LAWAK CELAKA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
guru gitar ku, saudari muis al-palat



Amaran tegas : Adik-adik jangan meniru lagak celaka begini ye. Jangan jangan jangan, abang babap nanti.



Cerita satu


Masa aku sekolah rendah dulu kami sangat alim. Habis je merayau dekat sawah padi tengah hari rembang, kami singah surau solat. Setiap hari kami berebut-rebut nak azan di surau. Selalunya waktu asar sebab masa tu orang tak ramai sangat di surau dan selepas sekolah.

Macam biase aku dengan geng-geng aku kelam kabut pasang mice dan on amplifier bila nak dekat masuk waktu. Sambil-sambil tu bertekak siapa patut azan. Tapi pada minggu tu nasib aku baik sebab berjaya memonopoli carta tok bilal asar. Member aku yg lain dah rasa tak best sebab asyik-asyik aku je.

Petang tu, elok aku dah standby depan mic deme tolak-tolak aku. Rusdi namanya, arwah dah pun. Ha amik la takpe kome pulak azan, bukan ape bagus bekerjasama dalam surau. Baik kan aku ahaha

Bengkek punya pasal, aku lari keluar pegi ke tingkap surau. Tingkap surau tu pulak betul-betul mengadap Rusdi tengah azan. Hahaha ni lah peluang aku.

Tengah-tengah baik punya dia layan alun azan aku bantai buat lawak bodo kat tingkap tu. Buatla tarik-tarik bibir, hidung kembang, beruk mak ye, korek hidung sambil korek telinge ape sume. Tapi arwah Rusdi dahsyat, tengah azan pejam mata tak nak tengok aku, tekemut-kemut tahan gelak.

Tapi apa nak buat, dekat last-last tu..

"ALLAHU AKBAR ALLAHUU... HA HA HA HAHA HA WEI PA HANG NI KACAU AKU"

Ketawa arwah Rusdi tengah azan satu kampung dengar. Adoi aku beguling-guling atas tanah ketawa. 2 3 hari jugak la isu 'azan main-main anak sape la punye kerja ni' riuh di kampung. 2 3 hari jugak la jadi bahan arwah Rusdi ahahaha

Arwah Rusdi ade jugak buat serangan balas tapi seringkali gagal.





Cerita dua


2] Adik beradik aku ramai jugak 8 orang semua. Tapi kecik-kecik dulu yg paling aku bebulu dengan nombor 2, bawah aku. Buleh kate hari-hari melawak pastu berakhir dengan pergaduhan.

Tapi satu hari tu minda kreatif aku membangun. Tu pun sebab aku desperate sangat sebab mak aku dah banned lawak aci kentut kat muke. Mak aku bilang 'apa ni kentut kat muka dengan adik beradik. Sapa buat kentut kat muka lagi umi akan.. ha hampa tau la'

Aci kentut kat muke tu aku yg pelopori dulu, pastu adik aku cipta jentik ludah ke muke pulak. Care die senang aje, enkau keluarkan air liur sikit kat bibir, pastu kaut dengan jari. Pastu ko jentik macam peluru.

Asal aku paling muke je kat dia, sampai la peluru air liur kat dahi. Asal dia pulak paling muka tengah duduk atau tidur aku pulak bantai kentut kat mulut dia ahaha

adoi jap, sambung gelak ahahahaha

baik punyaaaaaa

Jadi macam biasa sampai waktu sembahyang kami pun sembahyang atas rumah. Aku semayang awal dulu sebab aku baik. Aku tunggu je adik aku semayang pulak kat tepi sejadah sambil pura-pura zikir ahahaha

Dia start je takbir ratul ihram aku pun buat lawak tepi dia. Buat la macam-macam merapu - berenang meniarap macam dugong, pakai spender kat muke, berenang baring, jadi badut ape sume.

Adoi muke die time tu pejam mate rapat, bibir ketap tekemut-kemut tahan gelak. Adoi lagi suke aku buat. Tapi bagusla dia tak gelak kuat, gelak sikit-sikit je, memang kebal betul.

Menyampah aku dia tak gelak kuat. Sampai tahiyat akhir je, elok die paling muke ke kiri bagi salam, BOM BOM BOM sampai la berdas-berdas bom kentut kat mulut dia.
Masa tu dia tak tahan gelak dah. ahahaha berjaya


Tapi tu dulu la, kenangan masa kecik-kecik. Sekarang dah tue-tue ni, haihhhh...

* alfatihah untuk arwah Rusdi b. Saidin. Semoga beliau dicucuri rahmat di sana
Comments
4 Comments

4 ULASAN ANDA:

Encik Gorilla said...

alfatihah...

Akmal Isa said...

siot... permainan ape ko maen ni yob? hahaha.. tp memori mcm ni la yg kita kan ingat... xgitu yob?

محمد زهراوي said...

aahahahhaha..mmg..mmg..hahaha

jurnal murahan said...

kalian suma sorry la jarang dah update sebab susah nak online sini


@ encik kudus : wah dasat blog anda sekarang ahaha

@ akmal : salah satu permainan IQ gak la kira tu

@ zahrawi : besa la kita pak caq na ahha

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK