YA! KAMI MAHU JADI TOUGH!

Umumnye terdapat 3 jenis tough:

1] Tough macam Arnold Susahnakeja



Byk kelemahan tough begini. Antaranya, muscle mengelebeh bila usia tua, keras tapi tak fleksible, kuat tapi tak pantas, tegap tapi lari pancit. Enkau perlu beli supplement muscle builder yg mahal, koleksi T-shirt abang tough, dan dada besar jadi man-boobs.

2] Tough macam Bapok



Tough begini tak memerlukan enkau kerja keras. Enkau hanya perlu berpakaian ketat dengan color yg striking, dan senteng. Kenakan skirt super-senteng, T-shirt ketat dan kasut tumit tinggi. Maka bahagian badan enkau yg terdedah akan nampak tough, sebab pemandang normalnya akan membandingkan enkau dengan tubuh wanita sebenar. Maka, automatik ke-maskulin-an enkau nampak menyerlah. Auww!

3] Tough macam Bruce Lee



Tough macam ni yg akan aku bincangkan di sini. Formula asas untuk Tough macam Bruce Lee agak kompleks tetapi scientifically proven. iaitu:


Y = MX+C

M - joging
x - joging lagi
C - workout
Y - tough macam Bruce lee


brucelee1
Perbezaan fizikal yg jelas untuk jenis-jenis tough.
Jangan tenung putingnya lama-lama




VARIABLE M

Mission enkau yg pertama adalah menghilangkan Fat yg tak perlu di badan enkau. Bukan terus lompat main dumble. Ok, sila pegang sisi perut masing-masing. Buleh dipegang? kalau buleh dipegang seketul gitu, itulah excessive fat enkau. Untuk itu enkau wajib joging, tambah-tambah kalau enkau selak celah lemak enkau tu siap lembap dan berlumut. Tip-tip joging aku huraikan disini:

Joging diwaktu pagi/ selepas bangun tido: Waktu tidur organ enkau akan merembeskan hormon yg akan hentikan pengambilan tenaga dari makanan dalam perut enkau. Jadi, bila enkau joging selepas bangun tido, tenaga yg digunakan diambil dari pembakaran fat di badan.

Kalau enkau joging petang, tenaga yg digunakan diambil dari makanan tengah hari tadi, justeru lemak enkau tak dibakar. Jadi, tidur sebentar sejam atau 1/2 jam sebelum joging.

Air : Minum air kosong segelas 2 sebelum lari. Ini membantu stamina enkau untuk tahan lebih lama [bukan] di ranjang.

Warm-up: Lari manja 1-3 minit kemudian stretching. Abis joging, jalan manja 1-3 minit untuk cooling-down kemudian stretching.

Consistency: Rahsia consistency adalah peningkatan perlahan-perlahan. Mulakan minggu pertama berlari tanpa henti selama 5 minit. Mingu ke-2 selama 10 minit dan seterusnya. Selalu terjadi bila hari pertama enkau dah balun 30 minit non-stop. Hari ke-2 enkau dah malas sebab muscle kaki enkau sakit. Ingat, jangan terlampau tegas dengan muscle enkau, beri ruang untuk dia membesar kuat dengan selamat.

Gunakan hujung tapak kaki : bila enkau nak land kaki tu, gunakan bahagian hujung tapak, bukan land rata atau tumit dulu. Pakai kasut jogig khas, bukan pallas-jazz. landing & kasut yg betul sangat penting supaya bila tua nanti enkau tak sakit kaki.

Bernafas melalui hidung : Jangan bernafas keluar atau keluar-masuk dengan mulut, nanti enkau cepat dahaga. Trim bulu hidung yg lebih-lebih tu sebelum joging. Masa enkau lari, enkau bernafas dengan kuat, maka bulu hidung enkau yg tak di-trim akan terkeluar. Orang akan ingat misai enkau bersambung sekali dengan bulu hidung. Sangat geli begitu.

Psycology : Musuh enkau yg paling celaka masa joging adalah kepala otak enkau sendiri. Kuatkan semangat enkau untuk terus lari dan letak minda enkau di tempat lain. Contoh, hayati alam sekeliling, tengok awek balik kelas, layan lagu dalam kepala enkau atau berangan enkau dah tough. Kalau tak, enkau asyik pikirkan penatnya...semputnya..., padehal muscle kaki & jantung enkau buleh pergi lagi.

Jangan pandang cermin & timbang berat badan : Tabiat begini hanya melumpuhkan semangat enkau. Enkau cuma tahu yg enkau dah janji "aku janji aku mesti lari setiap hari" dan pegang janji enkau tu. Enkau hanya tahu enkau kurus nanti bila orang lain yg bagi tahu "eh, enkau da kurus la sekarang".


brucelee70
Mission enkau adalah menguatkan otot enkau, bukan membesarkan otot enkau.
Tengok macam badan abang ipar aku ni


VARIABLE X


Selalunya enkau akan mengelabah ayam untuk cepat tough, lalu enkau terus main dumble atau work-out SEBELUM lebihan lemak enkau dikikis sepenuhnya. Akibatnya, lemak enkau tu jadi keras dan susah nak hilang walaupun enkau joging gila-gila. Jadi, fokus dekat menghilangkan lemak DAHULU. Jangan terlibat dengan work-out berat kecuali kalau enkau dah kurus.

Untuk orang yg gemok, lari berperingkat-peringkat lebih dari orang kurang gemok. Jangan push sangat lari sebab kaki enkau kurang kuat untuk tampung berat badan enkau yg gedabak tu masa berlari. Biarkan otot kaki enkau tumbuh kuat perlahan-lahan.

JANGAN niat joging untuk kurus.Enkau wajib memandang joging sebagai RUTIN HARIAN, dimana enkau melepaskan stress dan bersendirian. Amik joging sebagai waktu privacy enkau untuk fikir apa yg enkau nak fikir dan tinggalkan stress enkau. Dengan itu baru enkau dapat jadikan joging sebagai habit semulajadi enkau.

VARIABLE C


Bila enkau da kurus, baru boleh work-out. Punca kekuatan dari nafas. Pengurusan nafas dari perut. Jadi fokus dekat sit-up untuk bina six-pack. Kemudian work-out lain-lain, push-up, french press, curl banyak-banyak.

WORK-OUT RINGKAS : Ini enkau perlu buat setiap hari selepas joging [selepas enkau kurus]. Sit-up ringkas adalah wajib. Gunakan berat dumble yg sederhana/ ringan untuk perbaiki flexibility otot enkau.

WORK-OUT BERAT : Ini enkau perlu masuk Gymnasium. Lakukan SELANG sehari. Atau, selang 2 3 hari bergantung kepada tempoh muscle enkau recover. Sakit-sakit badan sengal-sengal adalah BIASA untuk muscle enkau tumbuh kuat.



Ini satu pegangan yg enkau buleh ambil. Pengalaman member Bruce Lee yg joging dengannya:


I'm tired, my heart's pounding, I can't go any more and so I say to him, "Bruce if I run any more I'm liable to have a heart attack and die." He said, "Then die." It made me so mad that I went the full five miles. Afterward I went to the shower and then I wanted to talk to him about it. I said, you know, '''Why did you say that?" He said, "Because you might as well be dead. Seriously, if you always put limits on what you can do, physical or anything else, it'll spread over into the rest of your life. It'll spread into your work, into your morality, into your entire being. There are no limits. There are plateaus, but you must not stay there, you must go beyond them. If it kills you, it kills you. A man must constantly exceed his level."



Comments
1 Comments

1 ULASAN ANDA:

MAHU ENKAU TAHU

My photo
Tiada yg ilmiah, berakhlak, & politik disini. Untuk men-komen, sila klik tajuk spesifik dalam Almari Jurnal. Selamat Membaca

Email enkau untuk updated-post

SERTAI GAGASAN MURAHAN: PENGIKUT PERTAMA ADALAH HANIS BIN ABD. RAZAK