DEWASA KINI PEMBANGUNAN SENI SEMAKIN TUNTAS

*Sungguh berie tajuk kali ini


Kalau kita tuliskan perkataan “lukisan”, “tarian”, “nyanyian”, “fotografi” dan “silat” dalam satu bulatan, rasanya tak salah untuk selesaikannya dengan  perkataan “Seni” di sepanjang perimeter bulatan tu. 

Enkau tahu, dalam banyak hal kita semua disatukan dengan seni. Oleh kerana seni ini muncul dah lama dari zaman dulu, ia berevolusi menjadi “tradisi budaya”. Budaya orang melayu dalam seni silat, cinta orang cina dengan warna merah, tarian, ukiran, dan music kebudayaan, semuanya tumbuh dari seni.

Dari situlah timbulnya penyatuan, kerana seni adalah manifestasi kecantikan bentuk, bunyi & rasa dari sejumlah orang. Sejumlah anak india nampak sangat bersatu dalam perarakan hari wesak mereka, macam tu juga sejumlah bebudak shuffle, nampak sangat bersatu dengan bengap sekali terkinja-kinja di khalayak ramai. 

Zaman sekarang ini kalau enkau tak layan seni K-pop enkau tak boleh bersatu dengan geng gadis-gadis bajet comel. Korea memang terbukti dengan drama berkualiti & lagu sedap-sedap, tapi kita tak boleh KURANG berbangga dengan budaya sendiri hanya untuk nampak comel & mainstream. 

Sudah tentu Korea superstar ni comel cantik, tapi kebenarannya adalah deme semua ni tak sunat. Cantik comel macamanapun tapi kalau diakhir penjelajahan yg enkau jumpe adalah ___________ yg selekeh, tak guna jugak. Dan deme ni makan babi, kebenaran tu saja sepatutnya standard orang melayu dah tak boleh handle punye. 

Kebenaran yg lain adalah, kalau bukan kerana teknologi pembuatan kertas & kemajuan pelayaran kapal, orang melayu mungkin masih lagi ber-keris & berkenderaan kuda pada 2012. Maksudnya, seni tak banyak merubah nasib & kemajuan manusia berbanding kekuatan agama, falsafah, sains, politik dan penjelajahan.

Kalaulah Muhammad s.a.w tiada, 2012 hati kita semua masih kosong. Kalaulah Isaac Newton & Ibnu Sina tiada, 2012 kita semua masih menggunakan manusia sebagai utusan & tiada pil ubat. Kalau teknologi TV & internet tiada, 2012 kita semua berkumpul tengok wayang kulit & kelip-kelip tiap malam. 

Jadi, kurangkanlah tumpuan kita terhadap seni. Kalau kita nak memberi perubahan untuk kemajuan sejagat, buka minat & fikiran lebih kepada agama, falsafah & sains. Lebihkan otak dengan nombor, logic, pemikiran & teknologi daripada nyanyian, hiburan, dan bulletin utama. Seni memang mempesona, tapi kita tak kemana.

.
Comments
8 Comments

8 ULASAN ANDA:

Waqheh said...

sempoi..gua sokong lu beb...

karatz said...

perst time gua dengar idea mcm ni.power.kurangkan seni tv3 dan hapuskan k-pop ke akar umbi.

hidup hardcore
hidup grunge
hidup indie
hidup rock
hidup metal
hidup hindustan
hidup dangdut
hidup nasyid

Jurnal Murahan said...

Waqheh & karatz :

tenkiu. ini bukan post anti k-pop , tapi post bosan dengan hiburan melampau-lampau sana sini

hidup dangdut! ahahhaha

zalizalu said...

palek layan snsd.. aku tak

a.samad jaafar said...

3 komen aku..

tajuk power ! ilmiah gila..pengisiannya juga ilmiah

mungkin kita jiwa sama ..jiwa seni..tanpa seni kehidupan kaku

artis korea..hari tu aku jumpa yang sunat..comey jgk aku tengok kihkihkih

zalizalu said...

tetiba aku rasa macam seni tu penitng jugak. dalam hidup...

seni khat
seni lukis-michaelangelo, picasso
seni nyanyi

aku perasan seni menghidupkan tamadun..
takde seni takde tamadun, takde culture

Azwraith Tinto said...

Bagi aku Seni dengan Hiburan adalah dua perkara yang berbeza...

Wujud bersama tetapi berbeza, yang menjadi maslah sekarang adalah hiburan, bukannya seni

Jurnal Murahan said...

Azwarith & zalizalu : terima kasih kerana menerangi lagi kefahaman aku

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK