PERSOALAN HARIAN

Berikut adalah situasi rungsing paling minimum kita alami setiap hari. Aku sudah pilih yg ter-konflik dan cuba membantu sesama kita.


Alamak, aku rakaat ke-3 ke ke-4?

Ini sering terjadi bila tengah sembahyang enkau teringat nak sms emak enkau atau mentally rancang ape nak buat selepas ni. Kadang-kadang tahan kentut masa tahiyat pun buleh buat enkau hilang punca jugak. Kecelakaan begini sangat dahsyat kerana tengah-tengah fokus pun, hanya dalam split second saje, enkau lupe rakaat.

Situasi ini bertambah menarik bila enkau menjadi imam kepada keluarga mentua enkau, setelah beberapa hari enkau menikah. Nak nak pulak sebelum tu enkau yg eksen offer diri nak jadi imam dan baca surah berdengung-dengung. Lepas tu mesti enkau fikir imej Ustaz Amirul enkau tergores.

Terus-terang aku takde solusi untuk perkara ni. Ini adalah perkara yg semua lelaki dewasa muslim kena lalui & cari penyelesaian sendiri. Dan aku suka melihat ni sebagai rahmat. Sebab bila lupa rakaat masa sembahyang, kita malu dengan Allah taa'la di depan kita, lalu kita mohon ampun sepenuh hati.


Hmmm..nak makan ape ha?

Ini merujuk kepada situasi 'tanpa keputusan 3 kali sehari'. Orang pandai, dia akan fikir siap-siap semasa dalam perjalanan. Minah emo, dia akan reply 'APE APE JELAH!! HUGHH!!'. Mat skema akan makan mengikut jadual mingguan perancangan makanan-nya. Mamat boyot akan cakap 'tu sikit, ni sikit je eh, tu tak nak banyak ok' [nak diet, tapi kalau campur semua still menu banyak].

Kalau awek enkau cakap 'ikut awaklah pilihkan untuk saya', enkau sangat beruntung. Sebab, orang yg tak cerewet tentang makanannya, perangainya tak banyak ragam dan senang di jaga.

Teknik terbaik adalah pengetahuan dalam campuran kuah yg paling berkualiti. Kalau nasi, ayam, sayur, begedil, telur masin dalam satu pinggan tiap-tiap hari, sakit beg duit beb. Enkau ambil peha ayam, nasi putih, pastu campur kuah kari dengan kuah masak kurma. Kuah sardin tambah kuah masak kicap memang kombinasi ideal. Makanan pun murah tapi sedap, pada harga ayam+nasi putih sahaja.


Kat mana nak kentut ni?

Ini konflik paling lahanat. Jap aku nak gelak ahahahahahah. Tapi, seriously, kamon a...semua orang pun kan. Kalau enkau sorok kentut cover bunyi dengan ehem ehem kuat-kuat, memang murahan la teknik enkau sebab orang boleh trace kot. Aku paham memang seksa kemut tahan nak kentut berjam-jam dalam komuter, berita baiknya aku ada penyelesaian genius untuk ni.

1] Teka samada kentut bunyi ke kentut sunyi : Ini bergantung kepada kata hati enkau. Tarik nafas dalam-dalam, cuba hubungi jiwa dalaman enkau. Kalau terdengar orang berbisik di telinga, kentut sunyi. Kalau terdengar riuh pasar, masa depan enkau gelap.

2] Chek ape enkau makan pagi tadi :  Kalau enkau minum orange memang macho kentut enkau, dekat-dekat bau one drop perfume orange sensation. Kalau makan petai, percayalah, kelak enkau binasa.

3] Semak bila last enkau berak  : Enkau buleh kentut tanpa bau jika pagi tadi enkau da berak, perut kosong. Tapi kalau dah seminggu tak berak, kentut sunyi atau bunyi sama sahaja lahanat-nya. Tuju siap-siap mamat muke pencuri terdekat untuk enkau tuduh dia kentut nanti.

Lepas tu, tarik nafas dalam-dalam, dan lepaskan berperingkat-peringkat. Jangan bertegas dengan jubor enkau, sebaliknya bagi dia ruang untuk suarakan pendapatnya. Paling wajah enkau ke awek cun yg terdekat dan 'memang, saya yg kentut, macho kot'. Kebanyakan perempuan sangat dahagakan lelaki yg berterus-terang macam tu.
Comments
4 Comments

4 ULASAN ANDA:

Anonymous said...

babi la yop xde tajuk lain ke..hahaa

Abang Jonni said...

harharhar... kentut or not to kentut.... itulah persoalannya...

a.samad jaafar said...

hahaha.. lucu la yeop.. nampak mcm 'cakap lepas' .. tapi hakikat hidup seharian gitu la.. terpaksa angkat tangan utk bersetuju ngn yeop..

err.. silaplah tak selalu ke sini.. rupa n3 yeop mmg best !

jurnal murahan said...

@ anonymus [aku rase macam tau enko sape] : ahahaha saje main gile sikit, bosan-bosan

@ joni johnson : tulah, aku kadang2 pun konfius, kite smua konfius

@ a.samad : tenkiu2. tapi tulah, jarang2 dapat update. bz pe sume hehe

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK