SAYA MAHU GADIS IDAMAN SAYA 2

-026
Aku yg berpura-pura sayangkan haiwan. 


*Atas request enkau, aku topup sikit lagi pasal ni. Niat aku cuma nak bantu semua saudara-saudara lelakiku untuk fight sama rata & capai kebahagiaan masing-masing. Gunakan ilmu untuk cari ketenangan dalam hidup enkau, bukan rosakkan diri enkau dengan jadi kasanova.





THE CONFIDENCE & EYE CONTACT


Eye contact sangat menyerlahkan keyakinan dan ke-kacakan enkau. Sebab tu pelukis potrait, last sekali dia akan touch-up mata, sebab mata sangat menghidupkan / mematikan lukisan itu. Aku tunjuk kat enkau macam mana eye contact buleh buat semua orang pun selesa dengan enkau.


Untuk Confidence: Enkau tau enkau kuasai siapapun depan enkau bila - eye contact dengan dia dia kalah, tak tahan lawan tenung mata enkau masa cakap.


Orang pertama yg enkau kena lawan adalah, DIRI ENKAU SENDIRI. Sebenarnya semua orang sangat takut dan malu dengan diri sendiri. Enkau tak percaya? pegi tengok muke enkau dekat cermin. Mula-mula enkau rase enkau hensem.

SELEPAS 10 minit, enkau fikir, eh rupanya macam ni diri aku. Kemudian enkau ingat kesalahan/ kegagalan/ kekecewaan dulu. Enkau rase bangsat gile, macam mana sekali enkau motivate diri enkau pun enkau susah nak maafkan diri enkau tentang semua, nak keluar dari diri enkau jadi orang lain.



STOP IT!


Belajar MAAFKAN diri enkau. Baru enkau buleh tengok diri enkau dengan tenang. Baru enkau mampu maafkan orang lain sebenar-benar maaf. Baru engkau yakin dengan diri enkau. Yg akhirnya baru enkau sedar kita manusia semua sama sahaja, tak lebih tak kurang, semua suck dalam ke-suck-kan masing-masing. Bila dah dapat tu baru pandangan enkau yakin & matang.


Untuk nampak kacak gile sial : Saiz anak mata yg itam masa borak menentukan kekacakan enkau. Cube enkau study foto sorotan mata macam denzel washington, tom cruise. Semua anak mata deme besar. Otak kita akan perceive bende tu sebagai cantik & mempesona.


Untuk membesarkan anak mata, tengok objek yg enkau suka. Macam 3gp, awek cun dan sebagainya. Masa excited, anak mata enkau sangat membesar. Jadi bila enkau eye contact, cari bahagian kat muka dia yg enkau suka. Kalau enkau suka lubang hidung, fokus dekat lubang hidung dia. Benarkan asyik keindahan enkau tu melarat ke hati enkau, automatik mate enkau besar dan enkau nampak awesome.


Mulakan 'eye attack' selepas 20 minit lebih kurang masa borak. Kalau enkau start awal, dia assume enkau pelik, 'tengok-tengok ape gitu, jeling bontot aku a tu, henci!'.

Buatkan masing-masing selesa dengan lawak-lawak enkau SEBELUM eye contact. Fahami betul-betul, buat eye contact, BUKAN muka manja. Kalau enkau bikin muka manja, awek tu dan aku rase nak tumbuk enkau.



Kalau enkau benci dia, enkau bayangkan dia jongang.




THE TALK


Masa duduk : Masa duduk jangan bersandar sambil bercakap. Enkau nampak tak berdikari dan sambil lewa. Duduk tegak, be confident.


Masa berdiri : Berdiri jangan masuk tangan dalam poket kecuali masa berjalan. Borak tangan dalam poket tanda enkau ada agenda / nervous. Ingat, perempuan menilai body language secara intuitive.

Masa mula approach, jangan menghadap bahu enkau direct ke-arah dia. Berdiri menghadap ke lain seolah-olah enkau nak blah bila-bila masa aje. Itu penting supaya dia tak rase nak kena layan enkau lama, maka dia selesa dengan borak awal sebab enkau tak ancam dia.



Fokus : Perempuan nak difahami. Mendengar untuk faham, bukan untuk reply, macam aku cakap sebelum ni. Mula-mula enkau kena banyak cakap sikit sebab normally mula-mula siapa pun akan bersikap dingin. Buat lawak bodoh enkau bagi dia selesa. Bila dia dah selesa dengan enkau, hala borak enkau tentang tau lebih lanjut tentang diri dia.


semua orang paling suka bercerita tentang diri sendiri. Bagi dia bercakap tentang diri dia, fokus & faham siapa orang yg enkau tengah mengatal sekarang. Jangan kantoi jeling kat awek lain. Fokus. Masa dengar, pikir macam mana nak reply dalam bentuk KELAKAR. Ingat, mission enkau nak kuasai emosi dia, bukan excited cerita tentang diri enkau.


Talk nonsense : Jadikan diri enkau escape zone untuk semua orang melepaskan stress. Enkau wajib jadi FUN FACTORY. Jangan cakap bab kerja, isu semasa, sebab semua orang stress tentang benda-benda tu. Jangan tunjuk enkau educated borak pasal science / pelajaran. Enkau nampak show-off walaupun enkau jujur & ikhlas.


Borak merapu tentang apa sahaja. Asalkan LAWAK dan mencetus PERASAAN.


Adab memuji : Jadi lelaki yg berterus-terang. Kalau enkau suka, cakap TANPA peduli apa kejadah pun reply dia. Kalau enkau suka tengok mulut dia senget-senget masa cakap, cakap terus time tu jugak [tanpa harap respon positif] & TERUSKAN perbualan. Itu tanda enkau berkarisma & jujur, bukan menjilat bontot.


Kalau enkau puji tapi dia respon tak menghargai pujian enkau, tarik balik pujian dan berlaku normal. Ingat, jangan terasa dengan ujian-ujian perempuan, Enkau yg kuasai emosi enkau, bukan dia. Kalau enkau tak suka pendapat dia, cakap tak suka, jangan belit-belit. Enkau wajib yakin dengan diri enkau, bukan lalang. Tapi pada masa yg sama, lapik dari dalam dengan KELAKAR & RELAX, contoh:


Perempuan : Saya suke gile shopping. shopping best bla bla bla.... [membebel]. awak suka tak?

Lelaki : Saya tak minat sangat la, rasa macam buang duit pulak beli banyak-banyak. [Lapik dengan pandangan positif enkau yg benar] Tapi saya suke je jalan-jalan dengan kaki shopping sebab deme banyak tau kedai yang bagus-bagus.


Jangan terhegeh-hegeh : Mula-mula enkau bagi dia seronok dengan enkau. Katakan bila masing-masing dah selesa, tiba-tiba mencelah mamat mane ntah ajak pompuan tu borak. Jangan desperate nak kick mamat tu. Dengan tenang biarkan perempuan tu dengan lelaki tu.


Perempuan tu akan cari enkau sebab enkau best, dia dah seronok dan selesa dengan enkau SEBELUM itu lagi. Enkau blah perlahan-perlahan dan pergi tempat lain. Biar perempuan tu cari enkau samada japgi atau esok lusa. Kalau dia tak cari, lantak dia, cari orang lain. Ingat, enkau yg kuasai emosi enkau, bukan perempuan tu.


Ini bukan maruah, ini bukan ego. Enkau mahu dia tahu yg MEN ARE ABUNDANCE, BUT GOOD MAN HARD TO FIND.


Group approach : Kalau perempuan tu duduk dalam group, cari siapa yg dominan dalam group dan ABAIKAN perempuan tu. Mission enkau adalah menjadi pusat tarikan. Masuk group tu dan buat lawak senario. Bagi deme semua suke dekat enkau, be friendly. Kalau ada lelaki dalam group tu, TEKEL LELAKI TU DAHULU.


Jadilah CENTER OF ATTRACTION dalam group tu. Kalau perempuan tu respon, layan lebih kurang. Bila semua dah selesa, cari alasan bijak untuk drag perempuan tu keluar dari group. Jangan, jangan, jangan, lompat masuk lepas tu terus enkau nak ayat perempuan tu. Itu yakin mengelabah ayam namanya.


Mintak phone number : Jangan nak mengatal 'awak mintak nombo telefon' kecuali kalau enkau dia BETUL-BETUL positif. Perempuan yg awesome selalunya dari kecik telah dilatih dalam tak sedar untuk reject jantan-jantan yg tak abis-abis datang approach dia. Fokus dekat perbualan lawak enkau dulu. Bina keserasian dan buktikan dekat dia enkau best. Bila nak abis, buat cani:


"Tapi cane ek, lepas ni cane nak gelak-gelak macam ni dengan awak lagi?"


Kalau enkau best [betul-betul selesa dengan enkau], dia bagi nombo fon. Kalau kurang, bagi emel. Kalau tak best, 'jumpe lagi eh. daaaa'. Jangan kecewa. Ingat, enkau kuasai emosi enkau, bukan perempuan tu. Belaku normal, jangan tunjuk sebarang respon negatif/ kecewa bila dia cakap macam tu. Fokus dekat analisis silap enkau dan fikir macam mana nak improve public relationship enkau.


Tinggalkan kenangan : Ini aku SANGAT SANGAT tekankan. Kenangan akan jadi reason yg kuat untuk dia stay dengan enkau, walaupun perangai enkau da tukar jadi macam gampang.

Semua orang pun macam tu, dengan orang yg kita close kita selalu ada kenangan indah dengan dia. Mission enkau adalah untuk jadi penting dan BERMAKNA, supaya enkau special. Sebelum blah, tinggalkan kenangan dalam bentuk:



Objek: Contoh, amik apa saja benda batu ke ape ke "awak, tengok batu ni. Segala positive energy dari gelak happy kita tadi saya simpan dalam batu ni, now keep it"

Yg tak nampak : Bantu dia untuk kenal pasti apa yg menarik pada diri dia yg dia TAK TAHU lagi. Contoh, potensi dia dalam benda/minat baru, gaya termenung dia yg menarik, teknik curi-curi korek hidung dia etc

Aktiviti : Buat sesuatu yg unik & memorable. Contoh, menyanyi tengah padang, tengok sunset, main game yg dia tak pernah main etc.

takde yg pelik atau beria di situ, jangan kontrol macho manjang, bapok je suke lelaki macho gitu. Tapi, kenangan best aktiviti gila-gila dengan enkau, itu yg buat enkau unik & special.





YANG PALING UTAMA


SAYANGI DIRI ENKAU : Kerana perempuan enkau frust, marah, kecewa. Jangan kerana perempuan enkau jadi bapok. Dengan kawan-kawan bukan main samseng. Jangan takut semua bentak kecewa perempuan. Enkau wajib tahu bezakan marah kecewa tu UJIAN perempuan atau betul-betul.

Perempuan akan sentiasa, SENTIASA, bagi ujian-ujian ntahape ape kat enkau. Merajuk la, moody la, tetiba marah, tetiba sensitif. Bila kita tanya kenapa, jangan terkejut, dia sendiri pun tak tahu.



Maka, keraskan tengkuk enkau. Bukan degil, tapi tau macam mana nak uruskan tanggugjawab enkau - perempuan enkau sendiri. Jangan tehegeh-hegeh minta maap bende yg tak perlu. Enkau lelaki, enkau wajib dominan dalam hubungan enkau. Kalau dia sudah terang tak kan berminat dengan enkau, BLAH. Cari lain. Jangan buang masa enkau sedih-sedih macam bapok. Jadilah REALISTIK. Kalau enkau stay, enkau jadi si-lembik yg needy. Aku PASTI itu bukan diri enkau yg enkau nak.




[JANGAN LUPA MINTAK RESTU ILAHI]






until then.. LET THE QUEST BEGIN..





Comments
2 Comments

2 ULASAN ANDA:

Anonymous said...

gila ah ko yopp....penulis ko skrg....

hairiz (murid gitarmu)

jurnal murahan said...

@ hairiz

hahaha biasa-biasa saja, cuba benda baru, gitar dah habih taram dah hahah


thanks datang melawat sini ye

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK