SWEETALKER

Enkau selalu tak terserempak dengan kawan-kawan. Enkau pun borak merapu ape sume tapi tiba-tiba enkau klue hilang isi nak cakap ape...


Enkau pun support dengan gelak kesian TAPI bersiap-sedia nak blah walaupun enkau nak luang masa dengan dia lagi sebenarnya. Tapi disebabkan masing-masing da klue suasana jadi tak berapa selesa dan masing-masing macam "ok2 aku gerak dulu la eh"


Ataupun, enkau perasan yg membe baik enkau tiba-tiba close dengan orang lain. sedangkan enkau dah kawan lama sangat kawan dengan kawan enkau tu. Enkau heran macam mana mamat sembap tu buleh close dengan cepat.


Ataupun, enkau berkawan cam biase dengan si A ni gitu-gitu je, sebab sekelas. Tapi bila satu hari tu enkau borak lama dengan dia, enkau baru perasan wow dia ni best. Enkau pun rapat dengan dia.


Itulah kuasa sweetalker.


Sweetalker bukanlah enkau berjanji kepada gadis-gadis itu ini, atau enkau memuji menjilat bontot bos enkau, atau meyakinkan pakcik makcik di kampung untuk beli saham, sebaliknya:


Sweetalker adalah skill men-gebang yg membuatkan semua orang pun SUKE & PERCAYA dekat enkau. Kejayaan enkau diukur melalui setakat mana level of privacy/ defensive seseorang tu dibuka untuk enkau.


Semakin orang tu open dekat enkau, enkau makin nampak best dan memahami. Akhirnya, enkau jadi penting kepada SEMUA orang [family, kawan, bf/gf, bos, stranger etc] . Tak kisah lah enkau baru atau dah lama kenal.


Matlamat kita adalah untuk jadi ISTIMEWA & UNIK melalui perbualan yg BERMAKNA.




MENJADI AWESOME DENGAN LANGKAH SWEETALKER


Untuk apa semua ini. Ini faedahnya:


  • Bahan nak borak disaat enkau hampir nampak looser sebab speechless.
  • Mempengaruhi orang lain untuk PERCAYA dengan janji jantan enkau
  • MeYAKINkan orang untuk lebih percaya apa yg enkau gebang
  • Menyelongkar RAHSIA orang
  • Membuat QUALITY TALK yg sangat penting dalam relationship.


    Enkau buleh saja jadi kebanyakan orang yg kita mundar mandir tegur sapa gitu-gitu aje, tapi ada SESETENGAH orang yg enkau nak rapat untuk kepentingan bersama. Contoh, masa enkau masuk tempat kerja baru lalu enkau mesti nak kenal orang atasan. Masa ni sweetalker penting.


    Jalankan sweetalker enkau ni bila enkau sudah membina keselesaan dengan pendengar enkau. Jangan baru mula-mula tak sampai 1/2 jam enkau da balun. Pasti enkau nampak penyebok tepi kain orang.


    -077
    Masa buat sukarelawan zoo negara. Lute sedang meng-impress gadis-gadis
    dengan menakutkan beruk itu.




    Langkah Pertama:

    Untuk stranger atau orang yg enkau baru kenal, enkau perlu selesakan dia dengan enkau melalui lawak-lawak gampang enkau. Contohnye bos enkau, atau supervisor enkau yg enkau nak twist die dari dalam. Sekurang-kurangnya borak kosong tapi kelakar selama 15 minit.



    Untuk kengkawan yg enkau sudah close, atau awek yg enkau attack tapi tak respon sangat tu, tak payah cite banyak balun terus. Untuk bapok-bapok tak payah.


    Langkah Kedua:

    Dalam perbualan, fokus dekat macam mana nak kawal hala tuju perbualan yg bermakna, seperti:



    1] merungkai konflik DALAMAN mangsa enkau. Contoh, bantu dia untuk kenalpasti apa kejadah sebenarnya yg kusut dalam kepala.

    2] memperkenalkan sesuatu yg BARU dan menarik. Contoh, tunjuk kan dia rupa-rupanya dia ada bakat dalam bidang lain.

    3] menunjukkan ada permasalah atau sesuatu yg sebelum ini yg dia TAK nampak. Contoh, tunjukkan sebenarnya banyak bende atau peluang depan mata yg dia dah terlepas.



    Langkah Ketiga:

    Topik perbualan dalam sweetalker bukan lagi tentang kutuk awek gemok, cerita malam semalam atau dressing tak match. Tetapi, sesuatu yg berat yg menjurus kepada terus terang & saling percaya. Asasnya, topik ada 3 yg paling menyeluruh:



    1] Harta : Merangkumi kekayaan dalaman & luaran. Contoh untuk kekayaan dalaman, sikap gigih yg membuatkan dia kaya, atau bakat dia dalam lukisan yg buleh buat duit.

    2] Kesehatan : Ini merangkumi kesehatan tubuh luaran dan dalaman, seperti: minda, psikologi, dan emosi.

    3] Perhubungan sesama manusia : Ini termasuk diri sendiri, keluarga, lovers, tempat kerja, kebahagiaan etc.



    Semasa sweetalking, enkau cume perlu ingat 3 perkara ini. Kemudian enkau perlu kaitkan ketiga-tiga item tu untuk selongkar lebih jauh. Contoh:


    Kalau cakap pasal kesehatan, ini mungkin dari gaya hidup yg tak sehat atau tertekan. Ini mesti disebabkan masalah kewangan [harta]. Bila kesehatan bermasalah, adakah dia dijaga atau ditinggalkan? [perhubungan manusia].


    Langkah ke-empat:

    Enkau hanya perlu men-DENGAR dan me-RESPOND. Itu sahaja. Merespond bukan memberi jawapan atau cadangan, tapi tunjuk yg enkau paham masalah/ situasi dia & reflect perasaan dia balik. Contoh:



    "Enkau tau aku memang tak suke kalau bla bla bla..."
    "Maknenye enkau tak selesa bila dia kata bla bla bla.. [tunjuk kefahaman enkau]"

    BUKAN "Enkau patut pegi kat dia bla bla bla...[beri cadangan TANPA dipinta]"



    Enkau hanya perlu memberi pandangan bila diminta beri pandangan. Itu sahaja. Tak banyak keje, dengar & faham. Lepas tu dia akan IKUT rentak enkau, sebab dia dah percaya dan selesa.



    Comments
    0 Comments

    0 ULASAN ANDA:

    MAHU ENKAU TAHU

    My photo
    Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

    Email enkau untuk updated-post

    SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK