PARKING : SOLUSI

Untuk rujukan, sila ke junal sebelum ini 


Pembetulan parking disebut sebagai Re-Parking.


Kalau enkau nak diam-diam bagitau kawan enkau yg enkau urgent nak re-parking, jangan sebut 're-parking'. Kantoi dengan masyarakat sekeliling.


Alternatif , sebut "celaka aku silap parking motor tadi". Lelaki normal lain akan mengangguk tanda faham dan support. Ayat tadi adalah universal bro-code, semua lelaki faham kecuali bapok.


Harus diingatkan ada ada beberapa tip penting sebelum melaksanakan re-parking. Langkah ini menstilah mengikut turutan :


1] Pamerkan muka tak bersalah
2] Stay professional selepas re-parking
3] Jika disyaki, alih perhatian dengan tuduh orang berhampiran.


Sekarang ayuh kita ke tapak parkir




Teknik 1 : Mana kunci aku


Teknik 1 mudah dilaksanakan tapi kurang efektif jika pakai jeans ketat. Cara ini berselindung dalam wajah pura-pura tak jumpa sambil tipu tak ingat kunci letak mana.


Lawan pada kata pepatah "sambil menyelam minum air" :


"Sambil cari kunci adjust parking". Bangsat kan ?




Rule dalam teknik ini adalah jangan adjust lebih dari 5 saat, enkau akan disyaki. Gunakan nilai 5 saat secantiknya, swing & sungkit bontot selagi nampak munasabah.


Kalau enkau perlukan masa tambahan, pura-pura garu peha gatal. Itu lebih berakhlak & berisiko rendah untuk terkantoi.




Teknik 2 : Tangkap taik cicak


Teknik 2 sesuai dilaksanakan di kawasan bersyiling supaya tangkap taik cicak nampak rasional. Lompat manja dan fokus kepada hayunan kaki untuk re-parking.


Semasa lompat, tendang angin atau tujah lutut ongbak. Parking adik comel akan kembali normal jika dilaksanakan dengan tepat. Jika tidak, maka banyaklah taik cicak yg perlu ditangkap.




Jika enkau tidak berada di kawasan bersyiling [takde cicak], contohnya di pasar malam atau jogging track, ada solusinya. Keluarkan hanpon & pura-pura baca sms, kemudian lompat jerit hoooray !!


Jangan terlampau hoooray, enkau nampak badut. Sebaliknya , 3 kali lompat hooray sudah memadai. Kita tidak mahu nampak sawan di pasar malam.




Teknik 3 : "Shu bidubidu pappa"


Teknik 3 mengambil kira situasi dimana enkau tak memakai seluar berpoket. Boleh jadi sedang bersampin atau berkain pelikat. Cara ini berasaskan tarian separa gelek disertai wajah munafik ceria.


Proses re-parking berlangsung semasa kita menyanyi "Shu bidubidu pappa". Gelek manje dan pastikan swing bontot seirama dengan lagu untuk mengelirukan masyarakat.




Mungkin nampak kurang berkesan , tapi perlu diingatkan swing bontot yg bebas dalam masa yg mencukupi boleh membantu adik comel reverse & forward ke parking yg betul.


Petikan jari sangat membantu supaya nampak lengkap & jika dilaksanakan dengan tepat , orang sekeliling akan turut ber-gelek dengan anda. Dengan itu enkau memiliki masa yg cukup untuk re-parking.




Teknik 4 : Langkau lopak


Teknik 4 sangat ringkas dan spontan. Namun, cara ini sangat mudah dikesan mamat sekeliling. Kalau deme roll mata selepas enkau buat teknik 4, enkau telah gagal kerana terkantoi.


Jika adik comel parking ke sisi, ini solusi terbaik. Cara ini hanya memerlukan sekali sahaja hayunan kaki dengan syarat lutut diangkat tinggi. Oleh itu, semasa sedang berjalan adalah waktu terbaik untuk teknik ini.


Oleh kerana cara ini mudah terkantoi kerana gerakannya sedikit tak munasabah, jangan lupa untuk berlagak professional selepas itu. Ini penting supaya enkau dapat mengalih perhatian pemandang.






Jika langkau lopak nampak sumbang, jangan lupa tuduh orang terdekat. Alternatif, laksanakan ke empat-empat teknik berturutan untuk kesan yg lebih sempurna oh yeah!








.
Comments
14 Comments

14 ULASAN ANDA:

Abang Jonni said...

harharharhar.... teknik pertama paling berkesan... hahahahahha

nub said...

kahkahkah!!

be profesional. bro bro semua akan paham

CETUSAN SEIKHLAS RASA said...

Assalamualaikum.... Tersesat, tapi alhamdulilah... Barulah saya faham kenapa suami saya selalu ke sini..!

CETUSAN SEIKHLAS RASA said...

Assalamualaikum.... Tersesat, tapi alhamdulilah... Barulah saya faham kenapa suami saya selalu ke sini..!

a.samad jaafar said...

kahkahkah... beghayo mate aku yob.. enkau boleh gabung dgn dr ismail tambi aku agak.. nak sambung gelak.. hahahaha...

ishiko said...

err errr..

Jurnal Murahan said...

joni johnson : ai macam selalu buat je kahkahkah

nub : mesti bro, diam-diam sude haha

cetusan seikhlas rasa : o ni orang rumah yeop mat la ye, selamat datang ke JM

yeop mat : amboi yeop gelok beso, kena cobet dengan orang rumah kang kahkahkah

ishiko : girl you'r right to respond that way haha

Waqheh said...

banyak teknik hang ada...bukan takat suami sekali ngn isteri lu heret mereka ke sini...jurnal lu murah tapi tinggi kualitinya beb...

ORLANDO AHMAD said...

terbaik dari ladang haha

Akmal Isa said...

enko memang dasat r yob. Aku tak penah tepikir sampai tahap ni.. hahaha..

Jurnal Murahan said...

waqheh : kahkahkah biasa ja bro, sekadar berhibur

orlando : tq singgah di JM

akmal isa : woi bapak budak kahkahkah wei dapat hero ke heroin ?

roq said...

kahkahkah...ko memang kuat merepek...

btw, aku dah mention ko kat blog aku..haha

Aisyah said...

prev post - research issues,
subsequent post - methodology: scenarios observation & personal experience. plus recommendations.

strong ak rasa. writing dh academic.

yes, proceed topic master yeop. Yes.

hanjila said...

bila en. jm mau tulis entry lg... (:

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK