HOW TO SAY I LOVE YOU

Dude, enkau tak tau kan cane nak luahkan hati dekat orang yg enkau suke kan ? aku tau, memang tough. Rasa nak terkucil, telur jadi kecut semua ade kan ? biase dude, biase suma tu...

Sini aku bagi tips sikit untuk bantu enkau eh.



1]    Cari lilin & ajak dia ke satu tempat. Cari satu tempat gelap, tak kesahlah dalam hutan, kelas atau lorong. Tengah enkau bawa dia ke tempat gelap tu, cuba hilangkan diri enkau. Pastikan dia panik seketika & bersedia untuk buat kejutan.

Munculkan diri enkau dengan sebatang lilin yg menyala, mencerahi gelap pekat itu. Laksanakan 'harap saya datang dalam hidup awak sebagai cahaya, saya cintakan awak'


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'Seriously, enkau tahu tak aku dah terkencing kain ni! hah? seriously enkau tau tak?!'



2]    Ajak dia pergi pasar malam, tapi jangan enkau berdua aje, pergi dengan kawan-kawan. Sampai sana jangan layan sangat dia. Pura-pura sibuk borak dengan kawan enkau & cari-cari orang jual baju bundle.

Sedang dia nak mula ngelamun sorang sebab enkau asyik layan member enkau aje, pergi dekat telinga dia & bisik 'Saya tak boleh tanggung lagi dalam hati saya, saya cintakan awak' & terus pandang depan senyum malu.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'boleh tak kite fokus dekat nak cari handbag yg saya nak beli ni? hah? tolonglaahh!!'



3]    Cari satu setting kawasan yg nyaman, pantai atau taman. Cari satu kerusi bawah pokok rendang dan borak panjang. Gunakan senjata paling hebat, HUMOR. Buat lawak paling bangsat yg enkau tahu, gelak sama-sama sekuat mungkin sampai dua-dua keluar air mata.

Tengah gelak kesat air mata, enkau tiba-tiba stop! Senyum & laksanakan 'saya cintakan awak' & terus tatap matanya dalam-dalam.


Oh sweeeettt...oh!


Orang yg enkau dambakan tu cakap 'hah ? apa dia ? WAHAHAHA HAHA HAHAHA apesal la awak ni lawak sangat ! [guling gelak atas rumput]'



.............



Haha Seriously dude, aku tak tau lah cane nak bantu enkau.

Apa yg aku tau, tak semestinya dengan ungkapan. Engkau hanya perlu ambil berat pasal dia SETIAP HARI, tanda enkau peduli, tanda enkau sayang & bertanggungjawab.

Bila sampai masa, enkau cuma perlu 'man up', dan terus cakap terus terang. Selepas itu jelaskan kenapa enkau mahukan dia. Perempuan bukan peduli sangat pun 'saya sayangkan awak' tu, tapi kasih sayang enkau terhadapnya sehari-hari.



Semoga berjaya dude.



.
Comments
14 Comments

14 ULASAN ANDA:

namivamp said...

akhirnya ada jugak 'DUDE' yang faham perempuan ni bukan kesah sangat ungkapan"saya sayang awak"..setiap hari tu penting untuk tunjuk sayang eventho benda ni remeh..tapi you know how remeh a girls could be right
-___-

jurnal murahan said...

Ni yg betul :

" Perempuan memang peduli sangat pun 'saya sayangkan awak' tu, tapi kasih sayang enkau terhadapnya sehari-hari lagi utama."


terima kasih banyak-banyak akayma aziz atas pembetulan anda ;-D

jurnal murahan said...

@ namivamp : yeah sure ahah nami, vamp tu vampire eh, patut boleh stayup sampai sekrang, mata aku dah santak ahaha

btw, web hujan-hujan tu bagusla, healthy therapy. thanks introduce-kan.

Abang Jonni said...

owh no... aku tak reti ah nak buat benda2 sweet2 ni ah... harharharhar...

Anonymous said...

Kah kah kah

Aisyah said...

Perempuan bukan peduli sangat pun 'saya sayangkan awak' tu, tapi kasih sayang enkau terhadapnya sehari-hari.

agree :))

a.samad jaafar said...

aku paling suka cara pertama.. bawak tempat yg paling gelap..hahahaha.. imaginasi tahap tinggi tuh hahaha.. bawak ke tempat paling tinggi pun boleh kot.. pastu tolak dia kasi guling2 ye JM.. hahaha..

kalau aku, aku sound direct je..pedulik aku..

jurnal murahan said...

@ yeop mat : ahaha amboi yeop, marah benor. yeop bile nak hapdate, nak dengor juge labun-labun baru hahaha

@ ecah murid gitarku : aceh, bila enkau tulis balik ayat tu baru aku rasa macam jiwang gile ayat aku ahahaha ceist!

@ joni johnson : alah enkau, ye ye je, gune a trick aku bagi ni dekat awek skuter enkau tu, konfem berkasih-sayang ahaha cam doh!

@ anonymous : ceist enkau tak letak nama, tapi aku tetap consider enkau best!



oh yeah! thanks rakan-rakan singgah di JM & Hasan Albanna kerana menyertai GagasanMurahan.

ORLANDO AHMAD said...

adoi gua ayat2 jiwang ni kantoi

melody mocker said...

ak nak try nih, nk try. tapi takde tempat untuk mengaplikasikan taktik muslihat nih. takde pompuan ah hamzah. huu.

takde ke kerani kat tempat keje ko single bergetah yeop?

mrs.meera said...

ak suka idea hg..
yeah...so suweeeettttt....
xda pn 'dude' nk wat cm too kt ak..sadis kowt...haishhh...

MIMOSA said...

wow En Yeop...rajin berimaginasi ni...tu yang romantik tu...

well, tetiba teringat jambatan kat Maryam..kui3x

Terima kasih setiap hari pedulikan saya dengan SAS tu...:)

SAS, MR.HAMZAH :)

melody mocker said...

oh mrs meera, bagilah ak jadi dude tu. kan senang..

jurnal murahan said...

@ orlando mat : ala lu bro, sume orang ade the pink side, biasa la tu harharharhar uhuk!

@ koim : kerani bergetah takde bro, aku pun bosan jugak takde bunga mekar penghias opis aku tu ahahah

@ meera : kahkahkah hang ni, hg ajaq-ajaq la boboypren hang tu lama-lama dia jagoh la haha

@ uminye mimushuk : amboi awak ni selambe je SAS sayek, SAS awak balik kui3





terima kasih kawan-kawan sume singgah di JurnalMurahan

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK