' adalah sangat meloyakan, perasaan yg sama bila tengok mamat tough tergedik-gedik berlakon comel makan cupcake.

Lelaki tak perlukan bestfriend, tak perlu stay-in-group sangat. Itu boleh merencatkan keupayaan berdikari. Sebaliknya lelaki lebih suka buat kawan sahaja, kerana ia mudah.

Tak susah mana pun nak buat kawan. Tak susah mana pun nak amik hati orang lain. Enkau cuma perlu buat dia berfikir yg itu semua adalah idea bijak dia, lepas tu puji. Senang kan. Itu apa yg mereka fikir...




Enkau mungkin fikir yg enkau perlukan perhatian & kasih sayang, tapi enkau sendiri tak selesa di sentuh. Rasa kurang selesa bila kawan-kawan pegang rapat ke bahu atau legakan pangkal leher.

Orang lain juga selalu berasa tak selesa untuk beri keselesaan kepada orang lain dengan mengurut belakang. Tiba-tiba nak friendly amik berat urut belakang, apekejadah ?




Itu semua sangat menjelaskan betapa kita semua begitu defensive. Hanya kerana pendek dan panjang itu sering dibandingkan, tinggi & rendah itu saling mengehadkan, kita jadi defensive.




Jangan takut, jangan gusar. Berbanggalah dengan 'girlfriend' yg ada kerana sahabat yg setia, pasangan yg baik & anak-anak yg soleh itulah keindahan dunia ini.




.

PERKARA KECIL

Aku percaya kepada perkara-perkara kecil. Enkau tak percaya ?

Aku percaya yg setiap sesuatu itu tak kan terjadi terus dengan sendiri, ia mesti tumbuh dari benih  kemudian membesar. Dari mende kecil-kecil tu ia akan merebak lalu membentuk.




Enkau tak kan berjaya besar dalam sekelip mata. Semua tu disokong oleh kejayaan-kejayaan kecil yg membina keyakinan enkau.

Dapat joging 4 5 round, naik basikal lepas tangan, dapat awek cun, semua tu akan spark confident enkau untuk menghadapi ujian-ujian yg lebih besar.




Setiap kali aku balik kampung aku mesti jeling kuku adik aku. Kalau panjang, mesti aku suruh potong on the spot & membebel super-dahsyat seolah-olah dia mendapat tempat tercorot dalam kelas.

Orang tak kan menjadi pemalas dengan tiba-tiba, ia bermula dengan mende remeh-temeh yg kita pandang acuh tak acuh. Sikap acuh tak acuh tu akan merebak, bikin kita jadi tak peduli dengan seluar koyak, muka tak shave & rambut kusut masai.

Simbol malas yg paling dominan adalah bulu hidung yg terkeluar-keluar, dari jauh nampak seolah-olah misai tumbuh dari dalam lubang hidung. Itu tanda orang tu dah sebati dengan kemalasan.

Enkau selamat untuk melempang wajah-nya sebab dia dah malas nak reply lempang enkau balik.




Aku tak suka panggil orang atasan aku 'bos', sebaliknya aku akan panggil dia dengan encik / cik. Kalau aku panggil dia bos, dia automatically akan pandang & layan aku sebagai pekerja bawahan.

Panggilan 'bos' akan trigger the 'bos attitude' dalam masa 2 saat dia menoleh muke nak memandang aku. Mende kecil seperti cara kita panggil orang pun sebenarnya beri kesan.




Sama jugak kalau enkau nak bentuk diri supaya mula sembahyang. Memang susah kalau orang tak biasa sembahyang untuk konsisten 5 waktu.

Kalau enkau malas sangat nak berubah, masa orang azan sekurang-kurangnya berhenti bercakap. Lama-lama prihatin yg kecil tu akan pupuk kemahuan enkau untuk amik wudhuk, walaupun hanya untuk saje-saje basuh muke.

'Wudhuk saje-saje tapi tak semayang pun' tu akan bantu enkau untuk semayang 1 waktu. Dari 1 waktu akan extend ke 2 3 waktu, lama-lama boleh la istiqamahkan solat on time.




Samada nak menjadi baik atau buruk, mulakan dengan sesuatu yg kecil, & awasilah perkara-perkara yg remeh.




.

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK