UNTUK APA YG BERBALOI

Orang-orang rumah kerja keras belajar memasak untuk dihormati keluarga suami. Gadis-gadis seksa ber-jogging untuk masuk dalam geng-geng cantik.

Mamat-mamat paksa diri belajar merokok untuk berkawan. Mat jambang jemu mencukur jambang setiap hari supaya tak di kritik. Ada yg bosan tapi terpaksa tonton filem korea supaya nampak sweet & up-to-date.

Bila semua orang 'like' status Facebook yg bangang adakah enkau akan turut 'like' supaya enkau rasa tak ketinggalan ? Bila semua keluarkan I-phone & Android dari poket adakah enkau tergugat untuk beli Blackberry ?





Manusia akan buat apa sahaja untuk di-terima.





Aku mahu enkau tahu bahawa, badan enkau tak perlu besar untuk menyusahkan orang lain. Cukuplah sebesar nyamuk, menyengat bawah meja office enkau bikin sengsara sepanjang hari.

Pengorbanan enkau tak perlu besar untuk di-terima masuk dengan orang lain, cukuplah keunikan & keyakinan buat enkau senang dengan diri sendiri.





Bila memandu enkau tak mudah naik angin & masam muka, itu tanda emosi enkau sudah matang. Bila tengah bergelak-kuat tonton MaharajaLawak, tiba-tiba enkau diam bisu ter-sedar diri sudah tenggelam terlampau dalam dalam hiburan. Bila buat keputusan untuk menetap di Kuala Lumpur, enkau sudah boleh menduga di masa depan nanti anak-anak enkau mesti kecil-kecil dah obesity.





Aku mahu fikiran yg macam itu. Fikiran yg unik, menongkah arus, matang, sedar & mampu menduga.





Tapi itu semua, ada harganya.





Tak mengapa, for what it worth, senyuman dari orang yg enkau rindu itu sangat berbaloi untuk menunggu dia datang berjam-jam. Dan gatal tungau di telor itu sangat berbaloi untuk seronok bermain pondok-pondok dalam reban ayam.




.
Comments
18 Comments

18 ULASAN ANDA:

pendekar laut said...

adekah aku orang first?hohoho

Kalerkrayon said...

whut da... it's such a good things and you kinda make me realise... tq yoep nandeska!

jurnal murahan said...

@ pendekar laut

hahaha enkau berjaya jadi orang first. Aritu deme ade cakap kate enkau dah kurus. Aku meragui itu

hahaha



thanks SYAZANA SHAHIRAN, NAWAL ADDINA & YOUSUF kerana menyertai GagasanMurahan.

jurnal murahan said...

@ kalerkrayon

alololo suheil almawardi ahaha weh, rindu nak borak-borak dengan enkau lagi ahah


thanks PendekarLaut & Kalerkrayon singgah di JurnalMurahan

a.samad jaafar said...

dan enkau punya n3 cukup unik ! hahaha..

tungau kat telo ?? hahaha.. cenkenit pun boleh mengbestkan kita wooo..

rindu oo nak jenguk enkau bro.. moga sihat selalu yak..

edimccrappy said...

:)

Faridah Mohd Tap said...

yeayyyy!!!

bahagia jadi diri sendiri kan????

('',)

jurnal murahan said...

@ yeop mad

tungau, cekenit, & cekabok memang permainan budak-budak kampung macam kite cha ahaha

@ edy mc'crepek

obviously i did grow some jealous watching your surfing picture ahaha damn cool!

@ uminye mimosa

awak pun unik, sebab tu saya pilih awak.






Thanks pembaca sekalian singgah di JM & UMI NADHIRAH kerana menyertai GagasanMurahan

I - s Y a said...

Dan gatal tungau di telor itu sangat berbaloi untuk seronok bermain pondok-pondok dalam reban ayam. <---

ha?

jurnal murahan said...

@ aisyah

haha no comment [blushing]




[btw, hows your guitar training, making progress?]

AbGJaS said...

Hi JM,
Mungkin ada masanya kita tak perlu mengembek jika masuk kandang kambing, dan menguak jika masuk kandang kerbau...hehe

mrs.meera said...

part gatal d telur too mcm agak lucah...tp mmg knyataan la kot...huh...:-)

jurnal murahan said...

@ Abg Jas :

setuju,sape yg fleksible die yg survive. Kalau nak mengeras mengiau dalam kelompok anjing, jadi lauk lah ahaha

@ meera :

eh tadak aih, tak lalu saye nak lucah-lucah dekat sini ahaha sekadar realiti...


thanks meera & abg jas singgah di JM

MierA said...

hmmm...yelah, manusia akan buat apa saja untuk diterima dan aku juga terkadang begitu dalam x sedar...haih!!!

melody mocker said...

yeop! aku selalu menonton filem korea dan berbedak sejuk saban malam dengan harapan nampak jambu dan sweet gedik. ahaha!

peh!

jurnal murahan said...

@ miera

takpe mira, semua orang pun macam tu, aku pun macam tu. cuma bila overdose, itu yg jadi issue haha

@ koim

ah ngade ah ko berbedak la bagai ahahah



thanks koim & miera singgah di JurnalMurahan

a.samad jaafar said...

tiga minggu hilang.. enkau mmg tak patut sbb bio kan aku tunggu lama.. ceh.. woii.. hapdate la woii.. hahaha

jurnal murahan said...

@ yeop mat

o ok2, aku hapdate aku hapdate hohoho

[cuak beb orang lama datang buat audit+site visit dekat sini]

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK