MENGESAN KEGAMPANGAN

-0674
kenduri di rumah edi beberapa tahun dulu. Bajet superstar tengah autograph

Terdapat banyak tanda-tanda penipuan / tak jujur bila enkau berkomunikasi. Contohnya, bahasa tubuh. Bagi aku, tiada bacaan yg paling tepat selain dari mata.



Mata tak kan pernah berbohong.


Jadi, amik peluang ini untuk belajar tentang mata. Aset ini sangat penting, supaya enkau tahu topik perbualan apa yg menarik untuk diteruskan, mencari kebenaran, menjadi lebih memahami & mengesan taik mata orang lain.


PENGHALANG


1] Masalah yg paling normal adalah enkau takut nak memandang mata orang lain. Itu NORMAL. Setiap orang ada auranya, bergantung kepada kecil / besar nilai seseorang tu kepada enkau.


Contoh, kalau enkau tengok mata mak / abah enkau, enkau rasa nak mintak duit je. Kalau gadis cantik renung enkau, enkau rasa dia sexsi, tapi kalau bapok yg renung enkau, enkau rasa macam nak suicide mase tu jugak.


Ubat untuk ini adalah enkau perlu meletakkan EGO enkau. Kenapa dengan budak kecik enkau tak takut tengok mata dia? sebab enkau tau enkau lebih besar dari dia.


Macam tu jugak cara enkau pandang bos enkau. Cari satu sebab yg kuat untuk bantu enkau 'membesarkan' diri enkau lebih dia. Contoh, kalau enkau lagi pandai main boling dari bos enkau, amik fakta tu untuk bina keyakinan enkau pandang mata dia.


2] Penghalang yg lain kebanyakannya dari persekitaran, seperti:


  • Tempat tu gelap, jadi enkau tak nampak anak mata dia.
  • Jarak enkau dengan dia. Borak dekat sikit bang oi/ kakak oi, jangan malu-malu. yakinlah dengan diri enkau.
  • Enkau rabun jauh. Ini aku tak buleh kata ape dah.


PENTAFSIRAN


1] Perhatikan sepenuhnya kemutan / kembangan pada SAIZ ANAK MATA.

Anak mata akan membesar sehingga 8x dari saiz asal bila seseorang tu excited / berkata benar. Kesan untuk apa sahaja yg positif ini jelas enkau nampak, seolah-olah mata hitamnya memenuhi mata, mengalahkan kawasan mata putih.



Kalau orang tu bosan / cubaan menipu / berselindung / pura-pura, anak mata akan statik atau mengecil. Selalunya agak susah untuk perhatikan anak mata masa ni sebab sudah mengecil.


Jadi, mudahnya di sini adalah, kalau anak mata tak membesar, maksudnya anak mata tu tengah mengecil. Jadi tak payah enkau nak tenung dalam-dalam macam tak pernah tengok orang.


2] Instinct & unseen connection.

Peringkat ini agak tinggi. Untuk freshi sila gunakan latihan anak mata kecil / membesar dulu. Peringkat dewa ni selalunya dimiliki secara semulajadi oleh pelukis-pelukis potrait.



Lazimnya pelukis / pemuzik sangat sensitif sehingga deme buleh tafsirkan orang ni happy ke tak dalam hidupnya, hanya dengan tengok gambarnya sahaja. Untuk dapat kebolehan ni enkau perlu bina kemahiran merasa enkau melalui penglibatan dalam muzik dan seni.


Unseen connection pula adalah enkau dengan seseorang tu memiliki hubungan batin. Contohnya, dengan awek enkau atau mak enkau. Ini agak sukar di jelaskan, tapi yg pasti, masing-masing rasa. Jadi, yakinlah dengan rasa itu.


KESALAHAN


1] Terkeliru dengan MIMIK muka : enkau tertangkap dengan tipu daya jantannya bila mukanya nampak serius & yakin je. Jangan percaya, jantan semuanya penipu. Henci henci henci !


2] Gagal menggunakan BAHASA TUBUH yg lain untuk bantu bacaan mata enkau. Contoh, menunjukkan tapak tangan sepenuhnya sewaktu bercakap adalah tanda dia jujur. Jadi tapak tangan buleh digunakan sebagai pengesahan kepada bacaan anak matanya yg besar [berkata benar].


LATIHAN


1] Cuba enkau cari seorang kawan dan buat lawak bodoh atau cerita tentang cerita korea yg enkau bajet best dekat dia. Bila dia boring, tengok reaksi anak mata dia.


2] Tengok movie atau berita. Pembaca berita / politician / Pelakon sebenarnya telah dilatih untuk menipu dengan cemerlang.


Jadi, latih diri enkau untuk tidak tertipu dengan body languagenya [senyuman, muke yakin, gaya tangan], sebaliknya, bergantung sepenuhnya kepada perubahan anak matanya.


3] Ni yg paling aku suke. Amik adik enkau dan tanya soalan-soalan yg buleh menyebabkan dia kena rotan. Contoh, kalau aku, aku selalu panggil adik aku:


lupi ! jalilah ! sini..
kenapa long?
kome dah buat kerja sekolah belum?
Sudah, kami sangat tekun mengulangkaji pelajaran [anak mata mengecil]
PIIAAAP !!!


haha puas. Aku mengaku kadang-kadang aku agak ketagih rotan adik aku.




Selamat mencuba.




Comments
2 Comments

2 ULASAN ANDA:

eleanor said...

kesian lupi dan jalilah ada abg yg selalu ketagih "itu".simpati. ;P

jurnal murahan said...

haha , takpe. sebab, rule of thumb die,

sekali rotan = 2 kali bawak kelua jalan-jalan g pantai, makan kat kedai, @ pasar malam

so deme tak simpan dendam kat kite

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK