UNTUK ADIK-ADIK FIRST YEAR, FIRST SEM

Di sini aku ajarkan trick-trick untuk survive sebagai mahasiswa/siswi. Adik-adik sekalian, jurnal ini untuk anda.


Cari sorang super-senior

Super-senior aka 'mamat yg tak grad-grad tu' akan bimbing pucuk-pucuk muda macam enkau untuk survive. Sebab dia orang lama di situ, jadi dari sekecil-kecil perkara sampai segedabak mana sume dia mahir.

Dia akan ajar enkau tentang study, bimbing enkau jadi wakil pelajar, menghormati guru, berzanji, bertayammum...ok aku tipu.

Dia akan ajar enkau bustop mana paling best usha awek balik kelas, macamana nak sorok toyol masuk exam, bagitahu perangai buruk baik lecturer, course mane paling banyak sotong-sotong, & lubang mana nak fly.

Sebab yg baik-baik sume dah grad, so tingal yg ni jelah. Dalam sesikat pisang bukan semua menjadi, standard la. Tapi dia akan guide masa muda enkau dengan penuh kenangan riang & gila-gila.

Tapi ingat, play safe.


Jilat bontot orang kantin

Matlamat kita adalah untuk memastikan bekalan makanan tidak putus. Kerana nanti akan sampainya masa ptptn enkau habis & enkau malu gile nak pau duit member.

Bila enkau da baik dengan orang kantin, at least bila enkau dah pokai, kurang-kurang enkau boleh berhutang, atau buat part-time job dengan dia, atau kalau enkau lagi power - pau makanan free terus.

Muslihatnye adalah 'keep the change' tapi jangan lebih 20 sen. Rangka macam mana nak 'keep the change' selalu, lepas tu buat-buat friendly dengan owner kantin. Bila enkau terdesak nanti, dia pun tak lokek nak balas jasa 20 sen enkau.


Jilat bontot orang yg kontrol tempat tinggal enkau

Golongan ini termasuk officer yg kontrol kolej enkau dan makcik tuan rumah [kalau enkau stay dekat luar].

Supaya nanti deme buleh tengok-tengokkan barang enkau in case kalau enkau nak tinggal balik cuti, atau bagi special privelege kalau kene shuffle bilik dan sebagainya. Ringkasnya, memastikan enkau sentiasa ada tempat tidur.

Untuk tekel orang-orang ni, gunakan teknik yg dah berjaya aku buat - 'may I speak with you in private'.

Bayangkan enkau pegi office kolej enkau. Sampai sana, ada 2 3 staff tengah keje. Aim sorang yg nampak lemah, execute 'may I speak with you in private?'.

Pastikan dia keluar dari office dia dengan gune muke 'ini sangat-sangat penting!' enkau. Bawa dia ke satu bucu, dan start la melabon. Matlamat kita bukan dekat isi ape nak melabon, tapi tunjuk kan kepada staff-staff yg lain yg enkau tu orang penting.

Percaya atau tak, bila enkau 'speak in private' dengan seseorang, orang sekeliling akan nampak enkau berimej penting, berpengaruh, & rapat dengan mangsa enkau [especially kalau enkau 'speak in private' dengan head department tu]. Itu cara macam mana kita nak tekel orang dalam group, secara berperingkat-peringkat.


Kawan dengan semua course

Dari hari awal-awal enkau masuk U, berkawanlah dengan semua orang. Pastikan enkau ada 'wakil' kawan dari setiap course. Sebab samada enkau suke atau tidak, dunia sekarang tak memerlukan orang yg specialist.

Dunia sekarang memerlukan orang yg fleksible.

Maksudnya, sebagai contoh, member Economic enkau akan ajar enkau sikit tentang cashflow, member Engineering enkau akan train enkau sikit tentang Civil construction, yg Syariah pulak akan highlight tentang agama.

Jadi bila enkau da grad nanti, ilmu enkau tu pelbagai. Enkau buleh buat keje akauntan sikit, engineer sikit, peguam sikit, at least enkau tau serba sedikit. Ini sangat-sangat membantu enkau bila enkau dah nak minta kerja nanti.

Kalau enkau specialist dan hanya bagus dekat bidang enkau je, itu sangat tak bagus beb. Susah nak survive dekat dunia luar bila keadaan menyempit.


"Anakku dengarkan...Perempuan, harta & kuasa akan rosakkan enkau dalam sekelip mata" ujar mak enkau. Tapi dalam jurnal aku, 'perempuan, harta, kuasa dan game akan rosakkan enkau sekelip mata'.


Jauhi game-game yg berkuasa

Game yg berkuasa adalah game yg kebanyakan hardcore-gamer main. Kalau enkau  si ayah, enkau adalah ayah yg gile main mesin kuda. Kalau enkau mamat kl, enkau mamat yg malas keje sebab ketagih pegi club bajet high class. Kalau enkau budak universiti, game-lah paksi kerosakannya.

Enkau tengok member enkau main game, tengok die asyik gile. Pastu enkau tanye "weh, best tak game ni?", "perghh, best gile dow, aku main ni tak pernah boring bla bla bla"

Pastu enkau pun belajar game tu, gile ah memang best. Pastu enkau tak sedar enkau dah addict main game. Enkau stay up sebab nak habiskan mission enkau dalam Call of Duty, teringat member enkau cakap enkau tu pengecut.

Lama-lama kelamaan ia jadi lifestyle enkau, main game malam-malam sampai lewat tido. Kelas enkau terabai, asignment mula malas buat asyik cube game-game terbaru. Akhirnya, enkau kantoi subject & kene dismiss.

Sekarang, kalau enkau tak percaya, enkau buat pemerhatian enkau sendiri. Enkau akan saksikan betapa game-game seperti Football Manager, Dota, Counter strike buleh buat enkau tak reti social-skill, stay-up 4-5 tahun untuk perkara sia-sia, dan limitkan punca hiburan enkau hanya dari pc.


Buat bisness sendiri dari awal

Jadi sekarang enkau ade PTPTN, duit lebihan tu boleh enkau gunekan untuk buat bisness. Yes, bisness. Bila enkau sampai je 3rd year, bisness enkau dah kuat, dan enkau boleh berdikari.

Sangat best itu.

Mungkin enkau boleh buat bisnes sewa kereta, ganti tayar motor, jual makanan, printing, ataupun try sesuatu yg berjenayah kolar putih di universiti - jual rokok.

Tiada universiti yg jual rokok secara open, tapi yg sangap agak ramai. Keuntungan mungkin sikit, tapi bayangkan berapa orang enkau boleh buat friend-network hanya dengan jual rokok. Contohnye dengan  lecturer yg cool, & Pak-guard university yg tak cool tapi jadi cool bile kena rasuah Dunhill sebatang.

Part paling bodoh adalah enkau jual rokok direct tangan ke tangan - senang kantoi. Ia sama sahaja dengan enkau nak taik-hidung-kan member enkau C, palit terus adalah kurang bijak.

Sebaliknya, korek hidung, salam tangan B, & pastikan B salam tangan C. Macam tu jugak jenayah-kolar-putih, enkau pergunekanlah orang tengah untuk run bisness enkau.


Mulakan menabung

Sangat-sangat aku galakkan ini. PTPTN akan jadi satu asset untuk enkau menggandakan duit sebab enkau ada simpanan yg besar. Kalau enkau start menabung sekarang, bila umur enkau mencecah 50 nanti simpanan enkau boleh sampai RM200,000 lebih.

Masuk PTPTN, bayar semua yuran-yuran dulu. Baki tu, potong 10% untuk simpan mati, duit peribadi enkau sahaja. Buat lagi 10%, untuk enkau simpan ASB , beli unit trust lain masa depan nanti atau buat bisnes.

Buat lagi 5% untuk sedekah. Ingat, kita bukan cari kesenangan hidup, tapi keberkatan hidup. Total baki tu, gune untuk support enkau study. Bila enkau  dah grad & keje, dengan gaji RM1500 dan tabungan 10% enkau [bukan 10% simpanan peribadi], dah buleh buat loan bank.

Buat loan bank RM200,000 [bank A 100,000 & bank B 100,000] , ikat 25 tahun, dan gune duit loan tu untuk beli Amanah Saham. Bayar bulanan bank tu biar dividen Amanah Saham enkau yg tanggung, cuma tahun pertama sakit sikit. Tapi takpe, lepas tu dividen Amanah Saham enkau akan roll-in dan cover bulanan.

Orang rajin kerja keras untuk cari duit. Orang bijak gunakan duit untuk beranakkan duit.



Okeh, member aku panggil. Gudluck. Semoga berjaya
Comments
4 Comments

4 ULASAN ANDA:

zamin said...

mase belajor dulu ko tak penah ckp pun bende nie..hahaha..aus

jurnal murahan said...

@ aus zamin: ahhaha kok batang lu

akupun baru sekarang terfikir2, terutama yg simpan dlm menabung dl. ASB, terasa menyesal tak alert awal2

sebab tu aku tulis ni, org lain yg sempat lagi boleh benefit

a.samad jaafar said...

adeih JM.. ni nasihat ke ape nih..? hahaha.. ada part2 yg aku suka woo.. err.. ttg super senior.. jilat owner kantin.. bisnes.. eh.. byk jugak la..
tokan rokok paling tak boleh blah(pinjam kata budak sekarang)hahaha..

tapi jaman aku dulu lain.. boleh merokok macam naga, seluar koyak, pakai selipar jamban pun ok, rambut panjang biasa.. makan pun murah..aku bukan line kacau awek..sibuk usung gitar ke hulu ke hilir..

gila la lu..! tp aku suka hahaha..

jurnal murahan said...

@ a.samad : ahaha aku pun tak tau mende aku tulis, balun je ahahaha nasihat3 akupun melalut2 je, jgn ikutkan sgt

aku jarang lyn gitar tepi2 jalan, malu beb bukan power sangat pun. tapi layan a, gitar memang satu hobi paling best.

by d way thanks selalu lepak2 sini ahahaha

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK