'GIRLFRIEND'

Girlfriend enkau bukanlah awek enkau yg sebenar. Girlfriend kepada seorang lelaki itu adalah kawan lelaki yg enkau curahkan bencana emosi enkau kepadanya. Dia adalah lelaki yg layan emosi & concern lebih masa pillow-talk dengan enkau.

Dah kenal pasti siapa 'girlfriend' enkau ? Enkau patut rasa bangga sebab at least enkau ada 'girlfriend', sebab kebanyakan lelaki susah nak mengaku yg dia ada bestfriend.

Mengaku yg sekian-sekian adalah 'bestfriend aku' adalah sangat meloyakan, perasaan yg sama bila tengok mamat tough tergedik-gedik berlakon comel makan cupcake.

Lelaki tak perlukan bestfriend, tak perlu stay-in-group sangat. Itu boleh merencatkan keupayaan berdikari. Sebaliknya lelaki lebih suka buat kawan sahaja, kerana ia mudah.

Tak susah mana pun nak buat kawan. Tak susah mana pun nak amik hati orang lain. Enkau cuma perlu buat dia berfikir yg itu semua adalah idea bijak dia, lepas tu puji. Senang kan. Itu apa yg mereka fikir...




Enkau mungkin fikir yg enkau perlukan perhatian & kasih sayang, tapi enkau sendiri tak selesa di sentuh. Rasa kurang selesa bila kawan-kawan pegang rapat ke bahu atau legakan pangkal leher.

Orang lain juga selalu berasa tak selesa untuk beri keselesaan kepada orang lain dengan mengurut belakang. Tiba-tiba nak friendly amik berat urut belakang, apekejadah ?




Itu semua sangat menjelaskan betapa kita semua begitu defensive. Hanya kerana pendek dan panjang itu sering dibandingkan, tinggi & rendah itu saling mengehadkan, kita jadi defensive.




Jangan takut, jangan gusar. Berbanggalah dengan 'girlfriend' yg ada kerana sahabat yg setia, pasangan yg baik & anak-anak yg soleh itulah keindahan dunia ini.




.
Comments
14 Comments

14 ULASAN ANDA:

a.samad jaafar said...

aku kalau lama tak jumpa kwn.. nanti aku salam kuat2 dan peluk erat2.. tak boleh ke bro ?

aku jenis mudah mesra..aku ada kawan yg patut sgt aku panggil sahabat..tapi aku juga mampu berdikari..

err.. aku salah faham ke dgn n3 enkau ni ???..

Umie Artoqiemie said...

=)
sangat sastera bahasa entry ini.

melody mocker said...

terbaik yeop..

aku suke yang last quote tuh..

jurnal murahan said...

@ yeop mad : aku pun jenis mudah mesra , orang perak semua sama saja.

yeop raya ni nak datang rumah boleh? rumah apok awok dekat manong yeop

@ umi artiqomie [hard to spell]

kalau kerap2 singgah di sini anda akan 10 tahun lebih matang

10 tahun lebih nampak tua, erk?

@ koim

aku ingat nak lepak ganu a , banyak pantai best2 ceist!





terima kasih koim, umi & yeop mat singgah di JM.

Afham Rahman said...

otai.. nk gf.. carikn ehh..

eleanor said...

tapi dkt class slalu nmpak mamat2 taff laga-laga hidung bila jumpa n urut belakang kwn bila ada yg mengantuk time class.suweet sgt mereka~

muzam said...

sangat mengeloyekan part badan tough makan cupcake gedik2..

jurnal murahan said...

@ apam : aceh pam, lu ada market la bro , apekedehal hahaha

@ eleanor : argh? benarkah itu laga2 hidung?. oh mengelenyo-nye huhu

@ muzam : post mat bangla dekat blog kamu still buat aku ketawa harharhar

Aisyah said...

aku just nak cakap ni je. sbb ak nak cakap jugak.

"Cewah!"

Anonymous said...

dongge dongge:::friendshhhiipppppp

setiap kali aku bace cerite dari blog ko..aku dapat rase yg kisahnye terselit daripada tulisan2 ilmiah pasal hidup..cume kau cube kaburkan dengan ibarat2 sibai lagi eeeeuuww...hahaha..

ps:dongge~ dongge~ dongge-do~~

jurnal murahan said...

@ ecah : semalam aku tengok gamba serawak ko dalam album fb imang, ko masih cun

ceeeewaaaaah haha

@ remaja korea : Aku tau betapa sukarnya nak tulis dongge dongge tu match ikut rhyme lagu harharhar





thanks ecah & palek perenang kerana singgah di JM.

namivamp said...

mamat tough tergedik-gedik berlakon comel makan cupcake. >> aha aha ha ha >.<

Faridah Mohd Tap said...

berapa ramai 'girlfriends' awak???/
:)

jurnal murahan said...

halamak,kantoi da dengan uminye hehehe

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK