MUDA SIA

Aku rasa-rasa la dalam facebook enkau kurang-kurang mesti ada sekurang-kurangnya 10 peratus friendlist bebudak sekolah. Deme boleh jadi sepupu-sepupu atau sedare enkau.

Bila tengok status-status deme ni kadang-kadang menyampah pun ada. Post tak henti-henti, komen dan like pulak tak sampai 5 minit dah berpuluh-puluh.

Apekejadahnya bebudak ni buat dalam hidup deme, takde rase nak menikmati dunia ke ?



Aku ingat-ingat balik bebudak dulu sebelum gelombang komputer & internet ni datang, kehidupan lebih seronok & memuaskan. Ya memang masa tu nampak kolot & tradisional, tapi itu lebih bermakna & berguna di masa depan.

Masa tu kita ada ramai kawan, kenal semua orang. Cuba semua benda, baik mahupun buruk. Bakar & spray cat basikal setiap 2 minggu, tuai kelapa muda 2x sebulan. Walaupun jarang siang di rumah kerana liar merayau tapi mesra ketawa dengan keluarga di malam.



Masa tu enkau ingat tak, masa rumah tak de api. Yg menyala hanya lilin-lilin di dapur, bilik air, & ruang tamu. Kita semua berkumpul keliling lilin. Orang dewasa dengan dewasa, kanak-kanak bersama main api & bayang-bayang.

Kita berborak empat mata, fokus sesama kita, beramai dalam malap lilin. Masa tu terjalin hubungan sebenar, bila manusia betul-betul berinteraksi, sama berkongsi tawa & emosi. Sesuatu yg dari komputer, internet & kemodenan tak dapat berikan.



Aku sangat rindu suasana takde api masa tu. Dalam dunia siber sekarang yg sangat connected, kite tak pernah merasa sesunyi ni.



Aku bet bebudak sekarang ni jerut tali pancing pun tak berapa cekap. Panjat pokok, berenang nyelam, repair basikal pun tak berapa cekap. Yg ramai aku nampak bebudak sekolah rendah boyot sibuk main i-pad, di mane-mane.

Izinkan badan calar berparut, pergi jelajah segala ceruk kawasan rumah enkau, biar badan jadi hitam dipanah matahari, cuba rasa macam mana bertumbuk kalah main guli, buat sendiri layang-layang jangan beli.

Semua tu baru real life experience.



Kalau enkau bebudak baru-nak-up yg terasa dengan tulisan kali ni, inilah masa untuk berubah. Belajar-belajarlah pegang lastik. Jangan biarkan sumber keseronokan enkau banyak bergantung kepada komputer.

Pergilah keluar & pulanglah dengan badan parut bercalar. Supaya bila enkau jadi ayah nanti, enkau ada bukti dekat anak-anak yg masa muda enkau dulu sangat bermakna.


.
Comments
13 Comments

13 ULASAN ANDA:

eleanor said...

ya betol! main hujan, berguling-guling dalam lopak air depan rumah, tebas hutan belakang rumah, terkejutkan babi hutan.Suma tu masa lampau yang takkan berulang.priceless!

a.samad jaafar said...

serius aku sebak baca catatan JM kali ni..aku cukup sensitif pada kenangan..sebab itu aku selalu menulis tentangnya..

JM..
aku rasa tulisan aku semakin hilang nyawa..aku masih telan pil penenang atas nasihat doktor..kononnya aku stress..entahla JM..mungkin betul..kesannya aku jadi pelupa sedikit..menulis sekaadar utk menyantuni kwn2 spt JM..t kasih atas sokongan kwn2..errr..ngadu la plk..hahaha..

aenmatderis said...

budak boyot memang pakai i-pad.
dia anak org kaya kot...
hg mana taw...
haha..

dilimpahi kemewahan yang terlampau-lampau buat manusia kurang menghargai...
aku bersyukur family tak berada sgt, at least nak dpt sesuatu kene tahu usaha...:)

Jurnal Murahan said...

eleanor : babi hutan ? erk hakupun takot ahahah

yeop mat : manenye hilang nyawa, ok je aku bace, ade soul gitu. soul menghiburkan

klu ambil pil memang ade effect la, salah satunye lemah ingatan.


aen matderis : terima kasih aen sudi2 singgah sini, haku akhir2 ni, tau2 jelah [tengah fikir excuse] kahkahkahkah

Aisyah said...

xde geng dahla nak men kat lua tuh. dgn kes2 culik hape sume, ak pun takut nk bg adik ak men lua.. tp btul ko ckp.. adik ak bru darjah 3 suruh aku buat facebook utk dia.. huh time2 ak da malas fb, die tade keje nk bajet femes.

hoho lame ak tak komen. hye yop :)

zalizalu said...

mandi sungai adalah perkara paling mengembirakan.... hahaha...

cik penyu said...

hai...saye reader br..xingt cmner jumpe blog ni.tp memang terbaek!!


cuma nak tanya..

i m in the midle of situation.so how?

Jurnal Murahan said...

ecah : kahkah say hi at the end of comment eh, soooo against the procedure

zali zalu : ah kau sekarang dah gile mancing manenye nak mandi sungai dah kahkahkah

cik penyu : selamat datang ke JM. disini tiada apa2 hanya yg budus2 belaka haha

nak tanye ape tu email je ok

timetraveller said...

yep betul.. itu boleh di kata era zaman 90-an... siap ada musin untuk bermain.. bila musim gasing satu malaysia main gasing... bila musin main layang2 semua main layang2.. dulu main meriam buluh okey tak putus jari sekarang sebab tak ada ilmu mian merian buluh sampai putus tangan hahahaa...
budak sekarang suh wat apa byk tak reti ... era kanak2 before 90-an is the best... !!!

Jurnal Murahan said...

semangat nampak time traveller ahahah
tq2 datang sini, walaupun dah lame aku tak hapdate blog ni ahaha

fadzli mohamed said...

Encik jm mmg mantop!! Saye suke..lets live life

fadzli mohamed said...

Encik jm mmg mantop!! Saye suke..lets live life

Nub Mohdtahir said...

aku dulu main kawen2 bini lebih 4. kadang-kadang 8.

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK