SEKALI MELEPAS DA...II

-097
Lumut, perak.


Ini adalah lanjutan dari sekali melepas daaa, jadi ambil masa tuan-tuan / puan-puan untuk memahami yg pertama dulu. Jurnal di bawah topik ini sesuai di amalkan lelaki & wanita. Tiada diskriminasi / manipulasi gender di sini. Teknik telah di aplikasikan & terbukti berjaya di ladang.






1] Pe-Nyah Kejayaan


Selain daripada lantak-la-dapat-ke-tak mindset dalam Pe-Nyah Kejayaan, cabang utama lain adalah TIDAK MENUNJUKKAN MINAT.


Ya, JANGAN tunjukkan minat dan gaya desperate enkau dekat mamat/minah tu. Menunjukkan minat pada langkah pertama BUKAN idea yg baik. Jadi kita perlu tau apakah perilaku menunjukkan minat secara detail:


1] Arah & corak mata : Enkau selalu tak tengok perempuan yg asyik cerita kat member dia tentang cerite korea yg di baru tengok. Bukan main excited lagi cerita tu best la ape la. [aku benci cerita korea yg typical nak awek/mamat cun-cun belake, padehal typical orang korea muke macam gampang].


Mata excited kembang bulat & fokus 100% kepada pendengar. Study macam mana deme eye contact, JANGAN tiru gaya mata begitu ketika MULA-MULA approach.


2] Orientasi tubuh : Halakan tubuh enkau ke lain. Orang yg sedang excited tubuh menghala terus menghadap ke pendengar. Jadi enkau berbeza, hala ke lain, tanda kau kurang berminat & TAK memberi perhatian.


Macam tu jugak masa kita berjalan ke arah dia, datang dari arah lain atau sisi, bukan direct dari depan terus, dia rasa macam enkau nak ________ dia [isi tempat kosong].


3] Cara enkau respon : Respon berpada-pada. Jangan terhegeh-hegeh iya itu ini macam penjilat bontot bos enkau dalam office tu. Kadang-kadang enkau perlu TAK bersetuju malah mengejek, tapi dalam bentuk KELAKAR.




Kenape ini penting? sini aku cerita


Bayangkan enkau pelakon famous. Setiap masa ade je orang datang puji enkau itu ini. Tapi bayangkan situasi tu kalau enkau, seorang mamat/minah cun. Enkau mesti tau deme ni buat baik tak de bende lain, nak ngorat aku la tu. tau la aku hot.


Jahat sangat ke? Itulah realiti, hakikatnya semua mamat/minah cun menderita benda yg sama tu dari kecik sampai besar


Bila dia perasan minat enkau, dia akan mula bersikap defensive, malah bersedia untuk reject enkau pada bila-bila masa dia rasa perlu. Nampak tak? jadi yg utama di sini, jangan bagi apa-apa SIGNAL yg menunjukkan enkau minat. Sebaliknya, matlamat enkau adalah:


UNTUK MENJADI NEUTRAL






TAK MINAT TAPI MINAT


Tak minat dan jadi neutral saja tak cukup, kita kena buat sesuatu. Kenapa? Ok bayangkan:


Enkau pegi cafe. Lepak situ. Tiba-tiba ada minah/mamat kacak mane ntah ade situ.

Enkau pun wow!



Ok enkau pun mengelabah ayam. Punyela kontrol macho/ayu. Yg lelaki tibe-tibe tegap la pulak dade, lengan tekan-tekan kasi keluar urat. Yg pompuan pulak tiba-tiba bukan main melentik badan, sopan ayu je makan pun tak bukak mulut. Jalan catwalk tekedek-kedek bukan main hayun.


Sekarang aku nak tanya, berapa kali mamat/minah tu DATANG dekat enkau ataupun tertarik PHYSICALLY dekat enkau. Ade?


Kita tak ada pilihan sebaliknya kena buat SESUATU. Sebab manusia membina hubungan selalunya melalui perbualan verbal, bukannya meng-impress each other dengan tangan keluar urat atau bontot melentik. Jadi, konsep Tak Minat Tapi Minat di gunakan dalam bentuk:


Enkau cuba & BORAK dengan dia tapi TAK MENUNJUKKAN MINAT enkau terhadap dia.




Jadi enkau pun lancarkan "hai awak" atau "hai, buleh kawan?"


PANTANG aku ayat tu. JANGAN gunakan ayat di atas. Ini bukan main-main. JANGAN gunakan. Sebabnya:


"hai awak" : Panggilan 'awak' selalunya enkau gunakan kepada yg beza jantina. Bila enkau layan jantina dengan berbeza, mamat/minah tu akan kesan minat enkau dekat dia dengan automatik. Ingat pesan aku, JANGAN tunjuk minat enkau.


"hai, buleh kawan" : Ini lagi geli. Kalau aku awek/mamat cun, aku rase ni la ayat yg paling aku rimas, ayat yg dari kecik tak sudah-sudah aku dengar. Aku mungkin akan group-kan ayat ni dalam katagori sexual harassment. Tambah pulak dengan ayat gitu bunyinya JELAS enkau minat dekat dia.


Memang sesetengah awek/mamat cun dia lebih hormat ayat open/direct macam ni, tapi sebenarnya, ayat ni adalah key-word untuk deme EVALUATE/NILAI dulu kita baru dia buat keputusan nak ke tak. Ayat ni akan set dia untuk evaluate kita secara automatik, sebab enkau dah menunjukkan minat enkau.




Jadi ape nak buat? masa ni kita gunakan alat kita: Pembuka Bicara.


Bersambung...
Comments
0 Comments

0 ULASAN ANDA:

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK