PENGUMUMAN HARI BAHAGIA

-1568


jurnal murahan akan mengalami siaran gangguan buat sementara waktu. Sila tinggalkan komen / cadangan bernas anda

penulis akan pulang ke desa sementara untuk mencari ketenangan.

Selamat beramal di bulan ramadhan

SEKALI MELEPAS DA...III

-1426
Our night joy in Melaka

Ini adalah lanjutan dari sekali melepas daaa, jadi ambil masa tuan-tuan / puan-puan untuk memahami yg pertama dulu. Jurnal di bawah topik ini sesuai di amalkan lelaki & wanita. Tiada diskriminasi / manipulasi gender di sini. Jangan risau, telah di aplikasikan & berjaya di ladang.









Setelah aku semak silibus pengajaran & pembelajaran aku ni, ternyata ada tunggang tebalik sikit. Aku terpaksa skip sekejap bahagian Pembuka Kata kerana perlu diselang dengan tajuk yg lebih utama, supaya lebih senang di faham.


Here we go..




Sebelum kita mengenakan Pembuka Kata, kita perlu mengetahui beberapa faktor-faktor penting yg menentukan kejayaan atau kegampangan cubaan mengatal kita:


1] Pencelahan & Tak sempat
2] Terus buat
3] Vokal
4} Gaya


1.1] Pencelahan


Matlamat kita adalah untuk MENCELAH dengan jayanya. Kita kan sedang mencelah. Ini bermakna orang tu sedang ada urusan. Walaupun dia duduk termenung situ boring tengok jam, itu juga di kira urusan. Walaupun dia duduk dekat tempat open tunggu ntah sape-sape try approach dia, itu juga di kira urusan.


Dalam pencelahan jangan sopan-sopan sangat. Kena mencelah dengan TEGAS & TIBA-TIBA. Kalau kita mencelah dengan penuh kesopanan & lemah lembut, nampak sangat kita nak approach. Ingat pesan aku, JANGAN tunjukkan minat. Jadikan ia normal & seolah-olah TANPA dirancang.


Gunakan perkataan:


Hey : Ini gesaan yg tegas, tapi dengan tone suare yg betul. Hey buleh digunakan dengan kepada semua, kurang formal tapi berkesan.


Eh jap.. : Aku sarankan penggunaan 'eh jap..' kerana ia lebih sesuai & berkuasa.

Eh jap adalah kata lembut untuk 'berhenti!', yg mana sesuai untuk hentikan abang comel yg tengah jalan atau khusyuk buat sesuatu. Eh jap akan buat enkau nampak innocent, ikhlas, serious, dan yakin lebih dari 'Hey'.

Tapi, kalau buleh abaikan penggunaan ini:



'Excuse me' atau 'nak tanya sikit boleh' atau 'maafkan saya': Perlakuan sopan begini kurang kick-ass sebenarnya. Memanglah ia betul dari sudut tata-norma budaya, tapi bila kita lancarkan perkataan sebegitu, kita MEMINTA IZIN dia untuk respon.


Bila meminta, kebarangkalian untuk TAK bagi izin tu tinggi, jadi tak payahlah minta. Lagipun bila sopan, mamat/minah cun tu akan kesan MINAT kita dekat dia, hal itu sangatlah tak awesome.


1.2] Tak sempat


Bayangkan enkau mamat hensem. Enkau dah la nak tekucil, mengelabah ayam enkau cari toilet. Tiba-tiba ada minah mane pulak balun 'eh jap' dekat enkau. Mau je tekucil jugak dalam handbag minah ni.


Point aku adalah, semua orang ada urusan. Penting ke tak penting urusan dia, itu bagi kita - NOMBOR DUA. Kita penyerang sekarang, kena agresif, TAPI, bijak.


Bagi dia keselesaan awal sebelum enkau serang. Dengan itu, keluarkan ayat yg merujuk kepada enkau PUN TAK SEMPAT jugak nak borak dengan dia, enkau pun nak cepat, nak SEKEJAP sahaja.


Dengan itu dia akan FOKUS dekat ayat awal enkau & tak rasa terancam nak melayan enkau lama-lama, sebab enkau cakap enkau nak cepat. Kalau tak, dah la dia nak terberak, enkau pulak gaya nak borak LAMA dengan dia, mau handbag enkau jadi bekas dia _________ [isi tempat kosong]


contoh:
"eh sekejap, saya pun tak buleh lama ni tapi.."
"stop, kejap eh, cane ek kalau.."
"Nanti, sy cuma nak tanya..."

Lepas tu kasi la lawak bodoh enkau bagi dia seronok, bagi dia hanyut, bagi dia terlupa SEKEJAP matlamat asal dia. Yg penting PENERIMAAN AWAL dia dekat enkau tu dalam keadaan dia RELA, sebab enkau dah bagi tau dia enkau nak sekejap saja.


2] Terus Buat.


Wajib tanamkan sikap terus buat tanpa fikir-fikir dah. Kalau enkau lengah-lengah nak terus pergi 'Pembuka kata' dia LEBIH dari 5 saat, selalunya enkau TAK kan buat.


aku ulang, TAK kan buat.


Lebih dari 5 saat, segala kemungkinan negatif akan muncul dalam kepala enkau. Seram sejuk telur kecut semua datang. Mula fikir dua tiga kali, yg akhirnya, menjurus kepada "Sekali Melepas Daaa..."


3] Vokal


Yang lelaki sila Jalaluddin Hassan-kan suare enkau se-Jalaluddin Hasan mungkin. Tak susah, enkau kena banyak praktis aja.


Ok sekarang, amik tapak tangan enkau, tekapkan di bontot enkau. Keluarkan suare bass enkau. Ok mula sekarang aku nak dengar..


Dah buat?


Apa ke-biol-nya enkau, HAHHAHA dekat bontot nak buat ape bang. Ni, sini, letak dekat dada enkau. Bila enkau cakap dalam Bass, check dada enkau ada vibrate tak. Suara bass punca dari dalam dada bawah anak tekak. Kalau enkau buat dengan betul, dekat situ enkau rasa vibrate sikit dengan tapak tangan enkau.


Yg perempuan, aku tak tau nak buat cane. Aku selalu cuba perempuankan suare aku, tapi jadi macam bapok. Enkau eksperimen la sendirik. Cakap aje lah lemah lembut, laki mana pun selesa. Senang.


Sila bercakap dengan KUAT. Kuat bukan menempik, kuat tu jelas. Cakap kuat simbol enkau yakin, easy-going & FUN person. Kalau cara enkau betul pun tapi vokal enkau terkemut-kemut sape pun susah nak bagi perhatian dekat enkau.


Selalunya kita TAK perasan sebab kita nervous masa tu, jadi ingat, CAKAP KUAT.


4] Gaya


Datang dari arah sisi atau mana-mana arah BUKAN dari depan dia. Selalunya kita akan mula ber'sedia' kepada negatif bila ada orang yg tak dikenali datang terus dari depan.


Macam tu jugak bila borak, dada enkau menghadap ke lain, atau senget sikit. JANGAN direct terus dada ke dada. Ini penting supaya pandangan dia terhadap enkau sebagai orang asing lebih selesa. Jadi ingat:


Mata direct ke mata tapi dada menghala lain.


Berdiri santai, tegapkan dada enkau. Laki perempuan tak kira, tegapkan dada. Point-out dada enkau. Bukan enkau nak mengatal tayang dada leper enkau tu, tapi enkau perlu nampak kuat & confident, BUKAN si tua yg bongkok sabut.


Jaga JARAK enkau dengan dia. Berdiri di jarak sederhana, jangan ceroboh ruang privasi orang tu. Ini sangat penting aku tekan tekan tekan tekan tekankan. Sebab selalu kita ter-over confident. Aku dah kena dah, orang tu siap peluk handbag dia takut ingat aku nak peluk dia.


Pasal jarak nak rapat tu jangan risau. Bila dia dah seronok dengan enkau, tengah-tengah gelak tu dia TAK sedar dia dah melangkah selangkah dua makin dekat kepada enkau.

SENYUM lah. Kita mesti nampak FUN & EASY GOING. Jadi mesti senyum. Langkah kita yg agresif wajib di alas dengan senyum. Kalau tak senyum, kita nampak tawar & tak cukup praktis. Senyum dalam setiap borak kita, jangan stresskan dia dengan keadaan kita yg skrg tengah stress nak approach dia.



Last sekali, JANGAN TONGGEK-kan bontot. Bila dada tegap, selalu bontot ter-tonggek. Kalau enkau ter-toggek, orang lain dari belakang geram pulak nak sepak bontot enkau. Adoi nak tergelak aku. Tapi betul, tak caya enkau test kat cermin.

Kecuali kalau enkau memang tonggek, beta maafkan.





bersambung ke 'pembuka bicara' ...

SEKALI MELEPAS DA...II

-097
Lumut, perak.


Ini adalah lanjutan dari sekali melepas daaa, jadi ambil masa tuan-tuan / puan-puan untuk memahami yg pertama dulu. Jurnal di bawah topik ini sesuai di amalkan lelaki & wanita. Tiada diskriminasi / manipulasi gender di sini. Teknik telah di aplikasikan & terbukti berjaya di ladang.






1] Pe-Nyah Kejayaan


Selain daripada lantak-la-dapat-ke-tak mindset dalam Pe-Nyah Kejayaan, cabang utama lain adalah TIDAK MENUNJUKKAN MINAT.


Ya, JANGAN tunjukkan minat dan gaya desperate enkau dekat mamat/minah tu. Menunjukkan minat pada langkah pertama BUKAN idea yg baik. Jadi kita perlu tau apakah perilaku menunjukkan minat secara detail:


1] Arah & corak mata : Enkau selalu tak tengok perempuan yg asyik cerita kat member dia tentang cerite korea yg di baru tengok. Bukan main excited lagi cerita tu best la ape la. [aku benci cerita korea yg typical nak awek/mamat cun-cun belake, padehal typical orang korea muke macam gampang].


Mata excited kembang bulat & fokus 100% kepada pendengar. Study macam mana deme eye contact, JANGAN tiru gaya mata begitu ketika MULA-MULA approach.


2] Orientasi tubuh : Halakan tubuh enkau ke lain. Orang yg sedang excited tubuh menghala terus menghadap ke pendengar. Jadi enkau berbeza, hala ke lain, tanda kau kurang berminat & TAK memberi perhatian.


Macam tu jugak masa kita berjalan ke arah dia, datang dari arah lain atau sisi, bukan direct dari depan terus, dia rasa macam enkau nak ________ dia [isi tempat kosong].


3] Cara enkau respon : Respon berpada-pada. Jangan terhegeh-hegeh iya itu ini macam penjilat bontot bos enkau dalam office tu. Kadang-kadang enkau perlu TAK bersetuju malah mengejek, tapi dalam bentuk KELAKAR.




Kenape ini penting? sini aku cerita


Bayangkan enkau pelakon famous. Setiap masa ade je orang datang puji enkau itu ini. Tapi bayangkan situasi tu kalau enkau, seorang mamat/minah cun. Enkau mesti tau deme ni buat baik tak de bende lain, nak ngorat aku la tu. tau la aku hot.


Jahat sangat ke? Itulah realiti, hakikatnya semua mamat/minah cun menderita benda yg sama tu dari kecik sampai besar


Bila dia perasan minat enkau, dia akan mula bersikap defensive, malah bersedia untuk reject enkau pada bila-bila masa dia rasa perlu. Nampak tak? jadi yg utama di sini, jangan bagi apa-apa SIGNAL yg menunjukkan enkau minat. Sebaliknya, matlamat enkau adalah:


UNTUK MENJADI NEUTRAL






TAK MINAT TAPI MINAT


Tak minat dan jadi neutral saja tak cukup, kita kena buat sesuatu. Kenapa? Ok bayangkan:


Enkau pegi cafe. Lepak situ. Tiba-tiba ada minah/mamat kacak mane ntah ade situ.

Enkau pun wow!



Ok enkau pun mengelabah ayam. Punyela kontrol macho/ayu. Yg lelaki tibe-tibe tegap la pulak dade, lengan tekan-tekan kasi keluar urat. Yg pompuan pulak tiba-tiba bukan main melentik badan, sopan ayu je makan pun tak bukak mulut. Jalan catwalk tekedek-kedek bukan main hayun.


Sekarang aku nak tanya, berapa kali mamat/minah tu DATANG dekat enkau ataupun tertarik PHYSICALLY dekat enkau. Ade?


Kita tak ada pilihan sebaliknya kena buat SESUATU. Sebab manusia membina hubungan selalunya melalui perbualan verbal, bukannya meng-impress each other dengan tangan keluar urat atau bontot melentik. Jadi, konsep Tak Minat Tapi Minat di gunakan dalam bentuk:


Enkau cuba & BORAK dengan dia tapi TAK MENUNJUKKAN MINAT enkau terhadap dia.




Jadi enkau pun lancarkan "hai awak" atau "hai, buleh kawan?"


PANTANG aku ayat tu. JANGAN gunakan ayat di atas. Ini bukan main-main. JANGAN gunakan. Sebabnya:


"hai awak" : Panggilan 'awak' selalunya enkau gunakan kepada yg beza jantina. Bila enkau layan jantina dengan berbeza, mamat/minah tu akan kesan minat enkau dekat dia dengan automatik. Ingat pesan aku, JANGAN tunjuk minat enkau.


"hai, buleh kawan" : Ini lagi geli. Kalau aku awek/mamat cun, aku rase ni la ayat yg paling aku rimas, ayat yg dari kecik tak sudah-sudah aku dengar. Aku mungkin akan group-kan ayat ni dalam katagori sexual harassment. Tambah pulak dengan ayat gitu bunyinya JELAS enkau minat dekat dia.


Memang sesetengah awek/mamat cun dia lebih hormat ayat open/direct macam ni, tapi sebenarnya, ayat ni adalah key-word untuk deme EVALUATE/NILAI dulu kita baru dia buat keputusan nak ke tak. Ayat ni akan set dia untuk evaluate kita secara automatik, sebab enkau dah menunjukkan minat enkau.




Jadi ape nak buat? masa ni kita gunakan alat kita: Pembuka Bicara.


Bersambung...

SEKALI MELEPAS DA...


-2023
Karnival lompat tilam, melaka.

Semua orang nak pasangan hidup yg baik-baik, bijak-bijak, soleh / solehah & cantik / hensem kan. Enkau tak nak? tipulah. Fitrah manusia sentiasa inginkan yg terbaik. Yang terbaik untuk teman jage makan minum enkau sampai, sampai? sampai?

sampai enkau tua & mati.



Jadi benda ni kita cerewet sikit, sebab ia kesan jangka panjang. Kalau laki enkau pengotor, sampai tua la enkau hidup dengan orang pengotor. Untuk yg masih bujang, kita ada pilihan. Kita layak memilih orang terbaik untuk hidup kita & zuriat kita.


Percaya atau tak, orang terbaik, yg kena dengan CITA RASA KITA sentiasa lalu lalang depan kita. Dalam satu kumpulan, mesti ada sorang awek cun yg tudung labuh perangai baik gile, yg enkau tengok, "ah aku nak buat bini ah". Dalam sekumpulan, mesti ada mamat yg terbaik untuk enkau yg buat enkau fikir "ah, kalaula dia ni jadi laki aku.."


Malangnya, hanya kerana dia orang asing yg enkau tak kenal, enkau hanya memandang lalu berlalu pergi.

Sekali melepas Daaa...

Tapi pandai,,,enkaupun pujuk diri dengan alasan gemilang:



"takpelah, ramai lagi kot"
"hmm,, aku pun bukannya best sangat, tak layak pon"
"alah, facebook ade kot. letak ajelah gamba aku yg cantik-cantik, ahaks!"
Kalau kita nak lapik dengan EGO yg terhormat, "tak kan aku nak terhegeh-hegeh pulak".


Akhirnya kita hilang peluang untuk mencuba, & hapuskan impian hidup kita sendiri. Hanya kerana kita:


TAK MENCUBA UNTUK MENGENALI DIA.


Jadi jurnal kali ini untuk orang yang apabila terjumpa dengan "lelaki/perempuan impiannya", ia mengalami simptom di bawah:


1] Serta merta seram sejuk telor masuk dalam
2] Kontrol macho, maintain ayu, dan "tolongla nampak aku"
3] Tiba-tiba tengkuk jadi lembik bercakap dgn lelaki / perempuan. Padehal dengan member bukan main samseng.
4] Mengelabah ayam tak tentu pasal, tegagap-gagap garu belakang kepala berulang-ulang


THE MINDSET


Ini pertarungan dalaman normal yg semua orang ada, & kalau enkau berjaya dalam pertarungan emosi enkau sendiri, enkau paling cemerlang & berbeza dari semua orang. Mula yakinkan diri enkau bahawa enkau:


Berhak untuk berjuang mendapatkan yg terbaik dalam hidup.


Memangla muke enkau pecah, perut melebeh, tak pandai, gagap, jongang, bile enkau duduk enkau tark-tarik baju sebab lemak perut enkau dah kepit baju tu. Jadi? tu je alasan enkau untuk tak mencuba?


HENTIKAN TU!


Tu lah alasan yg kita guna dari dulu untuk TAK perjuangkan impian kita, sebaliknya duduk selesa dalam comfort zone. Jadi, ubah mindset & start buat sesuatu untuk impian peribadi.

Kalau lepas ni enkau fail, dah memang jodoh enkau macam tu, sekurang-kurangnya enkau da berjuang sehabis baik & enkau tak rasa malu dengan diri enkau di kemudian hari.



TAKUT KEHILANGAN


Bayangkan satu hari enkau dekat perpustakaan. Tengah cari buku tiba-tiba enkau perasan ada mamat/awek cun dekat sebelah enkau. Enkau pun tersentak "Haaa, ni lah orang aku cari".

Enkau amik langkah, pastu stop, patah balik, masuk tangan dalam poket garu peha kepala tunggu jap, pura-pura selak buku, "halamak, cane ni nak buat ape ni", peluh meleleh, start gatal sana sini,,,



Pastu tak lama die pun blah, enkau melopong.


Situasi ini juga SAMA bila orang suruh enkau bagi ucapan atas pentas. Kita selalu "tak nak lah, aku tak reti". Padehal cakap pandai dengan kawan-kawan bukan main kuat enkau kencing sampai pecah mozek. Semuanya kerana kita tak nak keluar dari ZON SELESA.


Tapi, sebab yg paling jelas adalah kita TAKUT KEHILANGAN. Kita takut kehilangan mamat/minah cun tu.

Sebab, bila kita ada ke-INGINAN YANG TINGGI terhadap mamat/minah tu, maka ketakutan untuk ke-HILANGAN mamat/minah tu pun TINGGI jugak.



Jadi, telor kita kecut masuk dalam TAK berani amik apa-apa risiko pun yg buleh menyebabkan kehilangan, walaupun pada masa tu apa-apa tindakan BELUM lagi diambil. Contoh, takut kehilangan bila die respon negatif, libas enkau dengan handbag die, "ape ni geli la!"


Sebab kita paham, kehilangan tu satu benda yg perit, yg mengakibatkan kekosongan yg susah balik kita nak control jauh dalam hati kita. Ini sebenarnya punca kepada semua simptom-simptom gampang di atas.


MENGATASI TAKUT KEHILANGAN


Umumnya ada 2 solusi kepada ke-gampangan ini.


1] Pe-Nyah Kejayaan


Ini adalah mindset & tindakan yg enkau tak berharap pun untuk berjaya dapat awek/mamat tu. Pe-Nyah Kejayaan adalah sangat penting supaya kita tak kecewa dan makan hati yg akibatnya, memusnahkan motivasi kita untuk berjaya.


Enkau kena kecualikan diri enkau dari kejayaan DAPAT tekel awek/mamat tu. Maknanya enkau TAK HARAP pun untuk berjaya.

Enkau kena set dalam kepala otak enkau lantak la, yg penting aku cuba. Yang mana akhirnya, enkau selalu berjaya, aku ulang, SELALU BERJAYA dengan cara ini jika enkau buat dengan betul.



2] Pembuka bicara


Ini merangkumi tone suare enkau, cara & apa nak bercakap, jarak selamat dan sebagainya. Pengetahuan dalam pembuka bicara akan jadi alasan yg baik untuk enkau terus cakap dengan orang asing sebab enkau dah TAHU apa nak cakap.


Kita akan tengok pembuka bicara apa yg buleh buat enkau nampak menyenangkan atau perogol bersiri. Kita akan belajar apa yg berkesan & apa yg tak, ape yg tak perlu dan sebagainya. Sebab enkau tak buleh main-main.


Kenape tak buleh main-main bang? Sebab awek cun / mamat kacak gile selalunya dari kecik telah di latih untuk menolak orang-orang yg tak henti-henti datang approach dia. Deme sudah terbiasa & mahir me-reject.

Jadi wajib untuk tahu cara yg betul dengan detail supaya enkau sukses



Kecuali kalau enkau tu muke dah macam rosyam nor atau Farid kamil, nak nak duit pulak berkepok, kereta gemok-gemok pulak, tu tak payah cakap la. Tapi aku kesian la tak adventure sangat hidup enkau jadi gitu




Bersambung...

BAHAYA DI KALANGAN KEPIAH PUTIH

Ambil masa tuan & puan untuk mendalami gerakan wahabi di Malaysia yg kian menular dalam terang.


Ambil masa tuan & puan untuk mengenal muka - muka yg berjuang atas agenda berbeza - beza di bawah kepiah putih yg sama.


Ini bukan politik atau konspirasi, ini tanggugjawab wajib kita untuk alert & tahu bahaya ancaman terhadap pegangan kita - ahli sunnah wal-jamaah yg kita ikuti.



http://www.scribd.com/doc/32603063/Jaringan-Wahabbi-Sdn-Bhd





kalau enkau wahabi, aku TAK DE mase nak bertekak dengan enkau. Aku ulang, kalau enkau wahabi, aku TAK DE mase nak bertekak dengan enkau

RENUNGAN

-347
Bajet insaf. hancus

1] Dulu heboh kisah seorang ustazah yg sedang baca quran di waktu subuh. Sedang khusyuk, tiba-tiba ayat quran yg dibacanya terbang diangkat naik ke langit.

Tak lama lepas tu dekat tempat aku berlaku ribut. Kesahnya ada seorang lelaki ni dia putus asa dalam hidup.

Dia naik gila & koyak quran campak dalam empangan. Kemudian ribut kuat & budak-budak nampak cebisan quran yg di koyak di tiup angin diangkat naik ke langit. Akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



2] Dulu heboh kisah seorang isteri di kedah yg bertukar jadi anjing. Sedang azan subuh berkemundang si isteri bentak "ha tu tu anjing dah menyalak".

Setelah suami balik dari surau, yg ada dalam kelambunya bukan manusia lagi, tapi anjing yg menyalak-nyalak. Akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



3] Dulu di tempatku ada seorang mamat rempit ni. Malangnya nasib dia tak baik & kemalangan. Kaki kiri hilang ke paras lutut. Tak lama lepas tu di satu zohor, aku ternampak seorang lelaki jalan melompat-lompat sebelah kaki, dari pintu masjid sampai ke saf paling depan.

Itu mamat yg kami pandang hina dulu. Sekarang dia lebih soleh & lebih gigih sembahyang lima waktu di masjid. Memandang dia dari jauh, akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



4] Dulu jaga ayahku di hospital. Ayahku sebelum operation gengam tanganku. "Sabaqla, kami anak-anak ada", perlahan aku lepas genggamnya.

Lepas operation ayahku disurung ke luar. Dia mamai kesan bius. Tangan melopong melambai-lambai, cari anak cari sahabat, tak sanggup tanggung perit keseorangan.

Bila manusia dalam kecelakaan yg paling dahsyat, kita cuma tak mahu menanggungnya keseorangan. Tangan ayah aku sambut, "its alright im here, you are not alone". Bergenang mata anak beranak. Akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



5] Dulu heboh bunyi dari dalam tanah dirakam. Bunyi dirakam oleh scientist dari pelbagai agama, dari merata tanah perkuburan seluruh dunia. Yang hairan bunyi yg berjaya dirakam semuanya sama belaka.

Jelas jerit pekik gempita segala ruang, seolah di seksa tanpa henti dengan azab yg dahsyat. Bersaut-sautan raungan suara menahan perit lelaki & wanita.

Aku dengar & jantung terhenti, inikah realiti? . Akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



6] Dulu duduk melutut cium tangan ibu. Cium tangan ayah di pagi syawal.

Inilah orang yg meng-ada-kan aku. Men-jadi-kan aku. Dua orang tua ni lah yg perit lelah tanggung malu dengan perangai anak-anak. Dua orang tua ni lah yg terus berjasa walau orang cerca "apa anak orang hang tu perangai macam ^(&*! ".

Muka ibu & ayah tebal menanggung malu dengan perangai anak, tangan dah kasar mencari rezki, poket & impian peribadi terkorban demi pelajaran anak-anak. Akupun terkesan dan berasa insaf sekejap.



Aku insaf sekejap, lupa & hanyut. Pastu insaf sekejap, lupa & hanyut. Pastu insaf sekejap, lupa & hanyut.



Resam manusia yg mudah lupa dengan segala peringatan, bukti & ancaman jelas di depan mata. Aku tak mahu jadikan lupa sebagai alasan untuk terus hanyut. Sebaliknya gunakan lupa sebagai sebab untuk kita terus berpesan-pesan kepada kebaikan.



[ Marilah kita mengambil beberapa minit ini untuk sedekahkan fatihah kepada saudara-saudara darah daging kita & kawan-kawan yg telah meninggal dunia. Entah macam mana la keadaan deme dalam kubur sekarang. Moga kita semua tergolong dalam orang yg beroleh rahmat dunia akhirat ]



KOSA-KATA JAHANAM

bulat
Adik aku tok bulat. Eksen je lebih. Abang borek adik rintik



Kalau direnung jari-jari aku ni memang pendek dengan tapak tangan lebar. "Buleh ke aku main gitar?" Tu ayat pertama terlintas 6 tahun dulu bila tengok adik & kawan-kawan aku main gitar.

Suke untuk aku panggil ayat tu sebagai "kosa-kata penjahanam" kerana berkuasa untuk mematikan hasrat aku untuk mencuba sesuatu yg baru.

Tapi aku amik keputusan untuk teroka bidang gitar ni. Ntah ape yg awesome sangat dekat gitar masa tu akupun tak tau. Aku bedal je asal aku berani mencuba. Dari strumming, picking, lick simple-simple, alternate picking & bla bla bla, aku pelan-pelan kayuh sampai la ke tahap murahan sekarang ni.

Yang penting, ingin aku berkongsi tauladan murahan dari pengalaman aku di sepanjang penglibatan dalam gitar ni. Tentang intipati yg aku dapat & paham. Yang mana ia telah berjaya membantu aku di dalam dugaan-dugaan di bidang lain juga.



Bukan berapa tahun, tapi berapa jam sehari

Masa aku baru nak up dulu aku train dekat 5 jam sehari. Macam orang gile. Kadang-kadang kelas pun tak pergi. Masa tu gitar pun takde, menempek gitar orang muke tak malu. Tapi alhamdulillah dengan 5 jam sehari tu banyak yg aku belajar dan mempercepatkan penguasaan aku.

Dibandingkan dengan orang lain yg belajar gitar lebih awal dari aku, sepatutnya mereka lebih hebat. Tapi masa yg diperuntukkan untuk latihan sangat sikit. Main satu lagu,"ah boring ah" terus stop latihan.

Jadi, benarlah bukan bertahun, tapi berapa lama enkau praktis sesuatu itu dalam sehari yg menentukan kejayaan enkau.



Wajib ada guru

Mula-mula dulu bukan semua orang ada masa nak ajar kita. Sibuk lah ape lah. Kalau ade pun garang tak tentu pasal. Lepas tu aku pun fedup. Aku belajar sendiri tengok tutorial internet ape semua. Lama kelamaan aku rasa macam best dah diri aku sebab tanpa guru aku dah power.

Satu hari aku perasan aku boleh main lagu steve vai tapi sound yg keluar tak macam steve vai. Dari situ baru aku paham sebenarnya aku banyak memandai-mandai dalam praktis. Permainan aku tak cukup jiwa. Walaupun buleh kagumkan orang dengan speed yg laju, aku tetap tak puas, sebab aku sendiri tau tahap aku memang suck sebenarnya.

Justeru wajib kita berguru dalam berilmu. Di buku memang segalanya ada, tapi tanpa pengawasan guru, tarian enkau tak sempurna. Akhirnya sesat dalam asyik sendiri.



Sesetengah perkara kita belajar melalui masa

Aku berusaha sungguh-sungguh praktis gitar dengan impian nak cepat pandai. Praktis berulang-ulang macam mana nak tuning tali dan set tone gitar. Tapi tak buleh-buleh dan aku pun naik heran. Ape yg tak kena? guru dah ajar, buku dah ikut, ape yg kurang?

Tahun berganti tahun lama-lama baru lah aku buleh tune gitar dengan ok la, tak power lagi pun. Tahun berganti tahun baru lah ada keupayaan mencari & meletakkan emosi aku pada tone gitar yg aku nak. Selaras dengan keupayaan penilaian telinga aku yg memerlukan masa yg lama untuk dibina.

Baru aku paham, bukan semua benda kita boleh dapat dengan cepat & latihan sempurna. Ada perkara yg tak dapat tidak, memakan masa untuk di fahami dan dikuasai. Sebelum sampai masa tu, wajib kita mempercayai diri sendiri & jangan cepat menghukum diri.



Belajar sesuatu yg bermakna kepada orang lain

Bila aku main gitar & hiburkan orang lain, aku rasa sangat lega walaupun main macam gampang. Sesetengah lagu tu memang aku tak buleh main sebab tone suare lain, aku bedal jugak walau jadi sengau suare pun.

Kadang-kadang tersilap note pastu tegelak-gelak sebab kantoi depan orang ramai, tengah nyanyi batuk sembul kahak, malu je.

Tapi aku perasan, sesuatu yg menarik adalah, ia bukan lagi tentang teknikal atau emotion dalam gitar tu, tapi tentang berkongsi kegembiraan, kepuasan untuk menghiburkan orang dan mengajar manusia lain. Itu sebenarnya lebih bermakna untuk makanan jiwa kita.



Mengenal diri sendiri

Bila dengar-dengar balik lagu yg aku buat, baru aku nampak macam mana diri aku ni rupanya. Dalam minat tentang sesuatu, ia membantu kita untuk mengenal diri kita sendiri. Minat enkau adalah cermin kepada diri enkau sendiri. Oleh itu, bukan semua minat tu sesuai dengan enkau.

Jangan hanya kerana semua orang nampak awesome main gitar, enkau pun nak main gitar. Cubalah segala hobi, dan temui yg paling cocok dengan jiwa enkau. Cari sesuatu minat yg membawa enkau jauh ke dalam perjalanan emosi enkau, bukannya kehebatan teknikal atau teknologi hobi enkau tu.

Contoh, kalau hobi tentang photography, ia bukan tentang gadget atau lense mahal-mahal, tapi sejauh mana komunikasi emosi enkau dengan gambar enkau tangkap.

Tapi aku tetap suruh enkau main gitar,sebab ia berkesan untuk tekel awek & cari kawan ramai. Hahaha



Jujurnya, akupun masih belajar gitar lagi. Kalau sesiapa yg jaguh di luar sana silalah kontek-kontek aku. Aku ingin paham lebih dalam dari enkau.







Ini ade buah tangan sikit untuk enkau. Kalau nk sedap tengok kat youtube di sini.
sebab gamba kecik sini, sory aku tak pandai buat vid sangat pun.


MENGESAN KEGAMPANGAN

-0674
kenduri di rumah edi beberapa tahun dulu. Bajet superstar tengah autograph

Terdapat banyak tanda-tanda penipuan / tak jujur bila enkau berkomunikasi. Contohnya, bahasa tubuh. Bagi aku, tiada bacaan yg paling tepat selain dari mata.



Mata tak kan pernah berbohong.


Jadi, amik peluang ini untuk belajar tentang mata. Aset ini sangat penting, supaya enkau tahu topik perbualan apa yg menarik untuk diteruskan, mencari kebenaran, menjadi lebih memahami & mengesan taik mata orang lain.


PENGHALANG


1] Masalah yg paling normal adalah enkau takut nak memandang mata orang lain. Itu NORMAL. Setiap orang ada auranya, bergantung kepada kecil / besar nilai seseorang tu kepada enkau.


Contoh, kalau enkau tengok mata mak / abah enkau, enkau rasa nak mintak duit je. Kalau gadis cantik renung enkau, enkau rasa dia sexsi, tapi kalau bapok yg renung enkau, enkau rasa macam nak suicide mase tu jugak.


Ubat untuk ini adalah enkau perlu meletakkan EGO enkau. Kenapa dengan budak kecik enkau tak takut tengok mata dia? sebab enkau tau enkau lebih besar dari dia.


Macam tu jugak cara enkau pandang bos enkau. Cari satu sebab yg kuat untuk bantu enkau 'membesarkan' diri enkau lebih dia. Contoh, kalau enkau lagi pandai main boling dari bos enkau, amik fakta tu untuk bina keyakinan enkau pandang mata dia.


2] Penghalang yg lain kebanyakannya dari persekitaran, seperti:


  • Tempat tu gelap, jadi enkau tak nampak anak mata dia.
  • Jarak enkau dengan dia. Borak dekat sikit bang oi/ kakak oi, jangan malu-malu. yakinlah dengan diri enkau.
  • Enkau rabun jauh. Ini aku tak buleh kata ape dah.


PENTAFSIRAN


1] Perhatikan sepenuhnya kemutan / kembangan pada SAIZ ANAK MATA.

Anak mata akan membesar sehingga 8x dari saiz asal bila seseorang tu excited / berkata benar. Kesan untuk apa sahaja yg positif ini jelas enkau nampak, seolah-olah mata hitamnya memenuhi mata, mengalahkan kawasan mata putih.



Kalau orang tu bosan / cubaan menipu / berselindung / pura-pura, anak mata akan statik atau mengecil. Selalunya agak susah untuk perhatikan anak mata masa ni sebab sudah mengecil.


Jadi, mudahnya di sini adalah, kalau anak mata tak membesar, maksudnya anak mata tu tengah mengecil. Jadi tak payah enkau nak tenung dalam-dalam macam tak pernah tengok orang.


2] Instinct & unseen connection.

Peringkat ini agak tinggi. Untuk freshi sila gunakan latihan anak mata kecil / membesar dulu. Peringkat dewa ni selalunya dimiliki secara semulajadi oleh pelukis-pelukis potrait.



Lazimnya pelukis / pemuzik sangat sensitif sehingga deme buleh tafsirkan orang ni happy ke tak dalam hidupnya, hanya dengan tengok gambarnya sahaja. Untuk dapat kebolehan ni enkau perlu bina kemahiran merasa enkau melalui penglibatan dalam muzik dan seni.


Unseen connection pula adalah enkau dengan seseorang tu memiliki hubungan batin. Contohnya, dengan awek enkau atau mak enkau. Ini agak sukar di jelaskan, tapi yg pasti, masing-masing rasa. Jadi, yakinlah dengan rasa itu.


KESALAHAN


1] Terkeliru dengan MIMIK muka : enkau tertangkap dengan tipu daya jantannya bila mukanya nampak serius & yakin je. Jangan percaya, jantan semuanya penipu. Henci henci henci !


2] Gagal menggunakan BAHASA TUBUH yg lain untuk bantu bacaan mata enkau. Contoh, menunjukkan tapak tangan sepenuhnya sewaktu bercakap adalah tanda dia jujur. Jadi tapak tangan buleh digunakan sebagai pengesahan kepada bacaan anak matanya yg besar [berkata benar].


LATIHAN


1] Cuba enkau cari seorang kawan dan buat lawak bodoh atau cerita tentang cerita korea yg enkau bajet best dekat dia. Bila dia boring, tengok reaksi anak mata dia.


2] Tengok movie atau berita. Pembaca berita / politician / Pelakon sebenarnya telah dilatih untuk menipu dengan cemerlang.


Jadi, latih diri enkau untuk tidak tertipu dengan body languagenya [senyuman, muke yakin, gaya tangan], sebaliknya, bergantung sepenuhnya kepada perubahan anak matanya.


3] Ni yg paling aku suke. Amik adik enkau dan tanya soalan-soalan yg buleh menyebabkan dia kena rotan. Contoh, kalau aku, aku selalu panggil adik aku:


lupi ! jalilah ! sini..
kenapa long?
kome dah buat kerja sekolah belum?
Sudah, kami sangat tekun mengulangkaji pelajaran [anak mata mengecil]
PIIAAAP !!!


haha puas. Aku mengaku kadang-kadang aku agak ketagih rotan adik aku.




Selamat mencuba.




BUDAK BUDAK


-5712


-5713

-5714
Sepupuku fazli & naim. Bebas & riang dari segala desakan hidup





Jurnal kali ini adalah lanjutan kerinduan aku masa zaman kanak-kanak. Aku mahu jadi kanak-kanak semula yg bebas, lapang dari segala masalah, hanya tahu meneroka dan tidak terikat dengan desakan wang.


Zaman kanak-kanak aku belajar macam mana nak bergaul dengan orang, jadi hero dalam kumpulan, explore kreativiti, semangat berpasukan, belajar benda baru yg menarik, merokok, menjadi samseng kecil dan jenayah ringan lain.


Weekend aku memang sangat sibuk. Dari pagi sampai petang, kami merayau menceroboh sawah orang demi sesuap nasi. Aku suka mancing belut dan ikan haruan. Sambil tu mengagau ikan dalam lumpur.


Kami bergerak dalam kumpulan dengan konco-konco aku, bawa pancing dan guni untuk simpan ikan. Tengah hari panas kami rehat dekat kubur, sebab situ adalah sumber pokok buah-buahan yg sedap. Tugas aku selalu, panjat pokok kelapa. Member aku kat bawah pulak tolong bagi arahan buah mana yg elok untuk diambil.

Jadi asasnya lunch kami adalah buah kelapa lazat, sebab buah kelapa di situ menggunakan orang kubur sebagai baja. Walaubagaimanapun aku pejam sebelah mata & makan jugak sebab sedap.


Sambil-sambil duduk atas pucuk pokok kelapa tu, sempat aku skodeng bilik air orang. awesome.


Kalau orang tu aku benci, aku pergi kat sawah padi dia dan aku rosakkan padi dia. Contohnya, pak lang sabri pernah lempang aku sebab pijak padi dia. Padahal orang lain yg buat. Mulai saat tu kalau ada masa aku selalu kencing kat sawah dia dan pijak-pijak benih padi dia yg baru nak naik.


hahaha puas hati aku


Kemuncak weekend aku diraikan dengan mandi manda di tali air. Selalu kami main menyelam dalam-dalam & lawan berenang. Yang paling aku tak buleh lupe adalah menyelam dalam terowong yg sempit. Bagi aku itu adalah courage test, tapi sangat membahayakan nyawa.


Terowong tu agak panjang, gelap dan zero oxygen, padat 100% dengan air. Kami perlu menyelam dan tahan nafas, timbul semula di sebelah sana. Sangat tertekan sebab claustrophobic dan gelap, masa ni panic attack memang maximum.


Alhamdulillah kami selalu berjaya dengan selamat. Aku buleh cakap "hang ingat aku tadak teloq ka?" dekat kawan aku.


untitled


Dulu aku ade kerete dash-yankuro. awesom gile. Kerete kesayangan aku dashing-doll & horizon. Tiap kali abis main aku cabut bateri & jemur tengah panas bersusun atas bumbung. Konon nak cas balik bateri tu.

Kalau desperate, aku dengan adik aku gigit-gigit bateri, seolah-olah men-compress-kan saki baki power bateri yg ada. Atas desakan kreativiti, enjin kerete dash-yankuro aku bukak dan lilit dengan dawai dari enjin kereta lain, konon nak melajukan lagi. Memang berjaya jadi lajupun.



Desakan kreativiti aku termasuk jugak me-spray body kerete aku kewarna lain, yg akhirnya berwarna warni macam kereta keling.


Semua kanak-kanak ada markas jenayah masing-masing. Markas aku, pokok pelam. Di situ kami panjat tinggi-tinggi dan belajar isap rokok. Haha. Rokok daun pisang kering. Sambil-sambil tu kami main lawan kala jengking yg kami cari di celah pelepah kelapa.


Selalunya ia berakhir dengan pergaduhan ringan sampai terkoyak baju.


Aku tak pasti ramai yg tau permainan ni. Agak bahaya. Kami panggil main naga. Amik lilin, bakar lilin atas sudu dan didihkan. Pastu, tengah mendidih, taruk air. Nanti api menyambar sangat tinggi.


Selalu rambut aku hangus sebab tak sempat mengelak. Kesan buruk lain adalah orang lain selalu menuduh kami kanak-kanak penagih dadah. Aku sangat kesal dituduh begitu, sebab kami hanyalah scientist muda yg hanya mahu ber-eksperimen.


Sesuatu yg pasti sekarang aku dah tak boleh panjat pokok kelapa, mungkin badan dah berat. Sedikit terkilan di situ.







SWEETALKER [EDISI II]

-5700
Sepupuku fazli. Aku sayang dia sebab dia mengingatkan zaman
kanak-kanak aku yg liar & bebas




Aku rasa nak meng-highlight bende ni lebih dalam supaya senang enkau aplikasikan dalam real-life. Jurnal kali ini adalah lanjutan dari sweetalker edisi yg pertama.

Jadi, mari mulakan.



Adalah menjadi perkara normal untuk semua orang bersikap dingin bila di tanya persoalan yg melibatkan privasi. Sebab, enkau belum lagi close dengan dia.

Level enkau baru SELESA [selepas enjoy dengan lawak-lawak gampang enkau], bukan close. Enkau hanyalah mamat mane ntah tibe-tibe nak menyendel.



Semua orang pun akan mula-mula "pehal dia ni tiba-tiba nak masuk hidup aku?". Itu NORMAL, jangan makan hati. Jadi, matlamat enkau adalah untuk menukar ayat tu kepada "awak, terima kasih datang dalam hidup saya"


Untuk mengatasi sikap dingin mangsa enkau ni, enkau mula-mula kena banyak cakap, lead your spectator. Tapi di akhir, enkau hanya perlu mendengar & faham, macam aku cerita sebelum ni.


LEAD YOUR SPECTATOR


Katakan enkau SUDAH pun buat dia selesa dengan enkau, enkau pun nak initiate sweetalking enkau. Jadi enkau pun mula bertanya soalan yg melibatkan 3 topik asas [rujuk edisi 1]. Adalah menjadi NORMAL untuk dia reply pendek macam nak taknak a.k.a gampang, seperti:

"ye kot, entahla, mugkin, tak sure, eh aku tumbuk enkau kang, mama juwie gile enkau"



Jadi, enkau perlu kenalpasti respon gampang tu tergolong dalam YA atau TAK atau MUNGKIN. Contoh, ye kot = YA, rasenye = YA, etc. Selepas tu, hala ulasan enkau mengikut TURUTAN ini:


  • Cuba untuk membuat mangsa enkau bersetuju atau YA.
  • Cube untuk tukarkan TAK kepada MUNGKIN
  • Cube untuk tukarkan MUNGKIN kepada YA


JANGAN terus lompat dari TAK enkau terus pangkah dengan YA menggunakan perkataan memangkah yg direct, seperti TAPI. Suma orang pun akan bersikap defensive. Jadi, hala dengan MUNGKIN kemudian menjurus ke YA.


Ketiga-tiga matlamat penukaran di atas perlu dibantu dengan beberapa kata kunci untuk membantu menghala pandangan mangsa enkau jauh lebih sesat. Gunakan KOMBINASI kata kunci yg membuatkan mangsa enkau berfikir 2 kali, contoh:


1] Enkau tau tak sebenarnya...
2] Boleh...
3] Selalunya...
4] Kadang-kadang...
5] Lebih kepada...
6] Sedarkah / tahukan / enkau...

Ok sekarang, aku bagi contoh dalam real-life yg dah berjaya diaplikasikan. Kaji macam mana nak twist kepala otak mangsa enkau dan tengok apa perkataan yg diguna. Sambil tu perhatikan respon awal yg dingin & macam mana nak gunakan 3 topik tu untuk excited kan dia:




[tengah-tengah gelak & selesa dengan enkau]



" aku rasa laen macam la tengok mata enkau. ade yg tak kena ke dalam relationship enkau?" [masuk 3 topik utama - relationship]

" ye ke? aku tak taula. ade ke?" [kenalpasti ya/tidak/mungkin. ini adalah YA]



" Iye, dan itu bukan maksud aku nak nakutkan enkau ke amende. Aku cume fikir enkau ada perasan/ tahu apa-apa yg tak kena dekat salah satu relationship enkau dengan sapa-sapa pun"
[untuk YA, support dengan YA dan bina lagi dengan DAN. Pastu gunakan kata kunci]

"hmm aku rasa ada la kot.." [ini adalah YA]



" Ha, dan aku rasa, ini mesti ada kaitan dengan kesihatan dalaman enkau" [support ya dengan YA & DAN, masuk pulak topik kesihatan]

" hmm aku tak paham la ape enkau cakap" [respon TAK]



" mungkin enkau tau yang kesihatan dalaman macam ketenangan fikiran tu akan effect orang lain jugak dalam semua pun" [respon TAK lapik dengan MUNGKIN]

" ha, betul tu"



" ha, dan ini bekait tentang sedalam mana penerimaan enkau terhadap diri enkau sendiri. Tahukan enkau kalau enkau selesa dengan diri enkau, enkau selesa dengan semua orang?" [respon YA, reply dengan YA dan bina lagi dengan DAN]

" ya aku tau, tu masalah aku dari dulu lagi"



" ya, dan enkau ada kuasa untuk ubah semua tu!" [cerobohi diri dia lebih dalam lagi]

" Iye? macam mana?" [excitement / penerimaan awal]



kemudian enkau lompat pulak ke topik harta & repeat ke-tiga topik tu selama & sedalam mugkin.


Bila dia SUDAH mula tak bersikap dingin, biarkan dia bercakap. Masa ini kerja enkau relax, dengar & respon sahaja. Lepas tu enkau dan dia dah pasti rapat, sebab dia dah kongsi personal / privacy value dia dekat enkau. Lepas tu dia dah tak kesah nak belanje enkau makan atau naikkan pangkat enkau atau jadi awek enkau.


Begitulah cara-caranya macam mana nak close dengan orang yg enkau nak dalam masa yg singkat. Harap aku membantu

SWEETALKER

Enkau selalu tak terserempak dengan kawan-kawan. Enkau pun borak merapu ape sume tapi tiba-tiba enkau klue hilang isi nak cakap ape...


Enkau pun support dengan gelak kesian TAPI bersiap-sedia nak blah walaupun enkau nak luang masa dengan dia lagi sebenarnya. Tapi disebabkan masing-masing da klue suasana jadi tak berapa selesa dan masing-masing macam "ok2 aku gerak dulu la eh"


Ataupun, enkau perasan yg membe baik enkau tiba-tiba close dengan orang lain. sedangkan enkau dah kawan lama sangat kawan dengan kawan enkau tu. Enkau heran macam mana mamat sembap tu buleh close dengan cepat.


Ataupun, enkau berkawan cam biase dengan si A ni gitu-gitu je, sebab sekelas. Tapi bila satu hari tu enkau borak lama dengan dia, enkau baru perasan wow dia ni best. Enkau pun rapat dengan dia.


Itulah kuasa sweetalker.


Sweetalker bukanlah enkau berjanji kepada gadis-gadis itu ini, atau enkau memuji menjilat bontot bos enkau, atau meyakinkan pakcik makcik di kampung untuk beli saham, sebaliknya:


Sweetalker adalah skill men-gebang yg membuatkan semua orang pun SUKE & PERCAYA dekat enkau. Kejayaan enkau diukur melalui setakat mana level of privacy/ defensive seseorang tu dibuka untuk enkau.


Semakin orang tu open dekat enkau, enkau makin nampak best dan memahami. Akhirnya, enkau jadi penting kepada SEMUA orang [family, kawan, bf/gf, bos, stranger etc] . Tak kisah lah enkau baru atau dah lama kenal.


Matlamat kita adalah untuk jadi ISTIMEWA & UNIK melalui perbualan yg BERMAKNA.




MENJADI AWESOME DENGAN LANGKAH SWEETALKER


Untuk apa semua ini. Ini faedahnya:


  • Bahan nak borak disaat enkau hampir nampak looser sebab speechless.
  • Mempengaruhi orang lain untuk PERCAYA dengan janji jantan enkau
  • MeYAKINkan orang untuk lebih percaya apa yg enkau gebang
  • Menyelongkar RAHSIA orang
  • Membuat QUALITY TALK yg sangat penting dalam relationship.


    Enkau buleh saja jadi kebanyakan orang yg kita mundar mandir tegur sapa gitu-gitu aje, tapi ada SESETENGAH orang yg enkau nak rapat untuk kepentingan bersama. Contoh, masa enkau masuk tempat kerja baru lalu enkau mesti nak kenal orang atasan. Masa ni sweetalker penting.


    Jalankan sweetalker enkau ni bila enkau sudah membina keselesaan dengan pendengar enkau. Jangan baru mula-mula tak sampai 1/2 jam enkau da balun. Pasti enkau nampak penyebok tepi kain orang.


    -077
    Masa buat sukarelawan zoo negara. Lute sedang meng-impress gadis-gadis
    dengan menakutkan beruk itu.




    Langkah Pertama:

    Untuk stranger atau orang yg enkau baru kenal, enkau perlu selesakan dia dengan enkau melalui lawak-lawak gampang enkau. Contohnye bos enkau, atau supervisor enkau yg enkau nak twist die dari dalam. Sekurang-kurangnya borak kosong tapi kelakar selama 15 minit.



    Untuk kengkawan yg enkau sudah close, atau awek yg enkau attack tapi tak respon sangat tu, tak payah cite banyak balun terus. Untuk bapok-bapok tak payah.


    Langkah Kedua:

    Dalam perbualan, fokus dekat macam mana nak kawal hala tuju perbualan yg bermakna, seperti:



    1] merungkai konflik DALAMAN mangsa enkau. Contoh, bantu dia untuk kenalpasti apa kejadah sebenarnya yg kusut dalam kepala.

    2] memperkenalkan sesuatu yg BARU dan menarik. Contoh, tunjuk kan dia rupa-rupanya dia ada bakat dalam bidang lain.

    3] menunjukkan ada permasalah atau sesuatu yg sebelum ini yg dia TAK nampak. Contoh, tunjukkan sebenarnya banyak bende atau peluang depan mata yg dia dah terlepas.



    Langkah Ketiga:

    Topik perbualan dalam sweetalker bukan lagi tentang kutuk awek gemok, cerita malam semalam atau dressing tak match. Tetapi, sesuatu yg berat yg menjurus kepada terus terang & saling percaya. Asasnya, topik ada 3 yg paling menyeluruh:



    1] Harta : Merangkumi kekayaan dalaman & luaran. Contoh untuk kekayaan dalaman, sikap gigih yg membuatkan dia kaya, atau bakat dia dalam lukisan yg buleh buat duit.

    2] Kesehatan : Ini merangkumi kesehatan tubuh luaran dan dalaman, seperti: minda, psikologi, dan emosi.

    3] Perhubungan sesama manusia : Ini termasuk diri sendiri, keluarga, lovers, tempat kerja, kebahagiaan etc.



    Semasa sweetalking, enkau cume perlu ingat 3 perkara ini. Kemudian enkau perlu kaitkan ketiga-tiga item tu untuk selongkar lebih jauh. Contoh:


    Kalau cakap pasal kesehatan, ini mungkin dari gaya hidup yg tak sehat atau tertekan. Ini mesti disebabkan masalah kewangan [harta]. Bila kesehatan bermasalah, adakah dia dijaga atau ditinggalkan? [perhubungan manusia].


    Langkah ke-empat:

    Enkau hanya perlu men-DENGAR dan me-RESPOND. Itu sahaja. Merespond bukan memberi jawapan atau cadangan, tapi tunjuk yg enkau paham masalah/ situasi dia & reflect perasaan dia balik. Contoh:



    "Enkau tau aku memang tak suke kalau bla bla bla..."
    "Maknenye enkau tak selesa bila dia kata bla bla bla.. [tunjuk kefahaman enkau]"

    BUKAN "Enkau patut pegi kat dia bla bla bla...[beri cadangan TANPA dipinta]"



    Enkau hanya perlu memberi pandangan bila diminta beri pandangan. Itu sahaja. Tak banyak keje, dengar & faham. Lepas tu dia akan IKUT rentak enkau, sebab dia dah percaya dan selesa.



    MAHU ENKAU TAHU

    My photo
    Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

    Email enkau untuk updated-post

    SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK