NASIHAT

Adalah semulajadi untuk meminta nasihat dalam membuat keputusan. Tapi tabiat menggunakan nasihat orang lain SEBAGAI keputusan adalah salah. 


"Patut ke aku kahwin dengan dia ?"


"Nak ambil jurusan apa ni ?"


"Patut ke berhenti kerja ?"


"Patut tak aku tinggal keluarga untuk cita-cita ?"


Semua orang tak nak buat keputusan untuk orang lain. Dan enkau tak boleh salahkan deme. Itu reaksi semulajadi manusia terhadap apa jua bentuk risiko. 


Semua orang tak mahu menanggung risiko pilihan, kejayaan & kegagalan orang lain. Nasihat yg diminta pulak selalunya jarang atau kurang tepat dari yg kita nak, & selalunya kita tau kenyataan itu bila dah terlambat. 


Sebab itu nasihat semua orang conservative & play safe. 


Untuk buat keputusan terhadap orang lain, orang tu perlu betul-betul faham specific character, impian, keadaan, survivability peminta nasihat. Itu sahaja pun memakan masa lama & rumit. 






Jadi, apa nak buat ?


Fahamilah diri sendiri & harungilah dunia ini dengan berani. 






Ambil nasihat sebagai bekal dalam perjalanan, galas semua bekal tu, jerut kemas tali pinggang, tarik nafas dalam-dalam sampai terkemut seluar dekat bontot, pilih sendiri hala tuju enkau dan harungi dunia ni dengan berani. 


Kalau enkau nak kahwin empat, kahwin. Nak kerja dekat london, kerjalah.  Nak kerja lain daripada course yg diambil di universiti dulu, buatlah. Nak ambil course engineering, ambillah.








Mana-mana universiti pun belum tentu boleh jadikan enkau pelajar cemerlang, tapi enkau boleh jadi pelajar cemerlang di mana-mana universiti. 








Jadi, tak kan jumpe kalau tak mencari. Kalau dalam pencarian tu banyak buat buat silap, itu bagus & sihat. Dapat kenalpasti kesalahan itu lagi membina & bermakna daripada tidak. 


Dan calar balar di badan di hati, itu yg menjadikan enkau lelaki. 

PARKING : SOLUSI

Untuk rujukan, sila ke junal sebelum ini 


Pembetulan parking disebut sebagai Re-Parking.


Kalau enkau nak diam-diam bagitau kawan enkau yg enkau urgent nak re-parking, jangan sebut 're-parking'. Kantoi dengan masyarakat sekeliling.


Alternatif , sebut "celaka aku silap parking motor tadi". Lelaki normal lain akan mengangguk tanda faham dan support. Ayat tadi adalah universal bro-code, semua lelaki faham kecuali bapok.


Harus diingatkan ada ada beberapa tip penting sebelum melaksanakan re-parking. Langkah ini menstilah mengikut turutan :


1] Pamerkan muka tak bersalah
2] Stay professional selepas re-parking
3] Jika disyaki, alih perhatian dengan tuduh orang berhampiran.


Sekarang ayuh kita ke tapak parkir




Teknik 1 : Mana kunci aku


Teknik 1 mudah dilaksanakan tapi kurang efektif jika pakai jeans ketat. Cara ini berselindung dalam wajah pura-pura tak jumpa sambil tipu tak ingat kunci letak mana.


Lawan pada kata pepatah "sambil menyelam minum air" :


"Sambil cari kunci adjust parking". Bangsat kan ?




Rule dalam teknik ini adalah jangan adjust lebih dari 5 saat, enkau akan disyaki. Gunakan nilai 5 saat secantiknya, swing & sungkit bontot selagi nampak munasabah.


Kalau enkau perlukan masa tambahan, pura-pura garu peha gatal. Itu lebih berakhlak & berisiko rendah untuk terkantoi.




Teknik 2 : Tangkap taik cicak


Teknik 2 sesuai dilaksanakan di kawasan bersyiling supaya tangkap taik cicak nampak rasional. Lompat manja dan fokus kepada hayunan kaki untuk re-parking.


Semasa lompat, tendang angin atau tujah lutut ongbak. Parking adik comel akan kembali normal jika dilaksanakan dengan tepat. Jika tidak, maka banyaklah taik cicak yg perlu ditangkap.




Jika enkau tidak berada di kawasan bersyiling [takde cicak], contohnya di pasar malam atau jogging track, ada solusinya. Keluarkan hanpon & pura-pura baca sms, kemudian lompat jerit hoooray !!


Jangan terlampau hoooray, enkau nampak badut. Sebaliknya , 3 kali lompat hooray sudah memadai. Kita tidak mahu nampak sawan di pasar malam.




Teknik 3 : "Shu bidubidu pappa"


Teknik 3 mengambil kira situasi dimana enkau tak memakai seluar berpoket. Boleh jadi sedang bersampin atau berkain pelikat. Cara ini berasaskan tarian separa gelek disertai wajah munafik ceria.


Proses re-parking berlangsung semasa kita menyanyi "Shu bidubidu pappa". Gelek manje dan pastikan swing bontot seirama dengan lagu untuk mengelirukan masyarakat.




Mungkin nampak kurang berkesan , tapi perlu diingatkan swing bontot yg bebas dalam masa yg mencukupi boleh membantu adik comel reverse & forward ke parking yg betul.


Petikan jari sangat membantu supaya nampak lengkap & jika dilaksanakan dengan tepat , orang sekeliling akan turut ber-gelek dengan anda. Dengan itu enkau memiliki masa yg cukup untuk re-parking.




Teknik 4 : Langkau lopak


Teknik 4 sangat ringkas dan spontan. Namun, cara ini sangat mudah dikesan mamat sekeliling. Kalau deme roll mata selepas enkau buat teknik 4, enkau telah gagal kerana terkantoi.


Jika adik comel parking ke sisi, ini solusi terbaik. Cara ini hanya memerlukan sekali sahaja hayunan kaki dengan syarat lutut diangkat tinggi. Oleh itu, semasa sedang berjalan adalah waktu terbaik untuk teknik ini.


Oleh kerana cara ini mudah terkantoi kerana gerakannya sedikit tak munasabah, jangan lupa untuk berlagak professional selepas itu. Ini penting supaya enkau dapat mengalih perhatian pemandang.






Jika langkau lopak nampak sumbang, jangan lupa tuduh orang terdekat. Alternatif, laksanakan ke empat-empat teknik berturutan untuk kesan yg lebih sempurna oh yeah!








.

PARKING

Lahir sebagai seorang lelaki memang satu nikmat yg agung. Boleh kencing berdiri, tak perlu pakai pampers sampai umur 50, naik basikal boleh lepas tangan...Namun, itu semua ada harganya.


Tanggungjawab menjaga adik comel, kadang-kadang membebankan.


Satu daripada masalahnya adalah penyelenggaraan parking adik comel yg tidak konsisten. Akibatnya, kebanyakan lelaki gagal mengatasi tekanan salah parking ini lalu menyalurkan kerimasan & kemarahan kepada orang lain.


Berdasarkan premis ini, jika lelaki cakap :


"eleh, tengah period la tu"


Kamu [perempuan] : "Eleh, salah parking la tu". Nampak, win-win situation.


Resam kucing, sebelum nak lompat longkang ambil tanjak dulu. Jadi, sebelum kita gelojoh nak tahu penyelesaian, mari kita buat analisa situasi masalah parking dulu.




Parking yg tepat melambangkan kecekapan pemandu. Posisi parking ini normal & sehat. Aliran darah lancar, dan pengudaraan melegakan. Hari yg dilalui juga menjadi riang, mudah, tanpa kerut-kerut di wajah.




Kadang-kadang ketenangan adik comel dicabar. Akibatnya, parking tak munasabah ini terjadi selepas adik comel marah. Jangan panik. Masih ada jalan keluar kerana dengan sedikit reverse & ngesot-ngesot, pelangi akan muncul kembali.




Sudah tentu langit tak selalu cerah. Di hari yg penuh tekanan & pergerakan, risiko untuk 'leher' terjerut memang tinggi. Tindakan pantas tanpa tangguh sangat penting supaya kelemasan dapat diminimumkan. Dengan cepat, sila ke tandas berhampiran.




Ya, kami benci dunia ini. Dunia ni sesak, tiba-tiba rasa sesak. Jangan berani bercakap dengan kami pada waktu ini. Lisa surihani, ombak rindu, program Permata, semua nampak salah. Malah Pang Chin Feii yg tak kena mengena pun terus menyampah nak tengok.












[Penyelesaian akan dikupas di Jurnal seterusnya.] 




.

HARI INI DI TASIK AMAN

Seperti hari-hari lain, lelaki-lelaki persis Uncle Muthu & Master Yip Man berjalan-jalan laju di pedestrian track. Remaja-remaja keling yg baru-nak-up sibuk ber-peewit mengusik awek sekolah menengah.

LUBANG GELAP DALAM HATI LELAKI

Ada lubang dalam hati setiap lelaki. Ia tak menyakitkan macam nanah, tak pedih macam kayap. Tapi cukup untuk buat enkau rasa tidak terisi. Setiap malam nak lena, ia buat enkau rasa lubang dalam hati semakin membesar, semakin hari makin dalam, semakin gelap.

SESAT DENGAN BIJAK

Bayangkan situasi ini :

Enkau : Kami datang ni nak mencari seseorang, boleh bantu ?
Penjawab : Hmmmmm... mesti susah hidup sorang-sorang kan
Enkau : [kami cari orang la bongok]

Pernah tak enkau jumpe orang macam ni ? Memang pada awalnya enkau akan start mark dia sebagai si pelik, nampak sesat dari perspektif normal tapi dalam bentuk yg unik.

MAHU ENKAU TAHU

Akhir-akhir ni rasa sangat ketat untuk publish penulisan yg bermakna. Teringin nak karang satu jurnal, yg bila aku sendiri baca aku rasa puas, dan benar-benar 'sampai' [bukanlah bermaksud ter-inzal di sini].

APA KHABAR SAUDARA, SAHABAT & GURU KITA DALAM KUBUR SEKARANG ?

Awal pagi, enkau malas nak bukak mata diulit sedap tidur. Ah! kena bangun, banyak kerja nak kena siapkan. Enkau buka mata perlahan, dan kemudian BAM!!!

Enkau masih nampak pekat gelap !

Panik, tangan enkau bingkas nak menggosok mata, tapi terhalang, seolah-olah enkau terkurung dalam kotak sempit. Bahu rapat mengiring ke rusuk kanan, rasa sangat terhimpit. Bau tanah liat mula menusuk. Hanya ada gelap, sangat gelap.

Mula teringat kawan, teringat keluarga. Kat mana aku sekarang? Ya, memang sepi, sunyi dalam ni. Ya, enkau sudah di dalam...



Alam barzakh...




PERIHAL BERURUSAN

Kalau kita terlalu baik, orang akan pijak kepala kita, organisasi jadi caca merba & kita sering dipergunakan.


EDISI RAYA

oh yeah semangat membara nak balik kampung, cuma semangat itu kurang jelas bila nak kemas barang nak balik, hampeh.

hahaha

aku sangat happy nak balik kampung, secara asasnya kalau enkau tumbuk rahim aku pun aku akan bagi sebarapa banyak ringgit yg ada dalam poket.


HOW TO SAY I LOVE YOU

Dude, enkau tak tau kan cane nak luahkan hati dekat orang yg enkau suke kan ? aku tau, memang tough. Rasa nak terkucil, telur jadi kecut semua ade kan ? biase dude, biase suma tu...

Sini aku bagi tips sikit untuk bantu enkau eh.



1]    Cari lilin & ajak dia ke satu tempat. Cari satu tempat gelap, tak kesahlah dalam hutan, kelas atau lorong. Tengah enkau bawa dia ke tempat gelap tu, cuba hilangkan diri enkau. Pastikan dia panik seketika & bersedia untuk buat kejutan.

Munculkan diri enkau dengan sebatang lilin yg menyala, mencerahi gelap pekat itu. Laksanakan 'harap saya datang dalam hidup awak sebagai cahaya, saya cintakan awak'


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'Seriously, enkau tahu tak aku dah terkencing kain ni! hah? seriously enkau tau tak?!'



2]    Ajak dia pergi pasar malam, tapi jangan enkau berdua aje, pergi dengan kawan-kawan. Sampai sana jangan layan sangat dia. Pura-pura sibuk borak dengan kawan enkau & cari-cari orang jual baju bundle.

Sedang dia nak mula ngelamun sorang sebab enkau asyik layan member enkau aje, pergi dekat telinga dia & bisik 'Saya tak boleh tanggung lagi dalam hati saya, saya cintakan awak' & terus pandang depan senyum malu.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'boleh tak kite fokus dekat nak cari handbag yg saya nak beli ni? hah? tolonglaahh!!'



3]    Cari satu setting kawasan yg nyaman, pantai atau taman. Cari satu kerusi bawah pokok rendang dan borak panjang. Gunakan senjata paling hebat, HUMOR. Buat lawak paling bangsat yg enkau tahu, gelak sama-sama sekuat mungkin sampai dua-dua keluar air mata.

Tengah gelak kesat air mata, enkau tiba-tiba stop! Senyum & laksanakan 'saya cintakan awak' & terus tatap matanya dalam-dalam.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'hah ? apa dia ? WAHAHAHA HAHA HAHAHA apesal la awak ni lawak sangat ! [guling gelak atas rumput]'



.............



Haha Seriously dude, aku tak tau lah cane nak bantu enkau.

Apa yg aku tau, tak semestinya dengan ungkapan. Engkau hanya perlu ambil berat pasal dia SETIAP HARI, tanda enkau peduli, tanda enkau sayang & bertanggungjawab.

Bila sampai masa, enkau cuma perlu 'man up', dan terus cakap terus terang. Selepas itu jelaskan kenapa enkau mahukan dia. Perempuan bukan peduli sangat pun 'saya sayangkan awak' tu, tapi kasih sayang enkau terhadapnya sehari-hari.



Semoga berjaya dude.



.

HUJAN

Hujan datang, hujan turun lebat. Hujan datang bawak ketakutan. Hujan datang bawak harapan. Hujan datang bawak rahmat.

Dari jauh hujan datang bawak bau, bau tar yg basah. Hujan datang bawak angin, angin yg sejuk, buat dada rasa sejuk & selesa. Dari jauh hujan datang bawak bunyi, bunyi rintik yg semakin & semakin kuat.

Orang nak joging tension kalau time nak hujan. Rosak projek nak skodeng amoi-amoi cun joging. Penoreh getah mengeluh kalau hujan, tanda tak boleh menoreh esok pagi, tanda mungkin putus rezki.

Setengah orang selesa ditempias hujan. Setengah orang rasa jijik dengan hujan, berlari selamatkan diri seolah-olah hujan bawak badi.

Anak kampung suka ditempias hujan. Katanya selesa, buat ia teringat zaman kecil-kecil yg bebas dari tanggungjawab. Buat ia teringat berlari di tengah bendang bermandi lumpur, dan melompat mengelak lopak selepas itu.

Kalau enkau rajin ke taman, enkau dapat lihat ada 2 jenis orang. Orang yg suka pakai stokin masa cuba batu reflexology dekat situ, dan orang yg tak suka pakai.

Yang jelas, orang yg tak suka pakai stokin tentu rasa lebih selesa memijak rumput di padang, rasa lebih dekat & terhubung dengan alam. Sudah pasti tempias hujan di mukanya buat ia selesa juga.

Walaupun bontot Noh Hujan besar, jangan salahkan kumpulan hujan. Kumpulan hujan memang best, satu-satunya band rock & roll yg gunakan jazz progression. Enkau tak boleh suka-suka tab lagu Hujan kalau tak tau chord major minor 7.

Jurnal kali ini tiada hala tuju. Ia buat enkau tak tahu apa nak comment. Tapi aku rasa selesa & terisi, kerana tulisan ini penghargaan buat hujan.

Terima kasih kepada hujan. Sekurang-kurangnya hujan telah buat aku menulis tentang sesuatu.


.

'GIRLFRIEND'

Girlfriend enkau bukanlah awek enkau yg sebenar. Girlfriend kepada seorang lelaki itu adalah kawan lelaki yg enkau curahkan bencana emosi enkau kepadanya. Dia adalah lelaki yg layan emosi & concern lebih masa pillow-talk dengan enkau.

Dah kenal pasti siapa 'girlfriend' enkau ? Enkau patut rasa bangga sebab at least enkau ada 'girlfriend', sebab kebanyakan lelaki susah nak mengaku yg dia ada bestfriend.

Mengaku yg sekian-sekian adalah 'bestfriend aku' adalah sangat meloyakan, perasaan yg sama bila tengok mamat tough tergedik-gedik berlakon comel makan cupcake.

Lelaki tak perlukan bestfriend, tak perlu stay-in-group sangat. Itu boleh merencatkan keupayaan berdikari. Sebaliknya lelaki lebih suka buat kawan sahaja, kerana ia mudah.

Tak susah mana pun nak buat kawan. Tak susah mana pun nak amik hati orang lain. Enkau cuma perlu buat dia berfikir yg itu semua adalah idea bijak dia, lepas tu puji. Senang kan. Itu apa yg mereka fikir...




Enkau mungkin fikir yg enkau perlukan perhatian & kasih sayang, tapi enkau sendiri tak selesa di sentuh. Rasa kurang selesa bila kawan-kawan pegang rapat ke bahu atau legakan pangkal leher.

Orang lain juga selalu berasa tak selesa untuk beri keselesaan kepada orang lain dengan mengurut belakang. Tiba-tiba nak friendly amik berat urut belakang, apekejadah ?




Itu semua sangat menjelaskan betapa kita semua begitu defensive. Hanya kerana pendek dan panjang itu sering dibandingkan, tinggi & rendah itu saling mengehadkan, kita jadi defensive.




Jangan takut, jangan gusar. Berbanggalah dengan 'girlfriend' yg ada kerana sahabat yg setia, pasangan yg baik & anak-anak yg soleh itulah keindahan dunia ini.




.

PERKARA KECIL

Aku percaya kepada perkara-perkara kecil. Enkau tak percaya ?

Aku percaya yg setiap sesuatu itu tak kan terjadi terus dengan sendiri, ia mesti tumbuh dari benih  kemudian membesar. Dari mende kecil-kecil tu ia akan merebak lalu membentuk.




Enkau tak kan berjaya besar dalam sekelip mata. Semua tu disokong oleh kejayaan-kejayaan kecil yg membina keyakinan enkau.

Dapat joging 4 5 round, naik basikal lepas tangan, dapat awek cun, semua tu akan spark confident enkau untuk menghadapi ujian-ujian yg lebih besar.




Setiap kali aku balik kampung aku mesti jeling kuku adik aku. Kalau panjang, mesti aku suruh potong on the spot & membebel super-dahsyat seolah-olah dia mendapat tempat tercorot dalam kelas.

Orang tak kan menjadi pemalas dengan tiba-tiba, ia bermula dengan mende remeh-temeh yg kita pandang acuh tak acuh. Sikap acuh tak acuh tu akan merebak, bikin kita jadi tak peduli dengan seluar koyak, muka tak shave & rambut kusut masai.

Simbol malas yg paling dominan adalah bulu hidung yg terkeluar-keluar, dari jauh nampak seolah-olah misai tumbuh dari dalam lubang hidung. Itu tanda orang tu dah sebati dengan kemalasan.

Enkau selamat untuk melempang wajah-nya sebab dia dah malas nak reply lempang enkau balik.




Aku tak suka panggil orang atasan aku 'bos', sebaliknya aku akan panggil dia dengan encik / cik. Kalau aku panggil dia bos, dia automatically akan pandang & layan aku sebagai pekerja bawahan.

Panggilan 'bos' akan trigger the 'bos attitude' dalam masa 2 saat dia menoleh muke nak memandang aku. Mende kecil seperti cara kita panggil orang pun sebenarnya beri kesan.




Sama jugak kalau enkau nak bentuk diri supaya mula sembahyang. Memang susah kalau orang tak biasa sembahyang untuk konsisten 5 waktu.

Kalau enkau malas sangat nak berubah, masa orang azan sekurang-kurangnya berhenti bercakap. Lama-lama prihatin yg kecil tu akan pupuk kemahuan enkau untuk amik wudhuk, walaupun hanya untuk saje-saje basuh muke.

'Wudhuk saje-saje tapi tak semayang pun' tu akan bantu enkau untuk semayang 1 waktu. Dari 1 waktu akan extend ke 2 3 waktu, lama-lama boleh la istiqamahkan solat on time.




Samada nak menjadi baik atau buruk, mulakan dengan sesuatu yg kecil, & awasilah perkara-perkara yg remeh.




.

GELAK

Jikalau enkau banyak berjalan, jikalau enkau banyak berkawan, enkau pasti dapat mengesan beberapa jenis ketawa yg bermaksud tersendiri.

Berkat pergaulan aku dengan staff-staff aku yg terdiri dari orang-orang 'lama', aku berjaya me-retrive beberapa jenis gelak yg sangat bermanfaat untuk kita nilaikan.

Kalau enkau tak percaya, bulatkan mata, luaskan lubang telinga, dan tajamkan pengamatan enkau. Pasti enkau jumpe jenis-jenis gelak dibawah dalam dialog harian.



Gelak Orang Kaya

Ini enkau biasa dengar. Tapi dapatkan enkau mengesan bagaimana rupe-nye gelak macam ini ?

Gelak Orang Kaya tak semestinya merujuk kepada pakcik berokok pipe yg baru balik main golf sedang gelak di Starbuck. Hal itu sangat typical. Ia sebenarnya merujuk kepada situasi selepas mendapat 'monetary return'.

Contoh, gelak orang yg baru dapat claim OT atau medical claim. Makcik-makcik yg bergelak sakan giliran dia dapat duit kutu, itu juga termasuk. Ejen insuran atau mamat MLM suke baru dapat downline baru, itu juga termasuk.

Gayanya pula berbeza. Gelaknya kuat semacam, disambut dengan tampar-tampar peha sendiri atau muka meja berhampiran. Bahu member juga di tepuk-tepuk, seolah-olah friendshit mereka akan kekal abadi.

Pendek kata segala projek atau aktiviti yg makan modal mesti on. Mancing kolam, on. Tengok wayang, on. Lepak-lepak dekat Midvalley, on. Bantai shisha sampai 4 5 pagi, on. Pergi jemaah maghrib di masjid...

Tak berapa on. Tapi kalau ada jamuan lepas yaasin, on.



Gelak Orang 'Mendapat'

Penjelasan untuk gelak sebegini sedikit kurang manis, tapi realiti-nya memang wujud. Perhatikan sendiri.

Gelak jenis ini dapat jelas dilihat di kalangan orang yg dah kawin. Namun begitu, ia tidak tertakluk kepada kepuasan fizikal sahaja, ia juga termasuk gelak seronok mencuci mata, mengatal-gatal dan sebagainya .

Contohnya, gelak pakcik-pakcik tuan kedai yg baru dapat bibik assistant baru, mamat yg baru lepas tengok amoi-amoi joging & gadis-gadis selepas tengok movie hero korea yg bajet comel.

Gayanya pula, kalau semalam dia sugul, tapi hari ni dia happy semacam. Kalau tanya, sipu-sipu malu dan disambut 'ada laaaaa...'. Ia dilengkapi dengan gaya jalan riang-ria & secara asasnya nampak gembira tanpa sebab.

Ia juga cepat respond & rasa terlebih kelakar kepada lawak-lawak yg berunsur ehem ehem. Kata kunci seperti 'bentuk botol coca cola' & 'bersenam' boleh buat dia senyum meleret-leret & terkekeh-kekeh siput sedut.

Aku mahu enkau tahu memang ini sedikit ehem ehem, tapi ia memang ada dan kita tiada pilihan selain daripada menyesuaikan diri.



Gelak 'Rasa Macam Nak Lempang Aje Muke Enkau'

Samada enkau suke atau tidak, enkau memang tak boleh lari dari budaya orang Melayu iaitu sindir menyindir. Ia popular dikalangan orang lama kerana mereka tidak gemarkan pertelingkahan.

Disebabkan enkau cool dan matang, setiap kali orang menyindir enkau, enkau sambut dengan ketawa untuk menjauhi situasi tegang. Tetapi pada masa itu semua orang nampak enkau bagai gelak sambil tertelan sebijik mengkudu. Di sorotan mata enkau sambil ketawa jelas terpampang 'aku lempang jugak laju-laju kang'

Situasinya berlalu begini, contoh :

Penyindir : 'Yelah enkau tu memang rajin & pandailah sangaatttt' [mata roll ke-atas, jari point ke dada]

Penonton : [Tutup mulut, angkat kening jeling-jeling member signal 'dia sedang kena basuh']

Di sindir : 'hahahaha enkau ni kelakarlah' [gelak kuat tapi tangan mengetar-ngetar atau capai objek keras]


.

UNTUK APA YG BERBALOI

Orang-orang rumah kerja keras belajar memasak untuk dihormati keluarga suami. Gadis-gadis seksa ber-jogging untuk masuk dalam geng-geng cantik.

Mamat-mamat paksa diri belajar merokok untuk berkawan. Mat jambang jemu mencukur jambang setiap hari supaya tak di kritik. Ada yg bosan tapi terpaksa tonton filem korea supaya nampak sweet & up-to-date.

Bila semua orang 'like' status Facebook yg bangang adakah enkau akan turut 'like' supaya enkau rasa tak ketinggalan ? Bila semua keluarkan I-phone & Android dari poket adakah enkau tergugat untuk beli Blackberry ?





Manusia akan buat apa sahaja untuk di-terima.





Aku mahu enkau tahu bahawa, badan enkau tak perlu besar untuk menyusahkan orang lain. Cukuplah sebesar nyamuk, menyengat bawah meja office enkau bikin sengsara sepanjang hari.

Pengorbanan enkau tak perlu besar untuk di-terima masuk dengan orang lain, cukuplah keunikan & keyakinan buat enkau senang dengan diri sendiri.





Bila memandu enkau tak mudah naik angin & masam muka, itu tanda emosi enkau sudah matang. Bila tengah bergelak-kuat tonton MaharajaLawak, tiba-tiba enkau diam bisu ter-sedar diri sudah tenggelam terlampau dalam dalam hiburan. Bila buat keputusan untuk menetap di Kuala Lumpur, enkau sudah boleh menduga di masa depan nanti anak-anak enkau mesti kecil-kecil dah obesity.





Aku mahu fikiran yg macam itu. Fikiran yg unik, menongkah arus, matang, sedar & mampu menduga.





Tapi itu semua, ada harganya.





Tak mengapa, for what it worth, senyuman dari orang yg enkau rindu itu sangat berbaloi untuk menunggu dia datang berjam-jam. Dan gatal tungau di telor itu sangat berbaloi untuk seronok bermain pondok-pondok dalam reban ayam.




.

5 PERKARA

Okeh 5 perkara yg terlintas dalam kepala aku sekarang. 4 3 2 1 now!

1.Deodorant dah nak habis ke?
2.Duit kat uminye [awek aku] & umi [mak aku] dah bayar belum eh?
3. Kena joging malam la pulak, leceh
4. Hmmm kucing aku dekat rumah, Kuala Kangsar. Rindu....
5. Kalau aku tau sape yg pakai telepon opis ni sampai berjam-jam bil bulan lepas, aku fired terus.


Okeh, nampak gayanya aku masih berfikiran normal.

MERUNGUT

Dulu masa aku duduk bawah, aku selalu dengar pekerja sekeliling kutuk-kutuk bos. Kiranya deme boleh amik masa selama berjam-jam hanya untuk mengata tentang kelemahan & salah bos mereka sahaja.

Ia jadi macam satu sesi luahan hati antara pekerja yg paling popular pada waktu bos tiada. Bunyi-nye dari jauh macam tengelam-tengelam timbul. Bunyi bisik-bisik, diselang dengan "ade ke dia &*^%$!!!" yg kuat.

Tapi kalau bunyi kaum ibu tengah kumpul-kumpul dalam bulatan selak buku avon tu kita kenal, beza sikit. Bisik-bisik je, tampar-tampar sikit pastu gelak kuat. Aku tau, tengah seronok pilih coli dalam buku avon la tu.

Pada masa tu aku takdelah pulak join, cuma aku suke mendengar & senyum. Aku di situ kerana aku nampak bila kita join sesi mengeluh & menuding jari begitu, kita menjadi lebih rapat & membina kepercayaan sesama ahli-kutuk-mengutuk.

Bukanlah bermaksud di sini aku join sekali pilih bra dalam buku avon, itu di perenggan lain.





Sekarang bila aku duduk di posisi lain, aku masih dengar lagi orang kutuk bos. Cuma kali ini member aku yg kene - bos deme.

Masa sekolah aku selalu dengar kawan-kawan tak puas hati dengan cara guru. Cikgu tu straight sangat lah, skema lah, tak patut-lah...

Masa universiti selalu aku dengar ramai yg kutuk lecturer. Lecturer tak betul lah, asignment gile lah, marking tak kesian budak lah...

Masa ber-sosial pulak aku selalu dengar orang kutuk pasangan masing-masing. Laki aku boroi lah, bini aku mengade-ngade lah, mak mentua aku cerewet lah...

Masa dalam tandas pulak aku selalu dengar mamat sebelah tandas mengeluh seksa nak teran lah, terlepas rokok lah, ape lah. Ok ini tiada kene mengena...





Aku sendiri tak tahu sejauh mana dengan mengeluh tentang sikap & kelemahan orang lain boleh menyelesaikan masalah. Contoh, kalau enkau asyik mengeluh bos teruk sesama kawan-kawan, adakah sikap bos enkau akan berubah?

Samada kita suka atau tidak, sampai bila pun kita akan selalu bertemu orang yg menyusahkan kita silih berganti. Dalam masa itu adakah kita akan selamanya mengeluh & merungut ?

Apabila kita selalu begitu, kita sebenar-nya membiarkan kelemahan orang lain menjadi penentu ke-tenang-an hati kita. Dalam erti lain, kita benar-kan individu teruk itu menguasi hidup kita.

Bayangkan sekira-nya hari enkau dipenuhi dengan tekanan kerana sikap buruk orang lain. Ya, memang bos enkau panas baran, bini enkau kepale angin & driver perempuan depan kereta enkau pandu slow gile.

Tapi macamana kalau kita pilih, pilih untuk tidak benarkan kelemahan orang lain kuasai emosi kita. Pilih untuk fokus kepada selesaikan masalah melalui RASIONAL: set strategi & ambil tindakan. Bukan-nya melalui EMOSI : mengadu domba & moody-moody.





Bukanlah di sini aku kata aku bagus, tapi aku rasa kasihan. Kerana setiap hari mereka tertekan dek sikap buruk orang lain. Aku fikir dunia ini masih banyak perkara yg indah & perlu dinikmati.

Dan apabila kita asyik mengadu begitu, kita jadi semacam virus yg pengaruhi orang lain. Dan ia merebak macam panau yg merosak-kan seluruh badan. Akhir-nya kita masih tak boleh buat apa & kitaran tu terus berulang di tempat lain kita masuki.




Ada sesuatu yg boleh kita teladani dari kaum ibu yg sedang pilih bra & coli di dalam katalog avon. Mereka berkumpul dalam bulatan membawa bersama segala masalah dengan suami, anak-anak dan tempat kerja di dalam kepala mereka.

Tapi mereka tak mengeluh , sebaliknya nikmati bersama masa yg mereka ada. Mereka bertepuk tampar, gelak ketawa dan bisik-bisik senyum. Menuding jari aku nak itu, aku suke ini. Mereka menikmati saat itu, menikmati hidup.

Dan apabila mereka pulang, mereka tempuhi dan berdepan dengan suami mereka, anak-anak mereka, bos mereka, dengan berani. Mereka tak benarkan kelemahan sikap orang lain pengaruhi kebahagiaan mereka.





Sungguh banyak lagi keindahan selain dari apa yg ditayangkan dalam katalog avon di dalam dunia ini. Berbaloikah ia dimusnahkan kerana frust kita dengan keburukan sikap orang lain?




.

JUST LET IT RIDE

Bila aku pegang gitar & mula compose satu riffing, aku akan mula dengan serangkai note yg ringkas. Jahanam-kan semua note progress & music scale. Kosongkan fikiran dari segala music structure, yg ada cuma emosi & bunyi.

Selepas tu aku hanya petik kosong, experiment dengan pelbagai groove & fusion. Biar saja jari & melodi tu bawa aku pergi mencari inspirasi-nya sendiri. Beri kepercayaan kepada bunyi itu untuk corak perjalanan-nya.

Dalam proses mencari satu tone, mood & progress note yg betul-betul sampai kepada jiwa, ia memerlukan masa. Memerlukan banyak silap, melalut entah kemana & over-experiment. Aku hanya perlu maafkan ia, & beri kepercayaan kepada ia untuk tumbuh matang.

Kadang-kadang untuk 1 minit melody sahaja memakan masa sehingga seminggu. Sehingga seminggu masa yg di-ambil untuk biarkan semua composition & chording tumbuh bersatu menjadi 1 minit. Sehingga seminggu untuk capai satu riffing yg pesona-nya kuat, berdikari & proportion.



Inilah hukum alam, segala-nya memerlukan masa untuk tumbuh menjadi terbaik.



Macam mana enkau bertindak balas terhadap diri yg lemah, tak berkeyakinan & mengelabah ayam ? Adakah enkau emotionally hukum diri enkau kerana terhegeh-hegeh ? Atau enkau marah & kecewa dengan diri sendiri kerana matlamat peribadi tak tercapai ?

Aku mahu enkau tahu bahawa itu bukan-lah cara sesuatu itu berlangsung. Segala-nya perlu tumbuh dengan semulajadi ; termasuklah keyakinan, kemahuan kuat & penerimaan diri.



Macam tu juga dengan relationship sesama orang lain. Setiap orang itu unik & berbeza-beza. Kerana perbezaan itu enkau sering cuba untuk bentuk pasangan atau anak enkau mengikut acuan kepala-hotak enkau.

Bila perbezaan kepala hotak bertembung maka konflik terhasil, berselisih dengan rupajiwa yg tak sama. Perlu enkau tahu bahawa konflik itu garam dalam masakan, jika tidak tak mungkin kita semua akan saling memahami.

Hukum alam juga mengatakan bahawa hubungan juga memerlukan masa untuk tumbuh semulajadi. Jadi bersabarlah, bertahanlah. Jika mental enkau lemah, enkau lari selamatkan diri dengan putuskan hubungan.

Tapi macamana kalau enkau sabar & yakin dengan pasangan enkau, dengan anak enkau ? Enkau yakin sampai masa nanti dia akan temui dirinya, temui satu titik yg benar-benar syncronized & harmonized enkau dan dia selepas banyak konflik enkau lalui bersama ?





Ada satu macam kepuasan bila mencipta satu melody music yg betul-betul berkesan. Kadang-kadang result selepas seminggu merepek explore notation itu ini, melodi-nya end-up jadi simple saja atau berpatah balik seringkas ia mula di-cipta.

Aku rasa ia bukan tentang result sedap ke tak hasil bunyi-nya, tapi thrill & emotion yg berwarna-warni dalam menuju ke end-result itu yg memberi 'isi'. Macam tu juga dengan semua perkara.

Ia tentang cuba & gagal, terus menerus, percaya & sabar untuk mencapai sesuatu yg memakan masa. Ia tentang menghormati hukum alam bahawa selagi belum matang, bunga tak akan kembang.

Ia tentang menikmati perjalanan menuju ke situ, dan yakin bahawa sampai masa-nya segala simpang siur itu akan menemui satu titik pertemuan yg harmoni.





Jadi, dalam semua perkara, tanamkan-lah untuk percaya & biarkanlah ia tumbuh semulajadi. Just enjoy the ride.





.

PELENGKAP HARIMU

Selain dari perkara utama yg rutin, dapatkah enkau kesan habit remeh temeh yg setiap hari enkau lakukan ? Perkara remeh yg tak nampak kepentingan-nya, tapi bila perkara kecil tersebut diabaikan hari enkau rasa kurang sempurna.

Enkau cuma rasa 'eh apebende hari ni yg aku tertinggal ha?' & enkau gagal mengesan kekurangan itu kerana ia sangat remeh. 



Pelengkap hari aku adalah mencium bantal busuk-ku yg sangat best.



Suatu masa dahulu aku dibesarkan bersama sepasang bantal busuk. Umi aku bilang, masa aku lahir lagi dah letak kepala aku dekat bantal tu dulu. Sepasang bantal busuk itu sangat lusuh, dah barai di-cium aku setiap hari. Fabrik-nya dari kain jeans & bila aku basuh mesti keluar daki.

Betapa belacan-nya sepasang bantal aku itu.

Ada sesuatu yg sangat menyenangkan dengan bau bantal itu walaupun rasional-nya bau itu sangat jahanam di hidung orang lain. Ibarat kokain yg sedap di hidu penagih, begitulah setia-nya bantal busuk aku menyenangkan hati-ku tiap kali lepas dirotan ayah aku kerana itu ini. Tanpa ia aku mesti pillow-sick.

Masa aku darjah 3, umi aku nekad mem-bakar 1 dari bantal busuk aku kerana mungkin dia mahu aku berdikari. Masa proses pembakaran di belakang rumah tu, aku cuba juga nak curi sarung bantal tu. Aku fikir tak dapat bantal, ada sarung pun jadi-lah janji boleh lepas gian cium bau.

Tapi tak sempat aku nak tarik sarung bantal, umi aku perasan & mematahkan operasi selamat-dan-rawat aku tu. Akhir-nya depan mata sendiri aku lihat semua organ bantal aku tu hangus di makan api. Oh sangat runtuh emosi aku masa tu. Tinggal-lah 1 sahaja lagi bantal busuk buat peneman duka.





Semakin lama fikiran aku makin kacak & matang sejajar dengan peningkatan umur mencecah sekolah menengah, tapi aku masih ketagih bantal busuk lagi. Hal itu pula sangat tak kacak & matang.

Bila berpindah ke sekolah yg jauh pada kemasukan tingkatan 4, aku tak bawa bantal aku pergi asrama malu dengan kawan-kawan. Namun, pada hari perpisahan-ku ke sekolah jauh, aku cium ia semahu-nya, bungkus bantal aku dalam plastik, lalu sembunyikan ia di bawah katil.

Tiap kali balik cuti sekolah mesti aku dapatkan bantal busuk aku dulu, dan malam itu aku tidur se-lena-lena-nya. Sehinggalah pada suatu cuti sekolah, aku balik & tanya opah aku di mana bantal aku takde pun bawah katil. Opah aku bilang :

"tak tau, hari tu mak long hang ada naik dia kemas-kemas apa ntah, pastu dia bakaq-bakaq apa ntah"

Terlutut diriku lembik ke bumi. Oh runtuh lagi emosiku. Rasa macam penyambung hidup dah berkurang satu per-satu. Hari-hari seterus-nya rasa sunyi, hanya duduk terjelepuk di balik pintu. Kadang-kadang meleleh air liur tanpa sedar & mengoyak kertas perlahan-lahan tanpa henti [ini hyperbola].





Aku percaya setiap orang ada tabiat remeh yg unik untuk dirinya. Lazim-nya tabiat itu tidak di sedari tetapi sudah sebati dalam diri. Dan perkara remeh yg sangat penting itu amatlah berbeza-beza bagi individu.

Sesetengah orang, tidur dalam selimut kain pelikat adalah pelengkap hari-nya. Orang lain mungkin garu kelemumur di awal pagi, atau secawan kopi santai seorang diri sudah memadai. Mungkin mencium spender sebelum pakai, dan habis balik kerja sebelum mandi cium ketiak dulu sangat melengkapi enkau ?
 
Ataupun sebelum bangun tidur enkau menonggeng selama 5 minit dulu baru bangun ? atau mengetuk pen dengan laju bila berfikir ? atau tabiat tutup mulut & tiup untuk semak mulut busuk ke tak sudah menjadi darah daging enkau?





Junal kali ini di-tulis untuk membantu kita mengenal pasti perkara remeh itu supaya kita lebih menghargai dan kenal diri. Kalau enkau tiada tabiat remeh sebegitu yg betul-betul kena dengan jiwa enkau, mungkin enkau kurang teliti atau hidup enkau kurang rencah. Sesungguhnya ia adalah aset & pelengkap hari enkau tanpa enkau sedari.


Selamat mengenal-pasti perkara remeh tabiat peribadi enkau.



.

GADIS PERTAMA YG MENAMBAT HATIKU

Suatu masa dahulu di bangku sekolah rendah adalah seorang budak perempuan ni yg aku buat aku tertawan, gadis pertama yg mencuri perhatian ku. Baik budi pekertinye, ayu wajah-nya, bijak orang-nya.

Bila diusik rakan-rakan, dia selalu tertunduk malu lalu pura-pura main hujung tudung. Itu yg sangat mencairkan hati aku bila mukenye tersenyum tunduk, kemerah-merahan. Dia tak banyak bercakap seperti budak perempuan lain, tapi renungan matanya dah cukup menceritakan seribu perkara.

Kalau aku periksa dapat nombor 3, die mesti dapat nombor 1. Kalau aku dapat nombor 6, dia mesti dapat nombor 2. Sampai begitu sekali chemistry antara kami berdua, seolah-olah takdir memelihara kesinambungan kami agar tak saling jauh. Oh betapa perasan-nya aku hahaha

Aku gemar curi-curi memandang wajahnya, dia yg pertama mengajar aku tentang erti kejelitaan wanita. Memang aku suke tapi takdelah sampai tergila-gila sangat, biase-biase je. Budak kecik manelah tau nak cinta-cinta, aku cuma suka tengok sesuatu yg cantik - semua orang pun.

Tabiat mulut ternganga aku juga terbina pada umur itu, kerana sering terpukau dengan senyuman-nya. Kalau dia tanya aku itu ini, aku hanya tunduk segan tak mampu menjawab kerana gemuruh menentang matanya. Aku fikir even kalau dia gelojoh korek hidung depan aku-pun, dia masih kekal cantik.




Aku pasti hati enkau juga pernah dicuri oleh lelaki/perempuan yg pertama menawan hati enkau. Apa khabar die sekarang ? Mungkin sekarang dia dah kawin, atau sudah gemok beranak pinak, atau dah bergelar itu ini ? Mungkin dia juga sedang tersenyum teringatkan enkau seperti yg enkau lakukan sekarang ?




Dalam kelas kami susunan meja disusun bentuk U. Wah gembira sungguh aku saat kali pertama perubahan meja itu diumumkan kerana meja aku setentang dengan dia. Selalu bila aku dah bosan sangat tak paham apa yg cikgu ajar & ganggu kawan sebelah, mula la aku curi-curi tengok dia. Perihal itu sangat best.

Sehinggalah suatu hari kebosanan cikgu mengajar mencapai kemuncak-nya. Entah ape cikgu membebel aku pun tak faham. Aku menoleh tengok semua kawan-kawan satu persatu, semua sedang pura-pura fokus. Sehinggalah pandangan aku sampai ke wajahnya, oh! masing rupawan seperti biasa, ceist!

Walaupun dahi die berkerut beri perhatian pada bebelan guru, tapi masih nampak sangat menyenang-kan dengan bibir, mata & hidung seorang jelitawan sebegitu. Sesekali mulut-nya muncung dan hidung-nya bergerak-gerak sedikit, mungkin sedang menahan gatal, itupun masih nampak sangat cantik.

Sedang aku menongkat dagu, mata kuyu di awangan dirasuk rupawan-nya,tiba-tiba aku tengok mata dia liar pandang sekeliling. Gayanya seolah-olah tengah usha lain clear ke tak. Pandangan-nya memeriksa dengan penuh hati-hati memastikan tiada orang sedang memerhatikannya. Serta merta aku pura-pura garu kepala.

Kemudian dia hunuskan jari telunjuk. Nak buat ape dia ni, nak angkat tangan nak tanye soalan ke ? Nak buat simbol 1Malaysia ke ? Mata dia semakin liar pandang kiri kanan, ligat meninjau keadaan sekeliling. Kemudian, jari telunjuk dia perlahan menuju ke wajah, nak gosok mata gatal ke?

Jari telunjuk tu kemudian dimasukkan di dalam lubang hidung kiri, dikorek-korek. Kuyu mata dia layan menggali, dibenam makin ke dalam mencari sesuatu yg tak pasti. Sebelah lubang hidung lagi satu kembang kempis, sambil tangan yg mengorek gelojoh meneroka. Bibirnya diketap gigi berulang-ulang.




Ceist!!! Pada masa tu mata aku terbeliak, apa kejadah-nya semua ini! melopong aku tak percaya apa yg sedang berlaku, inikah realiti?

Kemudian dah dapat hasil galian, setengah dicalit-nye pulak ke kaki meja kelas. Setengah lagi dijentik hilang entah kemana. Kemudian dia gosok-gosok jari tu mengentel cuci, selamba katak aje muke dia buat tak tahu.

Aku bagaikan agar-agar yg di dalam kereta hilux yg sedang mendaki bukit. Punye geli geleman la badan aku, tekak meloya tak terkira. Nafas aku sedikit kencang akibat tekanan menyaksikan sesuatu yg begitu...argh! Bila dia menjentik-kan hasil galian-nya setelah selesai, pandangan aku jatuh separa pitam.

Pada masa itu aku hanya mahu berlari deras menuju ke pantai, lalu melutut mengengam kepala menjerit semahunya. Biarlah rembasan ombak mem-bedal tubuh-ku dengan ganas, asal kegelian nak termuntah ini hanyut di bawa pergi. Biarlah pasir pantai masuk membutakan mata aku, agar aku tak berpeluang menyaksikan perkara itu lagi. 

Aaaaarrrghhhhh! mengelenyo!




Seminggu selepas itu aku masih terjelepuk bingung, fikiran sering melayang kosong. Aku sangat terkesan, kesan menyaksikan perkara itu sangat berkesan. Tak payah bagi tau, aku tau perkataan 'kesan' itu berulang. Kerana sehingga hari ini ingatan itu sering buat aku jatuh bodoh dan hilang punca.




Pelajaran hari ini:

1. Perilaku mengorek hidung sangatlah disaster kerana ia bisa meruntuhkan kecantikan enkau.
2. Namun, kalau enkau ingin melumpuh-kan minat seseorang terhadap enkau, gunakan ia sebagai senjata.
3. Tambahan pula, jika ingin mencederakan kejernihan minda seseorang yg enkau tak suka, gunakan-lah ia juga sebagai senjata.




Aku fikir mungkin dia juga teringatkan aku sekarang sambil mengorek hidung...hmmm...




.

THE DUDE WHO LOST HIS PANTS

Enkau seorang mamat yg berwajah Korea. Setiap kali enkau memandang mamat bewajah combi mamu pineng enkau rase nak terajang dua belah kaki sebab tersangat tak korea-lah wajah anak mami itu. Oleh kerana seluar adalah antara aset utama dalam fesyen, enkau pentingkan seluar yg fancy, modern & se-Kpop mungkin. Justeru, bila terpandang mamu penang yg berseluar jeans cabuk, tersangat sentap-lah hati enkau.

Tapi, macamana kalau tengah-tengah jalan dekat Midvalley atau tempat-tempat yg sooo korea, tiba-tiba seluar branded yg enkau SEDANG pakai itu di-pau samseng atau di-curik makcik cleaner mase enkau sangkut seluar di tandas awam?

Jadilah enkau lelaki yg hilang seluarnya. Pada masa itu apa yg enkau perlukan hanyalah secebis kain, tak kiralah murahan ataupun cebisan, yg penting dapat menutup kemaluan enkau, menjaga MARUAH enkau.





Enkau seorang bapok yg kekwat sangat. Bila terpandang bapok-bapok yg berlengan besar, enkau rase nak lempang kerana hal itu sangatlah tak bapok. Masa malam minggu geng-geng bapok, enkau hanya pilih bapok-bapok yg cun-cun aje untuk dijadikan member. Yg berbulu kaki, lengan berketul dan muke jantan enkau kick buang dari group. Bapok yg shave misai tak cukup licin, enkau terajang terus dekat misai dia.

Tapi, macamana kalau tiba-tiba pembedahan buang telur & cucuk ubat buah dada enkau gagal, dan buat enkau terlantar di hospital berbulan-bulan? Kaum keluarga sudah tentu awal-awal lagi buang enkau, apatah lagi kawan. Meranalah enkau seorang diri tanpa saudara tanpa simpati.

Jadilah enkau lelaki yg hilang teman-nya. Pada masa itu apa yg enkau perlukan hanyalah teman untuk berbicara, berkongsi sakit derita. Tak kiralah walaupun dia bapok yg berwajah jantan yg diterajang dulu, bapok huduh macam-manapun, siapa-siapa pun pasti memadai, asalkan enkau tak MENYENDIRI.





Enkau seorang yg berpengaruh besar. Enkau ada kuasa, ada harta. Mungkin kerana downline MLM bawah enkau ade ribu-ribu orang, atau enkau masuk PTD jadi ketua-ketua jabatan, atau jadi YB melabon sane sini. Di kepala nama enkau mungkin ada Tan Sri, Prof atau Tunku. Dengan kuasa itu enkau boleh dapatkan segala keperluan, cekaro cun-cun, dan banglo segedabak mungkin.

Tapi, macamana kalau satu hari enkau mula sedar yg enkau dah kena buasir? Enkau masuk jamban, tanggung perit sejam, kemudian keluar jamban terbaring tahan perit lagi 2 jam. Nak nak pulak kena berdiri lame-lame bagi syarahan melabon depan rakyat, mau makin jahanam jubor enkau.

Jadilah enkau lelaki yg hilang kekuatan jubor-nya. Pada masa itu enkau sedar bahawa tak ada yg lebih penting daripada kesihatan tubuh badan, yg tak boleh dijual beli. Enkau sedar biarlah hidup sekadar memadai, asalkan KESEHATAN badan tak jadi galang ganti.





Manusia normal selalu mengabaikan apa yg paling mustahak. Selalunya ia dikaburi dengan budaya sekeliling dan kehendak yg tak perlu. Jika seseorang itu jelas tentang perbezaan antara keperluan dan pelengkap, sudah pasti kita lebih menghargai mana yg lebih bernilai.

Makanan, pakaian, dan tempat tinggal adalah keperluan atau asas hidup. Dan ketahuilah bahawa kesehatan, teman yg setia, maruah dan matlamat hidup adalah penerus kelangsungan hidup ini.



Selamat mengenalpasti & menghargai apa yg paling bernilai di sisi enkau.



.

PERIHAL PENULIS

-347

Jurnal ini dikeluarkan kerana di sini aku tiada tab spesifik untuk pengenalan tentang diri aku. Aku fikir kalau orang datang rumah lebih beradab kalau kita saling perkenalkan diri, bagi tau asal usul dan sebagainya.

Enkau yg baru datang ke sini pun, amatlah digalakkan memperkenalkan diri enkau di ruangan komen.


Yang asas

Nama aku Hamzah Aris. Kebanyakan panggil aku yeop, dan sekarang ada yg sudah gelarkan aku yeop wilcha. Perwatakan aku ber-gaya kampung: Traditional, mudah mesra dan sun-burned. Aku mandi pakai berus sabut kerana puas sental badan dengan tu.

Setiap malam sementara terlena aku termenung 'bile la aku nak berenti merokok', jadi kalian yg tak merokok tu, bersyukurlah. Aku sekolah agama dari kecik tapi akhlak macam gampang juga, hal itu selalu buat aku tertawa kepada diri sendiri.

Kerjaya aku secara kasarnya memastikan semua penyelia buat kerja, jadi aku sering dibelanja makan supaya aku selalu luluskan cuti yg mereka pohon & dan claim yg mereka mintak. Tentang minat, Aku suka musik, main musik dan melukis sikit-sikit. Bolehlah setakat yg mampu untuk hiburkan diri sendiri.


Kenapa buat layout kosong sangat?

Dulu memang aku suka letak lagu lah, visitor counter la, trackerlah & macam-macam lagi. Tapi bila aku sendiri tension tunggu lame gile untuk load setiap page, aku ringkaskan seringkas mungkin. Layout sebegini juga membantu pembaca fokus terhadap apa yg disampaikan dalam jurnal aku.

Jikalau enkau orang lama di dalam Gagasan Murahan, enkau mesti merindui header asal JurnalMurahan, gambar yg selalu berjaya buat aku ketawa. Dia adalah bapak saudara aku yg sabar membesarkan anak-anak. Aku sangat bangga dengan-nya.

header



Apa yg buat enkau menulis?

Awalnya aku bukanlah minat menulis sangat. Dulu aku selalu fikir blogger ni macam mat skema yg syok sendiri atau mamat yg tak boleh handle dengan realiti dunia luar, lalu melepaskan diri di internet dengan identiti yg tak pasti.

Sehinggalah satu hari kawan aku yg berwajah korea kata 'Aku rasa enkau patut tulis blog la' dan aku rasa bagus untuk cuba benda baru. Tulisan yg aku tulis memang bodoh-bodoh belaka, tapi apabila melihat sesuatu yg remeh di mata kita memberi kesan yg besar di fikiran orang lain, aku rasa ingin menyumbang.

Ada jurnal yg aku karang daripada bahan bacaan, selebihnya dari pengalaman sendiri. Aku suka memerhati perangai orang dan objek lain, bukanlah bemaksud di sini aku suke skodeng. Tapi skodeng agak best juga. Buah fikiran & kesimpulan aku tak selalunya betul, jadi aku amat menggalakkan kritikan enkau di sini.





Akhir kata, selamat membaca di JurnalMurahan. Kalau enkau mempunyai sebarang idea, persoalan ataupun mahu privately pillow talk dan ber'sentap hati mak nak' dengan aku, jangan segan nak email aku ke :


pakatan.haram.jadah@gmail.com



.

PERTALIAN

Dimana-mana dengan siapapun aku selalu rasa sedang dinilai.

Walaupun hanya borak kosong dengan bos, aku rasa bos tengah uji samada aku berbaloi disimpan atau dibuang. Walaupun hanya berjalan didepan bakal mertua, aku rasa dia sedang memerhati perangai aku. Walaupun hanya sembang-sembang dengan lecturer, aku rasa dia sedang decide samada nak failed atau luluskan aku.

Tapi dengan enkau aku rasa jujur gile. Aku tak perlu pura-pura baik atau pura-pura kerja keras. Aku hanya perlu jadi diri sendiri. Aku rasa bebas. Sebab aku tau macam mana pun enkau tetap terima aku seadanya.

Dan hal itu sangat melepaskan tekanan di dada.




Dekat mana nak mencari kasih sayang?

Kalau enkau rasa kosong, pergi sahaja ke penjara. Pergi melapuk dekat tempat dewan bertemu pelawat sana. Ade ibubapa bertemu anak, suami bertemu isteri, atau sahabat bertemu sahabat. Di situ enkau nampak kasih sayang yg tak berbelah bahagi, yg tak peduli dengan segala yg hitam, yg ada hanya percaya & ambil berat.

Kalau enkau rasa kosong, pergi sahaja ke airport. Pergi melapuk dekat dewan ketibaan penumpang. Ade gelak tawa berpelukan menyambut orang tersayang, ada yg setia menunggu orang yg dinanti pulang, & ada yg menumpang gembira tersenyum dari jauh melihat orang lain seronok. Enkau pasti terisi memandang manusia berkumpul beramai-ramai dalam kasih sayang.

Kalau enkau rasa kosong, pergi sahaja ke tempat orang kurang upaya (OKU). Di situ enkau nampak mereka yg tak kenal lelah, yg yakin pada diri sendiri, dan mereka yg sentiasa ikhlas menyokong. Di situ ada semangat, di situ ada inspirasi. Lalu enkau malu dengan diri sendiri dan rasa sangat bersyukur.

Tapi kalau aku rasa kosong, aku hanya perlu pergi dekat enkau...




We can't all be saint

Kadang-kadang aku mungkin berkeras, kadang-kadang aku mungkin bertegas. Ada perkara yg aku boleh pejam mata, ada perkara yg aku tak boleh blah. Ada masa tenang, ada masa bergelombang.

Kita semua tak boleh jadi baik, tak boleh semua. Seseorang mesti pikul tanggungjawab untuk berkorban 'nampak jahat' supaya segalanya dapat berlalu dengan baik. Sebab tu dalam keluarga ada ayah yg garang & dalam kompeni ada bos yg suke fire orang.

Yg aku kagumi adalah enkau sangat memahami. Enkau mengerti bahawa semua yg aku lakukan adalah untuk kebaikan kita semua.



1
Mak aku dengan hero-heronya. Terima kasih kerana memelihara kami dari kecil.

2
Bapak aku dan adik-adik di hari konvokesyen. Masa ni bapak aku cakap "inilah hutang PTPTN" hahaha. Terima kasih kerana banyak berkorban untuk kami.

154618_1225273489498_1758866100_421557_59269_n
Awek aku yg best. Terima kasih maknye kerana men-jaga saya dengan baik & berusaha memelihara hubungan kita.





Jurnal kali ini ditujukan khas untuk orang-orang yg aku sayang, mereka-mereka gambar di atas. Aku fikir aku ni tak pandai nak mulut manis cakap dengan deme depan-depan perkara yg tersimpan dalam benak.

Aku ingin kalian tahu bahawa kalian sangat penting dalam hidup aku. Kalianlah orang yg paling selalu aku fikir dan selalu aku risaukan. Aku harap keluarga dan hubungan kita akan terus bahagia, dirahmati Allah dan kekal diberkati ke akhir hayat.



Amin...





.

UBI KAYU GORENG

Aku adalah antara produk perpecahan rumah tangga. Masa kecil kami adik beradik sungguh tak macam orang lain. Jurnal kali ini sedikit personal, tentang zaman ke-terbiar-an aku dan kami 5 beradik sahaja.



Satu masa dulu bapak aku tersandar di tiang. Hanya tersandar di situ dan termenung. Jam sudah 12 tengah hari, perut kami adik beradik dah lapar. Kami selongkar dapur mencari apa yg tinggal namun semua hanya habuk belaka.

Akupun jalan ke tiang seri rumah, tanya bapak aku "kita nak makan apa tengah hari ni, lauk dah tak de". Ayahku hanya terdiam tanpa apa-apa respon. Aku fikir mungkin masa tu dia tengah jem, siapa pun kalau kehilangan kerja dan keluarga berkecai pada masa yg sama akan jadi begitu.

Aku dah menyampah mengeluh lagi. Aku capai pancing, golok, karung letak ikan dan panggil semua adik-adik aku. "jom kita keluar cari ikan". Kami pun berpecah, merayau segenap sawah dan hutan kecil mencari apa sahaja yg boleh di makan.

Tengah hari tu nasib tak berapa baik, yg ada hanya ubi yg di-cilok di rumah sape ntah. Kecewa jugak tapi dah itu sahaja yg ada. Dalam perjalanan balik ke rumah tu kami pulang bersama 5 beradik, lalu di depan rumah orang-orang.

"tu tu tengok tu depa tu, mak dia tadak merayau tak tentu hala", "ha tengok tu, mak tadak baru tau hidup" kedengaran suara-suara sumbang jiran-jiran bila kami lalu di depan rumah mereka, berbisik-bisik di sebalik tirai.

Bisik-bisik orang kami tak peduli, dah jenuh jemu mendengar segala tohmah dan maki. Pada usia itu kami sudah faham, bahawasanya bila manusia terdesak, kutuk keji remeh tak kan memberi kesan.

Sampai di rumah, nak bakar je ubi kayu ni dah boring pulak, selalu sangat makan macam tu. Jadi adik aku yg nombor 3 ni agak kreatif dalam makan-makan mencadangkan kita parut-parut & goreng aje ala-ala kentang kentucky.

Bila goreng ape ke hal berminyak-minyak, tak lalu pulak nak makan. Tapi bedal jugak la makan dengan nasi dah desperate sangat. Berminyak-minyak melekit-lekit dalam tekak.

Sambil makan bersama tu, kami saling mengutuk dalam ketawa tentang siapa yg tak pandai masak, tak pandai parut, siapa yg kencing tilam malam tadi, siapa yg menangis dalam jamban dan sebagainya.

Pada masa tu ayahku datang sambil membetul-betulkan kain pelekatnya, tersenyum, lalu mencuba kentang goreng kami. "pandai jugak hampa masak" senyum lebar menjaga hati anak-anak lalu ketawa berdekah-dekah.



Ada sesuatu yg sangat berkesan dalam hati kami dalam tawa petang itu. Walaupun kami semua tahu tawa sementara begitu tak kan melenyapkan masalah kami yg menimbun-nimbun, sekurang-kurangnya ia penghilang duka buat seketika.

Dan begitulah kehidupan kami berlalu untuk 2 3 tahun seterusnya....



Kini adik beradik pun dah besar. Sedikit sebanyak kuranglah sikit beban yg ada. Ramai yg sambung belajar ke peringkat lebih tinggi, dah ada yg bekerja termasuklah aku. Maha suci Tuhan, mujur adik beradik semua menjadi. Tak lah pakai kereta besar, tapi tak jugak pakai kapcai merempit tak tentu punca.

Jauh mana kami menapak, tinggi kami naik, tak pernah kami lupa asal usul. Di bendang itu kami berlari-lari selamatkan diri dikejar tuan sawah, dari belut-belut tu kami membesar, di puncak kelapa tu sayup mata kami memandang, dari hina keji orang yg men-kuatkan kami, dan dari tindak tanduk semua orang kami belajar tentang manusia.



Jikalau enkau ditimpa bencana, jangan mengeluh & cepat kecewa. Semua tu tuhan bagi untuk kuatkan enkau. Kalau kami tak lalui semua tu dulu, dah tentu sekarang kami selalu menangis untuk benda-benda yg remeh.  Kalau kami tak lalui semua tu dulu, dah tentu kami tak tau men-hargai setiap yg bernilai.

Semua ini orang-orang terdahulu dah melaluinya lebih daripada kita. Kerana itu setiap hari aku duduk selepas asar dan subuh, termenung tentang kasih sayang antara Allah taa'la dengan hambanya. Termenung tentang ketika Muhammad s.a.w berasa down, Allah taa'la cepat memujuk...


'Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (wahai Muhammad)?'
'Dan Kami telah menurunkan beban yg ditanggungmu'
'Yg memberatkan tanggunganmu'
'Dan Kami tinggikan (muliakan) sebutan namamu'
'Kerana bersama kesusahan tu ada kesenangan'
'Sesungguhnya! bersama kesusahan tu ada kesenangan'
'Apabila enkau selesai bekerja keras, tetaplah bekerja keras (untuk urusan lain)'
'Dan kepada tuhan-Mu sahajalah enkau berharap'

Al-Insyirah



Lalu aku berasa tenang... dan redha...


.

TOLONG

Ada orang minta tolong dekat aku. Kalau aku mahu tolong, aku akan tolong selagi daya. Kalau tak boleh tolong kebendaan tolong guna kudrat, tak boleh guna kudrat tolong ikut buah fikiran. Kalau tak mampu bagi RM100 bagi RM5, tak buleh bagi duit tolong carikan orang yg boleh bagi pinjam.

Pokoknya yang penting aku mesti menolong, dan mengurangkan beban yg ditanggung orang lain.

Macamana kalau aku tak nak tolong? Sedangkan jelas di kepala aku, kalau aku tak tolong dia mesti susah. Dan aku tak buat apa-apa selain menggunakan simpati kerana rasa macam dah cukup untuk ber-perasaan begitu.

Kalau aku sebut "pegi mati la enkau aku peduli apa" sebagai alasan, mungkin nampak teruk sangat. Jadi aku guna "pegi mati la enkau aku peduli apa" dalam versi yg murni, dengan bagi alasan yg menampakkan seolah-olah aku kesah pedulikan enkau.


Dalam versi yg murni, aku akan list-down alasan-alasan dalam bentuk kepayahan hidup aku. Kepayahan aku tanggung memang benar, nyata dan ada, tapi aku manipulate kepayahan tu untuk tutup ketidak-pedulian aku tentang masalah enkau.

Aku sakit lah, tak mampu lah, macam-macam. Sampai satu tahap, keasyikan bagi alasan tu akan makan diri aku, contohnya aku bilang tak boleh tolong sebab aku kena bedah oral surgery. Macam la orang bodoh tak tahu oral surgery tu doktor taruk bracelet dekat gigi je.


Dalam versi yg murni, aku akan bagi alasan-alasan yg tak masuk di akal. Alasan seperti takde duit memanjang padehal baru awal bulan. Sesuatu yg tak logik, seolah-olah tak dapat bantu kerana takut ancaman freemason yg ada di mana-mana, penjajahan alien ke bumi atau wabak virus zombi.

Dalam versi yg murni, aku akan bagi alasan-alasan yg menunjukkan aku betul enkau salah. Konon-nya aku lebih tahu, aku dah lalu semua kesusahan tu. Tunjuk pandai pulak dan merasa diri tu betul untuk TAK membantu. Itu sama sahaja dengan aku sibuk terjerit-jerit suruh orang lain bertenang tapi aku sendiri tak bertenang terjerit-jerit.



Aku rasa yg kurang di sini hanyalah kasih sayang dalam diri, maka tiada keikhlasan. Kepentingan diri dah berjaya buat kita TAK peduli.



Masih ingatkah enkau bila enkau duduk di sisi katil hospital itu. Enkau hanya nak stay duduk di situ dan menemani si sakit. Enkau dengar amende sekalipun dia bebel & mengeluh tapi tak sedikitpun tawar senyuman enkau. Si sakit even maki enkau kerana stress, tapi enkau tetap stay, kerana kasih sayang beri kekuatan kepada enkau untuk sentiasa ada?

Masih ingatkah enkau bila anak kecil bertanya enkau soalan bodoh-bodoh. Enkau tahu kerja enkau lebih utama tapi enkau tetap di situ, melayan segala karenahnya. Soalan-nya berulang-ulang dan penjelasan enkau tak kan di fahaminya. Tapi enkau tetap rasa terisi malah terhibur, kerana kasih sayang beri kekuatan kepada enkau untuk perihatin?

Masih ingatkah enkau bila kaki mesin basuh enkau patah 1 kaki masa tengah spin. Enkau terharu mesin basuh tu tetap bersusah payah meneruskan spin, gedegung gedegang terhinggut-hinggut walau kakinya patah satu. Lalu enkau peluk kuat dia, bantu dia berdiri stabil sampai spin abis, kerana kasih sayang beri kekuatan kepada enkau untuk tetap bersama?




Jurnal kali ini adalah penghargaan khas untuk mereka yg ikhlas membantu. Untuk Allah taa'la yg tak putus-putus merahmati hamba-hambanya yg lalai. Untuk ayahku yg tetap terus berkorban walaupun menanggung perit & sunyi setiap malam. Untuk orang-orang yg suci hatinya yg menyayangi kita tanpa bersyarat.

Kami tahu kalian susah, tapi kalian tetap berkorban abaikan kepentingan peribadi. Kalian tak bagi alasan, sebaliknya membantu sehabis upaya. Kalian tahu apa yg paling utama dalam hidup ini, kerana itu kalian membantu mengatasi kemampuan.

Ketahuilah bahawa kesucian hati kalian sangat kami kagumi. Dan orang-orang yg mementingkan diri sendiri sebenarnya mereka sunyi di dunia ini. Dibuang dibenci dalam hati orang sekeliling, di cabut berkat dari rezkinya.


Untuk kalian yg sentiasa ikhlas membantu kami, terima kasih kami ucapkan.

.

UNTUK ADIK-ADIK FIRST YEAR, FIRST SEM

Di sini aku ajarkan trick-trick untuk survive sebagai mahasiswa/siswi. Adik-adik sekalian, jurnal ini untuk anda.


Cari sorang super-senior

Super-senior aka 'mamat yg tak grad-grad tu' akan bimbing pucuk-pucuk muda macam enkau untuk survive. Sebab dia orang lama di situ, jadi dari sekecil-kecil perkara sampai segedabak mana sume dia mahir.

Dia akan ajar enkau tentang study, bimbing enkau jadi wakil pelajar, menghormati guru, berzanji, bertayammum...ok aku tipu.

Dia akan ajar enkau bustop mana paling best usha awek balik kelas, macamana nak sorok toyol masuk exam, bagitahu perangai buruk baik lecturer, course mane paling banyak sotong-sotong, & lubang mana nak fly.

Sebab yg baik-baik sume dah grad, so tingal yg ni jelah. Dalam sesikat pisang bukan semua menjadi, standard la. Tapi dia akan guide masa muda enkau dengan penuh kenangan riang & gila-gila.

Tapi ingat, play safe.


Jilat bontot orang kantin

Matlamat kita adalah untuk memastikan bekalan makanan tidak putus. Kerana nanti akan sampainya masa ptptn enkau habis & enkau malu gile nak pau duit member.

Bila enkau da baik dengan orang kantin, at least bila enkau dah pokai, kurang-kurang enkau boleh berhutang, atau buat part-time job dengan dia, atau kalau enkau lagi power - pau makanan free terus.

Muslihatnye adalah 'keep the change' tapi jangan lebih 20 sen. Rangka macam mana nak 'keep the change' selalu, lepas tu buat-buat friendly dengan owner kantin. Bila enkau terdesak nanti, dia pun tak lokek nak balas jasa 20 sen enkau.


Jilat bontot orang yg kontrol tempat tinggal enkau

Golongan ini termasuk officer yg kontrol kolej enkau dan makcik tuan rumah [kalau enkau stay dekat luar].

Supaya nanti deme buleh tengok-tengokkan barang enkau in case kalau enkau nak tinggal balik cuti, atau bagi special privelege kalau kene shuffle bilik dan sebagainya. Ringkasnya, memastikan enkau sentiasa ada tempat tidur.

Untuk tekel orang-orang ni, gunakan teknik yg dah berjaya aku buat - 'may I speak with you in private'.

Bayangkan enkau pegi office kolej enkau. Sampai sana, ada 2 3 staff tengah keje. Aim sorang yg nampak lemah, execute 'may I speak with you in private?'.

Pastikan dia keluar dari office dia dengan gune muke 'ini sangat-sangat penting!' enkau. Bawa dia ke satu bucu, dan start la melabon. Matlamat kita bukan dekat isi ape nak melabon, tapi tunjuk kan kepada staff-staff yg lain yg enkau tu orang penting.

Percaya atau tak, bila enkau 'speak in private' dengan seseorang, orang sekeliling akan nampak enkau berimej penting, berpengaruh, & rapat dengan mangsa enkau [especially kalau enkau 'speak in private' dengan head department tu]. Itu cara macam mana kita nak tekel orang dalam group, secara berperingkat-peringkat.


Kawan dengan semua course

Dari hari awal-awal enkau masuk U, berkawanlah dengan semua orang. Pastikan enkau ada 'wakil' kawan dari setiap course. Sebab samada enkau suke atau tidak, dunia sekarang tak memerlukan orang yg specialist.

Dunia sekarang memerlukan orang yg fleksible.

Maksudnya, sebagai contoh, member Economic enkau akan ajar enkau sikit tentang cashflow, member Engineering enkau akan train enkau sikit tentang Civil construction, yg Syariah pulak akan highlight tentang agama.

Jadi bila enkau da grad nanti, ilmu enkau tu pelbagai. Enkau buleh buat keje akauntan sikit, engineer sikit, peguam sikit, at least enkau tau serba sedikit. Ini sangat-sangat membantu enkau bila enkau dah nak minta kerja nanti.

Kalau enkau specialist dan hanya bagus dekat bidang enkau je, itu sangat tak bagus beb. Susah nak survive dekat dunia luar bila keadaan menyempit.


"Anakku dengarkan...Perempuan, harta & kuasa akan rosakkan enkau dalam sekelip mata" ujar mak enkau. Tapi dalam jurnal aku, 'perempuan, harta, kuasa dan game akan rosakkan enkau sekelip mata'.


Jauhi game-game yg berkuasa

Game yg berkuasa adalah game yg kebanyakan hardcore-gamer main. Kalau enkau  si ayah, enkau adalah ayah yg gile main mesin kuda. Kalau enkau mamat kl, enkau mamat yg malas keje sebab ketagih pegi club bajet high class. Kalau enkau budak universiti, game-lah paksi kerosakannya.

Enkau tengok member enkau main game, tengok die asyik gile. Pastu enkau tanye "weh, best tak game ni?", "perghh, best gile dow, aku main ni tak pernah boring bla bla bla"

Pastu enkau pun belajar game tu, gile ah memang best. Pastu enkau tak sedar enkau dah addict main game. Enkau stay up sebab nak habiskan mission enkau dalam Call of Duty, teringat member enkau cakap enkau tu pengecut.

Lama-lama kelamaan ia jadi lifestyle enkau, main game malam-malam sampai lewat tido. Kelas enkau terabai, asignment mula malas buat asyik cube game-game terbaru. Akhirnya, enkau kantoi subject & kene dismiss.

Sekarang, kalau enkau tak percaya, enkau buat pemerhatian enkau sendiri. Enkau akan saksikan betapa game-game seperti Football Manager, Dota, Counter strike buleh buat enkau tak reti social-skill, stay-up 4-5 tahun untuk perkara sia-sia, dan limitkan punca hiburan enkau hanya dari pc.


Buat bisness sendiri dari awal

Jadi sekarang enkau ade PTPTN, duit lebihan tu boleh enkau gunekan untuk buat bisness. Yes, bisness. Bila enkau sampai je 3rd year, bisness enkau dah kuat, dan enkau boleh berdikari.

Sangat best itu.

Mungkin enkau boleh buat bisnes sewa kereta, ganti tayar motor, jual makanan, printing, ataupun try sesuatu yg berjenayah kolar putih di universiti - jual rokok.

Tiada universiti yg jual rokok secara open, tapi yg sangap agak ramai. Keuntungan mungkin sikit, tapi bayangkan berapa orang enkau boleh buat friend-network hanya dengan jual rokok. Contohnye dengan  lecturer yg cool, & Pak-guard university yg tak cool tapi jadi cool bile kena rasuah Dunhill sebatang.

Part paling bodoh adalah enkau jual rokok direct tangan ke tangan - senang kantoi. Ia sama sahaja dengan enkau nak taik-hidung-kan member enkau C, palit terus adalah kurang bijak.

Sebaliknya, korek hidung, salam tangan B, & pastikan B salam tangan C. Macam tu jugak jenayah-kolar-putih, enkau pergunekanlah orang tengah untuk run bisness enkau.


Mulakan menabung

Sangat-sangat aku galakkan ini. PTPTN akan jadi satu asset untuk enkau menggandakan duit sebab enkau ada simpanan yg besar. Kalau enkau start menabung sekarang, bila umur enkau mencecah 50 nanti simpanan enkau boleh sampai RM200,000 lebih.

Masuk PTPTN, bayar semua yuran-yuran dulu. Baki tu, potong 10% untuk simpan mati, duit peribadi enkau sahaja. Buat lagi 10%, untuk enkau simpan ASB , beli unit trust lain masa depan nanti atau buat bisnes.

Buat lagi 5% untuk sedekah. Ingat, kita bukan cari kesenangan hidup, tapi keberkatan hidup. Total baki tu, gune untuk support enkau study. Bila enkau  dah grad & keje, dengan gaji RM1500 dan tabungan 10% enkau [bukan 10% simpanan peribadi], dah buleh buat loan bank.

Buat loan bank RM200,000 [bank A 100,000 & bank B 100,000] , ikat 25 tahun, dan gune duit loan tu untuk beli Amanah Saham. Bayar bulanan bank tu biar dividen Amanah Saham enkau yg tanggung, cuma tahun pertama sakit sikit. Tapi takpe, lepas tu dividen Amanah Saham enkau akan roll-in dan cover bulanan.

Orang rajin kerja keras untuk cari duit. Orang bijak gunakan duit untuk beranakkan duit.



Okeh, member aku panggil. Gudluck. Semoga berjaya

JENIS KAWAN

Kawan yg kenal semua orang

Ini adalah member enkau yang paling cool. Kalau enkau naik motor dengan dia, enkau akan nampak kurang cool, sebab semua orang yg berselisih tengah jalan akan 'woooo..mane?' dia sahaja. Enkau mungkin agak malas keluar makan dengan dia, sebab terpaksa bersalam dengan ramai kawan dia yg terserempak di kedai makan.

Kalau enkau cerita ape-ape sikit mesti dia kenal siape dalam cerite tu. Kalau nak cari orang enkau mesti selalu tanye dia. Nak mengumpat kene control, sebab entah-entah tu member dia jugak. Dia juga selalu jadi orang tengah kalau ada tak puas hati mende.

Tapi semua kawan-kawan dia akan jarang lepak dengan dia lama-lama. Sebab bila dah kenal ramai orang, dia selalu melompat-lompat dari group ke group lain. Dari geng klate ke geng moto, ke geng bapok, ke geng skema, dan ke geng gadis-gadis.

Mungkin enkau rasa hidup dia sunyi sebab dia tak de bestfriend, kerana sentiasa dengan semua orang. Tapi agak silap di situ, sebab yg jenis ni selalu berdikari. Dia sentiasa akan berpengaruh dan buat geng kemana pun dia pergi.

Dan kawan yg kenal semua orang enkau adalah mohd/nur _________


Kawan alam siber

Hampir 70% seharian matanya buntang depan pc. Kalau bukak fb mesti die ada. Elok baru nak ajak die bersosial tapi dia da terlena di tilam, tu mesti sebab internet tengah slow atau pc hang.

Level of privacy adalah tinggi. Suke duduk diam-diam dalam bilik, dan secara asasnya tak peduli apa-ke-jadah pun yg berlaku disekeliling. Tapi berita dunia & propaganda internet [politik & hiburan terkini] dia tahu semua sebab alam siber tiada sempadan.

Ketawe yg selalu enkau share dengan dia adalah, bila tibe-tibe enkau dengar dia ketawa dari dalam bilik sorang-sorang, itupun sebab member online dia buat lawak.

Kalau enkau menyampah dengan die, enkau boleh lumpuhkan hidup dia hanya dengan letak magnet di monitor pc die atau larikan modem internet. Ataupun menyamar sebagai awek cun korea & add dia dekat fb, pastu tekemut-kemut tahan gelak masa die megah cerita dia reject awek cun korea ajak date.

Dan kawan alam siber enkau adalah mohd/nur _________


Kawan mat knowledge

Kalau enkau sedang group sembang dengan member enkau yg jenis macam ni, memang enkau akan rasa macam seketul bantal di depan speaker, tugas enkau hanya menyerap bunyi.

Selalu dia ada banyak idea untuk mempelbagaikan juah-nya. Walau macamana pelik pun cerita yg enkau bawak untuk entertain group enkau, mesti dia buleh reply. Tu yg tensen tu.

Kawan mat knowledge mudah dikesan dengan penanda-wacana yg sering digunakan untuk menyambung-nyambung ceritanya supaya lagi best. Contohnya, di akhir ceritanya [yg kita rasa macam dah nak abis] dia selalu akan sambung dengan 'pastu, tambahan pula, malah' & lain-lain.

Sampai satu tahap enkau akan rasa 'apesal semua mende dia tahu ni' dan enkau akan start tanya soalan bodoh-bodoh just nak test dia, seperti:

'Enkau tengok tak dragonball semalam [dragonball dah tamat]?'
'Enkau sure ke, aku rasa E=Mc parallel dengan y=mx+c [soalan educated]'?
'1 kilogram lembu dengan 1 kilogram boxer mana lagi berat [soalan KBKK]?'

Elok-elok enkau baru rasa best sebab muke die blur tak boleh jawab, terus dia cakap :

'hmmm...aku tak sure, tapi membe aku ade sorang pandai gile matematik, die mesti tau y=mx+c bla bla bla bla'

Tengok, dia mesti nak nampak menang punye dan cari alternative dengan execute 'member aku bla bla' atau 'member kepada member aku bla bla'

Dan kawan mat knowledge enkau adalah mohd/nur _________


Kawan si pelik

Si pelik merujuk kepada individu yg boleh membuatkan enkau terdetik dalam hati 'huh? pelik gile'. Tapi pada masa yg sama enkau tak buleh lari dari dia sebab mungkin enkau se-roomate, kerja sama-sama atau even majikan enkau sendiri.

Kepelikan pulak pelbagai, contohnya lelaki yg pakai sapu tangan untuk lap hingus, selalu pinjam berus gigi member, sangat happy buat lawak tak munasabah , laki yg pergi keje pakai payung pink, bile cakap muke skema tanpa impression, atau pun emo-manjang-supersensitive.

Ini sangat berbeza dengan si pelik Rangga Sastrowodoyo (ada apa dengan  cinta) yg pelik suke sensorang, tapi oleh kerana die hensem macho, masyarakat akan group-kan dia di bawah term 'unique'.

Tapi kalau Rangga tu muke jamban, dia tergolong dalam si pelik.

Karakter si pelik adalah dia tak merasa pelik membuat perkara peliknya itu. Muke die tengin je masa buat pelik-pelik. Kalau enkau terlupe name die, enkau akan sebut ke-pelikan dia 'alah..mamat yg tak malu korek hidung tengah ramai tu' dan disambung dengan 'eh pelik ah dia tu'.

Kalau enkau baik, enkau akan terus-terang dengan dia yg perbuatannya tu pelik, jadi dia tak memalukan diri sendiri. Dan perbuatan pelik dia tu akan bagi pengajaran dekat enkau supaya enkau tahu 'itu adalah pelik' dan tak tiru benda yg sama.

Tapi kalau enkau kekurangan bahan nak bahan orang, inilah peluang enkau. oh yeah!


Dan kawan si pelik enkau adalah mohd/nur _________

MELUPAKANNYA

Kita semua mempunyai teknik tersendiri untuk mengharungi break-up yg macam gampang. Kita terperangkap dalam memori dan kenangan yg indah, yg pada masa tu segalanya bagi kita.

Tapi part yg paling kelakar adalah, 20 tahun kemudian bila kita teringat balik, kita hanya ketawa sinis, dan berkata 'alahai, bodohnye aku dulu haha'.

Selalu kita lewat untuk sedar bahawa sedih-sedih dan emo menonggeng itu adalah sia-sia belaka.

Tapi suka atau tak, hidup kena diteruskan. Kita tak ada pilihan selain dari terpaksa mengharungi semua perit tu. Sesetengah orang keluar dari masalah tu dengan fokus dekat karier, yg bahlol pulak jadi pengkid, yg manipulator pulak cari orang yg tak bersalah untuk 'fill in the gap' kemudian tinggalkan.

Satu perkara yg mustahak difahami adalah : Enkau merangkak dahulu kemudian baru berlari. Macam tu juga dengan memori, kita kikis berperingkat-peringkat. Oleh itu, sentiasalah bersabar dalam tempoh pengikisan. Macam panau yg di sapu dengan ubat cap kaki tiga, macam tulah sakit dan lambatnya, tapi ia sangat berbaloi kerana nikmat kemudian boleh share tuala dengan orang lain.

nota : Lembu susu merujuk kepada individu yg dump/khianati enkau atau perkara tak best yg menghantui memori enkau.


1] Buang segala yg berkait

Langkah ini menjurus kepada cara memori enkau bekerja. Bakul-sampah-kan segala yg berkait dengan Lembu susu. Ini merangkumi objek dan habit yg yg buleh buat enkau teringatkan Lembu susu. Keraskan tengkuk enkau & buang semua terus, jangan sayang-sayang lagi dah, tunjukkan tanpa-belas-kasihan dan ketegasan enkau di situ.

Mata : Tinggalkan tempat yg enkau pernah pergi dengan dia, buang segala objek kenangan dengan dia yg enkau mungkin akan terpandang, dan hapuskan apa sahaja mental-association dengan lembu susu dalam kepala enkau.

Telinga : Delete segala lagu yg buleh buat enkau teringat dia dengan layan lagu baru, tinggalkan pillow talk alam percintaan sementara waktu & selalu dengar perkara baru yg lebih menarik.

Anggota fizikal lain : Ini merujuk kepada perkara detail yg lain. Contohnye, style enkau selalu sms dengan dia, aktiviti bersama yg enkau selalu buat, cara enkau dress yg lembu susu suke, mahupun style muke comel enkau tiap kali dia buat lawak. Gantikan dengan respon muke comel baru.

Secara ringkasnya, budayakan diri enkau dengan habit baru & start fresh.


2] Memilih untuk bertanggungjawab terhadap diri sendiri

Pilihlah untuk bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Maksud aku bukan aku kata enkau tu tak pandai jaga diri enkau, bukan macam tu. Maksudnya, enkau menguasai diri enkau.

Enkau kuasai kepala hotak enkau. Tak ada sesiapa pun yg layak kuasai pikiran enkau selain enkau sendiri. Enkau sendiri yg putuskan apa emosi yg enkau nak, ape yg enkau nak fikir, dan apa yg enkau patut buat.

Boleh tak enkau enkau bayangkan, sebenarnya, bile enkau down sebab teringatkan lembu susu, enkau sebenarnye telah membiarkan dia menguasai kepala hotak dan emosi enkau?

Aku tak boleh bayangkan beb, sebab aku rasa itu memang penjajahan paling dahsyat terhadap diri aku. Bila dia ada enkau happy, bila dia dump enkau enkau sedih nak mati, bila teringat dia enkau emo, bila terbayang dia senyum enkau suke. Macam tu eh kita define kebahagiaan kita?

Samada enkau suke atau tak, dia bukanlah faktor kebahagiaan enkau. Sebab, kita berhak pilih kebahagiaan kita, dan kebahagiaan kita mestilah berdikari, bukan bergantung terhadap orang tertentu. Kita diberi Allah taa'la kuasa untuk memilih. Memilih jalan yg bijak terhadap apa jua kecelakaan yg menimpa kita.

Katakan sekarang enkau down. Adakah enkau fikir lembu susu tu salah sebab buat zalim dan men-down-kan enkau? Sebenarnya enkau yg salah, sebab enkau memilih lembu susu menguasai fikiran dan emosi enkau.

Cuba kalau enkau pilih untuk bagi reaksi yg betul. Enkau pilih untuk jangan pandang belakang, bertanggungjawab untuk diri sendiri, dan terus fokus mara ke-hadapan. Adakah enkau sudah nampak apa yg enkau boleh jadi jika sentiasa buat pilihan yg betul?

Sesungguhnya, kita adalah produk kepada pilihan kita. Akhirnya kita sedar bahawa, kita bertanggungjawab terhadap semua yg berlaku kepada kita, sebab kita sendiri pilih jalan itu. Orang lain tak bentuk dan pengaruhi kita, kecuali kalau kita yg benarkan ia berlaku.


3] Pilih pemikiran rasional melebihi pemikiran emosi.

Pilihlah untuk mengambil kecelakaan ini sebagai pengajaran yg terbaik untuk kita lebih kenal diri sendiri. Bukannya ambil kecelakaan ini sebagai bencana yg merosakkan. Ambil kertas kosong, dan mula drought-in timeline & peristiwa masa enkau dengan lembu susu.

Letak semua fikiran enkau dalam rational, bukan emosi. Fikir balik macam mana sikap & respon enkau dengan dia dulu, dan macam mana semua mende tu boleh lead enkau untuk buat silap. Semak balik adakah enkau control freak? emo memanjang? Needy? atau lembu susu memang perangai gampang?

Fikirkan benda tu seolah-olah enkau trace balik diri enkau dalam suasana enkau betul-betul jujur dengan diri sendiri. Kemudian, dengan mengambil faktor pengikisan lembu susu itu berperingkat-peringkat dan memakan masa, rangka perancangan macam mana nak atasi kelemahan enkau & plan tak buat silap yg sama lagi.

Ambil list tu dan check berulang-ulang. Selalunya sentiasa enkau akan jumpe dan perasan benda baru setiap hari, dan list tu akan ingatkan enkau supaya lebih peka, bijak, dan faham dalam relationship sesama manusia. List tu juga akan bantu enkau cipta matlamat baru dan guideline enkau untuk bertindak lepas ni.


4] Pilihlah Tuhan 

Kita memang tak kan faham bagaimana merenung wajah sendiri di cermin buleh buat kita lebih sayangkan diri kita, bagaimana tengok ikan berenang dalam akuarium boleh santaikan kita.

Macam tu juga kita memang tak kan faham macamana logically perkara ringkas seperti iktikaf dalam masjid dan termenung berzikir boleh tenangkan hati kita.

Oleh itu, pilihlah Tuhan melebihi semua. Ambil peluang ni untuk lebih dekat dengan Pen-Cipta. Kalau enkau belum biasa dengan al-mathurat, istiqamahkan al-mathurat setiap hari. Sentiasa pastikan jiwa enkau di beri makan secara berterusan, Insyallah pasti jiwa kita tenang.


Akhirnya, practically hargailah siape yg menghargai enkau, stay safe & jauhi ketagihan bermain football manager & dota. gudluck

BANG-BANG-BOM

Bang-bang-bom yg kite tengok dalam tv semestinya menghiburkan. Akupun suke tengok, malah aku puji pengacaranya yg menang duit Explorace pastu idea bijak untuk buat cerita tu.

Tapi bang-bang-bom dalam kehidupan sebenar sangat tak best. Kadang-kadang jijik dan memalukan. Aku pasti rata-rata kita pernah di bang-bang-bom rakan-rakan mahupun suasana tertentu.


Suasana satu.

Katakan sekarang enkau duduk asrama, atau mana-mana lokasi yg memaksa enkau menggunakan public toilet. Enkau berlari-lari riang ke tandas, sakit perut sangat.

Sampai di toilet, macam biase enkau akan pilih jamban favourate enkau. Selalunya jamban tengah atau hujung sekali. Enkau pun sangkut towel dan bertinggung manja.

Fikiran enkau merayau itu ini, dan enkau perasan dekat dinding toilet tu banyak taik idung. Empangan!. Ni mesti keje mamat mane ntah suke korek idung dalam tandas, pastu palit kat dinding. Pengotor.

Geli tengok, enkau pun cepat siap nak blah. Habis membasuh, enkau letakkan tangan enkau dekat dinding untuk bantu enkau bingkas bangun. Pastu kesat je tangan enkau taik idung tu dah melekat.

Empangan!


Suasana dua.

Jadi macam biase enkau pun nak pegi semayang maghrib dekat surau. Tapi hari tu enkau malas pakai boxer [terima jelah, zaman sekarang mane ade laki mude pakai spender, fenomena kot]

Tak sedap hati pulak rase tak pakai boxer, rase pelik. Malas punye pasal enkau pun bedal jelah. Bukan orang nampak pun, semut kat tanah je skodeng. Enkau pun lari-lari riang ke surau.

Semayang jemaah macam biase, malah rasa lebih selesa sebab tak pakai boxer, rasa lebih bebas berangin. Imam takbir enkau pun ruko' dengan khushuk ala-ala shooting cite Imam Muda.

Bila i'tidal tibe-tibe enkau rase empangan sebab kain pelekat enkau tersepit celah punggung. Pastu mamat belakang saf enkau ade yg perasan, gelak kih kih kih. Pastu panik, enkau kemut-kemut sikit nak kasi kain tesepit tu terlepas, terus mamat-mamat belakang saf ketawa besar.

"Alangkah baiknya kalau aku pakai boxer, empangan!"


Situasi tiga

Sesetengah lelaki menggunakan push bag atau beg sandang untuk letak barang-barang peribadi seperti hanpon, wallet, kotex, ok kotex takde. Tapi enkau tak suke, sebab, tak macho kot. Nampak macam along nak kutip hutang je.

So enkau pun jalan berlenggang-lenggang tanpa beg sandang dengan perasaan 'aku macho kot'. Tetibe sakit perut, enkau pun berlari-lari girang ke toilet.

Habih keje enkau, enkau pun tarik seluar yg enkau sangkut nak pakai. Sekali beg duit enkau ter-sisip dari poket, pusing-pusing dalam mangkuk tandas pastu masuk gol terus daaaa. Kalau lighter takpe lagi.

Takde pilihan, enkau pun selup tangannn.. arghh gelinye. Enkau push dalam lagi bila terbayang ic, kad visa ape sume...arghhh geli sial.. seluk dalam lagi eeeeeeeeeuuuuuu ok geli gile tak buleh tulis dah. uwek!

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK