BERSEMBANG

-5770
Tokwan dan Opah aku. Rasa nak menangis tengok gamba ni sebab mereka nampak sangat bahagia.



Enkau ingat mase kecik-kecik dulu budak-budak lelaki sibuk main bola, kete dashyankuro & polis santeri. Enkau pandang budak pompuan dan enkau bilang deme tak buat apa-apa selain melepak aje. Sebenarnya deme sibuk bersembang tentang dunia mereka. Deme sedang membina skill berbicara yang enkau lelaki tak bagus dekat situ walaupun enkau jaguh main jentik tudung lemenet.



Justeru, enkau wajib tahu tata-sembang dengan perempuan. Bila bersembang, enkau perlu tahu masa-masa tertentu bile die tertarik dekat enkau [walaupun die berlakon tak berminat dan kurang selesa], bile nak cakap & bile nak diam, bile nak tolak & bile nak tarik, bile nak mengatal & bile nak jujur, & bile enkau nak slow down.


Sebab sebagai lelaki kita memang wajib TAK faham perempuan kerana lelaki bertindak berdasar LOGIK, perempuan berdasarkan EMOSI. Kalau enkau nak tackle pelanggan perempuan, kuasai emosinya dahulu [buat lawak bodoh bagi die seronok], bukan yakinkan barang enkau 'patut beli' dengan beri penjelasan lojik.


Sekurang-kurangnye enkau kena tahu fakta-fakta wajib berikut:


BFF : Pompuan selalu dengan kawan-kawanya. Untuk ngejas Siti Nurhaliza, Datok K perlu amik hati BFF Siti Nurhaliza dulu, sampai BFF terime Datok K. Sebelum itu Datok K dilarang sama sekali menunjukkan minat terhadap Siti Nurhaliza. Maknyenye Datok K kene nyanyi lagu SELAIN Siti Nurhaliza, contohnye lagu Anuar Zain.


SIGNAL : Fahami clue-clue yg ditonjolkan perempuan tande die berminat. Selalunye perempuan akan berpura-pura TAK berminat untuk nampak tak terhegeh-terhegeh. Sebaliknya, die berminat jika > bila enkau bercakap bahunye menghala dan tunduk kearah enkau, tanye itu ini untuk sambung borak bile enkau buat 'force silent' , ketawe dengan semua lawak bodoh enkau dan beritahu lebih lanjut tentang dirinye.


MAMAT NI NAMPAK BADUT : Enkau wajib selesa dengan diri enkau. Jangan belagak macho, kacak & cool. Perempuan sgt peka dengan body language lebih dari lelaki. Perempuan mengesan kepura-puraan secara intuitive. Itu satu bende yg kite lelaki tak ade. Maka, yakinlah dengan menjadi diri enkau.


MUSUH : Musuh enkau yg terhebat adalah emosi enkau sendiri. Enkau perlu bertindak lain dari orang lain. Emosi enkau akan cube untuk lumpuhkan dan kelirukan enkau dengan malu, takut etc. Masa ini enkau perlu buang emosi enkau, sepertimana enkau selesakan diri enkau bila batu masuk dalam kasut dengan abaikan ketidak-selesaan itu.


Comments
0 Comments

0 ULASAN ANDA:

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK